Bevis, och omogna kommentarer

När jag började blogga visste jag att det skulle bli ett steg ut mot, ja vadå? Allmänheten? Ja det  är nog ett passande ord. Jag visste att jag skulle få ta emot kommentarer och jag beslöt mig från början att inte vika en tum. Det här är min blogg och jag skriver vad jag vill skriva. Efter en uppmärksammad händelse på Stureplan som jag skrev om krävde folk att se bevis på det jag beskrev, händelseförloppet. I detta fall det brutala polisvåldet. Jag kände först lite skuldkänslor för att jag skrev om något, som jag inte kunde bevisa. Men har sedan tänkt klarare på det hela. Att bevisa allt, precis allt man pratar om är omöjligt. Det var många som beskrev samma saker som jag som bloggade om polisvåldet på Stureplan. Jag har läst många andra bloggar också och det är otroligt sällan folk faktiskt bevisar allt de skriver om, jag gör vad jag kan för att kunna dokumentera händelser, t ex med en kamera. Men mer än så kan jag inte göra, jag gör mitt bästa helt enkelt. Duger det inte för folk så låt det va, men att komma och kräva bevis är inget som kommer leda någon vart.

Det här är min blogg och jag skriver vad jag vill, och i Stureplansfallet skrev jag precis vad jag såg och hörde. Jag publicerar bilder om jag vill publicera bilder, och jag skriver för min egen skull. Vill folk läsa får de jättegärna göra det, det är bara kul om folk lyssnar på en. Men ska människor, anonymt komma med uttryck som "bögjävel", eller vägra tro på på det jag skriver om jag inte kan bevisa minsta detalj. Då kan de bespara sig tiden det tar att kommentera ett inlägg. Jag tar inte åt mig av personangrepp, sådant står jag över - gör det du med! Så kanske vi en dag kan ha en värld fri från personangrepp och otroligt låga debattnivåer.

Tack för mig så länge // Max Colliander

Palmolja - otankbart

I UNT (12/10) finns en artikel om att OK Q8 väntar med att lansera sitt nya diesel av palmolja. Företaget liksom UNT kallar denna diesel, Eco 20 för miljövänlig. Men både klimatet och regnskogarnas redan hotade ekosystem tar skada av denna s.k. "miljövänliga" diesel vid produktionen. Masskövlingen av regnskogen för att ge plats åt plantager hotar redan utrotningshotade arter, däribland orangutangen. Att OK Q8 försöker profilera sig som miljövänliga är endast ett försök att utnyttja miljömedvetna kunder. Palmolja = otankbart!

// Max Colliander


Brutalt polisingripande vid facklig blockad

image6image7
(Foto: Samtliga bilder fotade av Max Colliander)

Jag är nyss hemkommen från Stockholm, med ännu en nattsvart bild av svensk polis, tyvärr.

Fredagen den 5 oktober genomförde en lokalförening för SAC (Sveriges Arbetares Centralorganisation - Syndikalisterna) en fredlig blockad utanför en restaurang på Stureplan. Stämningen var till en början god och ca 50 personer samlades utanför restaurangen där man delade flygblad, ställde upp sig med banderoller och argumenterade med såväl personal som nyfiket folk. Det var en stor blandning på åldrarna och absolut inte bara "ungdomar" som SvD skriver. Jag kan utan att tveka säga att en majoritet var klart över 20 år. Varför massmedia i huvudsak återigen vill utmåla vänstern som våldsam och beskriva deras påstådda våld först och störst i artiklarna kan jag inte svara på, men jag tycker det är synd att poliser kan göra mycket vidrigheter utan att det ens uppmärksammas. Det är bl.a. en av anledningarna till att jag dokumenterar demonstrationer, och i det här fallet en facklig, fredlig blockad. En annan missvisande bild är att blockaden i media, t ex på DN.se beskrivs som en demonstration.


