Fair Trade inte så fair
Nyligen uppmärksammades det hur företaget Barista Fair Trade Coffee som utmålar sig som ett rättvisefik själva bröt mot kollektivavtal och betedde sig oschysst mot sina arbetare.
Om man t ex blev sjuk så skulle man inte sjukskriva sig utan bara byta pass med någon annan, så att företaget kunde tjäna mer pengar. Personalen fick heller inte arbeta på utlovade pass ifall det var för få kunder och att tvingas jobba övertid utan ersättning var inte ovanligt.
Hotell och restaurang-facket HRF har krävt skadestånd och fått genom ett skadeståndskrav på drygt 100 000 kr. Det är givetvis bra jobbat av HRF, men man tycker ändå det är rimligt att göra reklam för företag på sin hemsida, inklusive det ovan nämna cafét.
Hur rättvisemärkt ett företag än är, eller klimatkompenserar så är det aldrig av good-will.
Det är en företagsidé som alla andra och nu när det är inne och tänka på miljön så hakar företagen på, Max hamburgerrestaurang är ett bra exempel.
Det har även tidigare avslöjats hur Fair trade-produkter i livsmedelsbutiker kostar 6 kr mer, och av dom tar företaget 4 kr. Det är viktigt och inte luras av approchen företagen har, varken som kund eller som fackförbund. Sedan kan man givetvis äta på Fair trade-kafén om man vill det, men tro inte att "rättvisa" är viktigare för dom än att tjäna pengar. // Max Colliander
Vild protest i Umeå
Att vägra arbeta, lägga ned arbetet är ett egentligen väldigt oskyldigt och fredligt vapen som arbetarklassen har. Det är också den sista utvägen för att sätta press på den som köper arbetskraften. Normalt sett så förhandlar fackpampsförbunden i Sverige bort rätten att strejka vid varje ny förhandling. Men små ljusglimtar finns faktiskt och det ger mer makt åt arbetarklassen.
I Umeå gick ett trettiotal arbetare helt sonika hem en dag utan att arbeta extra som planerat och kvällspersonalen sjukskrev sig allihopa. Anledningen var att Volvo-fabriken brutit mot ett avtal där de lovade och inte ta in bemanningsföretag. Alltså att inte ta in arbetare med osäkra anställningar (rings ofta in vid behov) och som står utanför Lagen om anställningsskydd (LAS),
Arbetsköparna har hotat med varningar och böter och facket anser att det rör sig om brott mot kollektivavtalet och har därför begärt förhandling enligt Medbestämmandelagen (MBL).
Dock var det arbetarna själva som gick ut i vild strejk och ingenting som fackförbundet IF Metall sanktionerat.
Det är positivt att arbetare vågar säga ifrån och om företaget bryter mot kollektivavtalet och fortsätter beordra arbetare och arbeta mer timmar än de egentligen ska utan ersättning, så är givetvis en vild strejk ett gott alternativ. // Max Colliander
Tvingad till glädje
Det finns många knep som arbetsköpare tar sig till för att öka sin ekonomiska omsättning och maximera vinsten. Ett sådant sätt är att tvinga sin personal att vara glada på arbetsplatsen.
Tänk dig att du en dag inte känner dig så glad, det händer alla ibland. Då kanske man borde stanna hemma från arbetet, eller? Man vill ju inte förlora lönen och arbetar man på exempelvis Systembolaget, så är arbetsglädje inte bara ett önskemål, utan ett lönekriterium.
Det är ju intressant då Systembolaget knappast är kända för att ge sina anställda trygga anställningar eller ens tillåta kärlek. Vill man att arbetarna ska vara glada kan man ju börja med att ge alla trygga, fasta anställningar och tillåta kärlek på arbetsplatserna. // Max Colliander
Tågstopp, förvånad?!
SJ har haft stora problem under en längre tid (inte så konstigt i och för sig) men irriterat mig så mycket på sistone att jag under min Oslotripp beslöt mig för att skriva upp saker som inte borde behöva inträffa.
På väg till Oslo uppstod ett signalstopp, felskyltat på en perrong som gjorde att tåget försenades ytterligare och givetvis även "vi kan inte köra så fort nu för vi har ett pendeltåg framför oss", ja men bygg fler spår då?!
Sedan under hemresan hade vi tågmöte då vi tvingades stå still, samt stå still en gång till med anledning av att ett annat tåg skulle passera.
Så nu fick jag skriva av mig det. Att politikerna säger att de vill att fler åker tåg är ett stort skämt, ett dåligt skämt. // Max Colliander
Regeringen vill övervaka ditt arbetarengagemang
Regeringen, med Moderaterna i täten vill införa nya register över befolkningen, bl.a. över etniskt ursprung och fackföreningsmedlemskap. Att staten vill införa register över vilken förening man är med i, eller inte med i är ett brott enligt gällande lag (Personuppgiftslagen) men det är alltså något (M) vill ändra på.
Datainspektionen har kraftigt fördömt förslaget och bland kritikerna återfinns också Justitiekanslern. Det totala övervakningssamhället är inte långt borta och det går i en hisnande fart. Att staten vill börja övervaka din, min och allas föreningstillhörighet bör tas på största allvar. // Max Colliander