Men för att fortsätta beskriva kvällen - alltfler poliser ankommer och jag räknar till 7 polisfordon varav flera pikéter. Sedan inleds blockaden på riktigt och man armkrokar sig fast runt större delen av restaurangen. Polisen försöker hänvisa blockaddeltagarna att flytta på sig ca 20-30 meter men detta är såklart inte godtagbart av de fackliga kämparna då deras syfte är just en fredlig blockad. Polisen börjar då gå rakt in i folkmassan och gripa tag i folk, släpa i asfalten och de är väldigt aggressiva. Jag följer efter, och har tagit fram min kamera. Plötsligt börjar en vuxen kvinna skrika då två poliser sliter iväg med henne, hennes son som tvingats ned på marken skriker till och då väljer poliserna att ta till våld.


Flera människor runtom mig dras iväg och när polismännen släpper taget om några stycken dras batonger och man slår hänsynslöst mot liggande människor. Om poliserna var rädda för att tappa kontrollen eller inte vet jag inte, men de skrek och slog och slutligen vände sig två av dom mot mig som fotade och filmade polisvåldet.

De två avvisar mig och skriker att jag inte får vara där längre. Jag fortsatte filma och började backa när de plötsligt dras fler batonger runtom mig och de två börjar jaga mig (mot restaurangen). Väl där borta skriker en polisman åt mig att jag inte fick vara där och han försökte tvinga tillbaks mig dit jag nyss blev avvisad. Jag försökte lugnt och sansat förklara för honom att jag inte fick vara där heller men han skrek bara och började putta på mig.
Slutligen bland allt skrik och slag överallt (allt våld från polisens sida), så bad jag att få gå runt för att slippa möta de två som nyss jagat mig. Han går med på det och jag får sedan fota och filma på ca 20 -30 m avstånd.

Det finns sedan uppgifter om både våld mot polis, pepparspray  och att personer ska ha fått sina huvuden slagna i marken av poliserna. En tjej som liksom jag inte deltagit i blockaden utan fotat  trycktes senare upp mot en polisbil med bakåtbundna händer och huvdet tryckt rakt ned mot motorhuven. Vad hennes brott var vet jag inte, och hur polisen kan få sådana här våldsbefogenheter vid en fredlig facklig blockad är för mig obegripligt. Men jag är glad att jag återigen själv valde att vara på plats och detta visar att det fortfarande behövs folk som dokumenterar polisiärt våld (liksom allt våld).


Det starkaste intrycket, som jag dock inte lyckats ta till mig än riktigt, är hur flertalet poliser slår en liggande människa med sina batonger. Hur kan dessa människor sedan åka hem, till familjen, och sova gott?


image8

(Bild tagen efter våldsamheterna vid den plats dit poliserna släpade och misshandlade blockaddeltagare)

// Max Colliander


Svar till en hatisk pojke:

Är det inte en mänsklig rättighet att få ha vad man vill i skallen, åsikter? Hur många avhoppade nazister berättar att de lämnat nazismen p.g.a. våld, eller p.g.a. AFA (Antifascistisk Aktion? Ingen jag träffat i alla fall, och ingen som föreläser. Det är givetvis beklagligt om du fått spö av nassar, är det p.g.a. dina åsikter eller? Tror du verkligen de slutar vara nazister för att du slår dom? Skulle du sluta vara syndikalist för att någon slog dig? Nej just det!

Du kan inte skylla dagens nazister för vad Hitler gjorde, eller dagens kommunister för vad som hände i Sovjet. Precis på samma sätt kan du inte skylla alla muslimer för vad en del islamister gör (i Islams namn).

Just p.g.a. att folk kämpar mot nazister med våld så fortsätter dom, de blir mer inåtvända i rörelsen, mer våldsbenägna och får ytterligare motiv att slå på, knivhugga och döda. Samtidigt får dom en martyrroll som är rätt solklar.

En, en nazist (om han ens var det) mördades i Salem för 7 år sedan. Vad resulterade detta i? Jo år 2003 hade vi den största nazistmarschen i Sverige sedan andra världskriget. Mördas fler nazister kommer liknande marscher bli av igen, och det kan väl inte ens du tycka är bra?
// Max Colliander

RSS 2.0