Löfven en klassförrädare!

Okej, inget nytt under solen men Löfven känns ta mig fan som en större högerkapitalist än Reinfeldt själv. Utbildning av ungdomar ska ske för företagens skull!? Och man ska gynna riskkapitalister som tjänar massiva pengar, och tar mervärdet av det arbetarklassen skrapar ihop.

Han vill bl.a. ta våra skattepengar och direkt ge till riskkapitalister som redan från början tjänar otroliga summor på det vi arbetar ihop. Pengar som istället kunde investeras in direkt i verksamheten eller delas ut till de som också arbetar ihop värdet arbetarna själva.

Vad gör Socialdemokraterna i den röda färgen, socialismens färg?
Vad gör Socialdemokraterna på 1 maj, arbetarklassens dag?

Socialdemokraterna gynnar inte arbetarklassen för ett rött öre. Tvärtom hindrar de en verkligt stark arbetarklass genom att lura in folk i sitt parti. Det är värre än Moderaterna som ändå är någorlunda öppna med sin högerideologi. // Max Colliander

Detta blogginlägg skrevs spontant efter att ha läst den här artikeln

2 artiklar i Metro

Jag läser sällan tidningen Metro men förra veckan satt jag och bläddrade lite. Hittade en artikel med rubriken "Reinfeldt försvarar sänkta krogmomsen". Jo det är väl klart, den har ju gett företagen en stor möjlighet att tjäna mer pengar och det var hans regerings beslut så nöjd är han väl allt.

I samma tidning läser jag en artikel vars rubrik är "Rinkebylärare skällde på Löfven".
Artikeln handlar om Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven som besökte Rinkebyskolan i Stockholm.

Löfven gör just nu en resa bland olika institutioner och företag för att "klara jobbfrågan".
Att då besöka en skola och se hur eleverna skolas för att bli duktiga lydiga arbetare åt företagen samt tipsa Svenskt Näringsliv om hur väl deras blivande arbetare skolas ter sig naturligt. Löfven menar nämligen att man måste se till att eleverna blir gångbara för många företag.

Men det är inte viktigt att de lär sig sina fackliga rättigheter, att de lär sig ställa krav på arbetsmarknaden och vägra ta slavjobb som i praktiken existerar i dagens Sverige eller lära sig om Lagen om anställlningsskydd? Nä för Socialdemokraterna är det viktigare att utbilda och slimma arbetskraften så företagen blir nöjda. Vad (S) gör på 1 maj förstår jag inte riktigt. Jag tycker de kan skapa en "Arbetsköparnas dag" istället, där skulle de passa in. // Max Colliander

Vänsterpartiet vill locka LO

En grupp inom Vänsterpartiet, Framtidskommissionen vill göra partiet attraktivt för fackföreningsrörelsen och LO (Landsorganisationen i Sverige). Historiskt har LO alltid varit kopplat till Socialdemokraterna men om Vänsterpartiet vill locka fler arbetare och fackförbund till sig kanske man också ska börja agera för det i stället för och gå på Moderaternas "arbetslinje" där sänkt arbetslöshet anses som det heligaste.

I den stora tv-debatten nyligen mellan de åtta partiledarna i riksdagen yttrande (V):s partiledare Jonas Sjöstedt inte ett ord om facket, och inte ett ljud om arbetarklassen.
Nä hittills har de inte imponerat, och troligtvis inte på LO heller. // Max Colliander

Korruption när välfärden säljs ut

När borgarnas politik blir till verklighet säljs välfärden ut på rullande band och korruption sker framför våra ögon. I Stockholm har flera tveksamma utförsäljningar gjorts och försäljningen av Sankt Görans sjukhus är värt ca 10 miljarder kronor. Det mesta är sekretessbelagt och hemlighetsstämplat och för att politiker som inte är borgerliga ska få information har de först fått skriva på avtal om tystnadsplikt, som är juridiskt bindande.

Att vi, allmänheten vägras insyn när det gemensamt ägande säljs ut är åt helvete och bäddar för just korruption, ingen får ju ändå veta.

Att sjukvården i sig sedan privatiseras vet vi ju alla vad det innebär, maximerande vinster på bekostnad av arbetarna i första hand men även besökarna.  Ett exempel som dock uppmärksammats lite på sistone är försäljningen av vårdcentralen Serafen. För 700 000 kr fick några personer köpa Serafen, och kunde sedan omgående sälja den för 20 miljoner kr. En av de som köpte Serafen av Stockholms landsting var vän med sjukvårdslandstingsrådet Lars Joakim Lundquist.

Moderaterna säljer ut vår välfärd till vänner som sedan tjänar många miljoner, att borgarna fått makten att förvalta vårt gemensamma ägande är är för mig rätt ofattbart. // Max Colliander

Deltid och Handels

Enligt en undersökning bland fackförbundet Handels medlemmar så vill 74 % av de deltidsanställda arbeta mer. Men deltidsanställningarna inom handeln ökar och Handels kan inte göra någonting verkar det som.

Företagen sätter i system att tvinga bort heltidsanställda så de blir billigare arbetskraft då de vid deltidsanställning i stället tvingas arbeta mertid. Bara i Uppsala kan spontant några exempel räknas upp, Stadium, Systembolaget, Akademibokhandeln.

En farlig sak med detta i längden är att det vid avtalsrörelserna mellan de stora fackförbunden och arbetsköparorganisationerna oftast avtalas om rättigheter för de som arbetar heltid.
Men om detta fortsätter kan ju arbetsköparna gå med på vad som helst i framtiden, för vem kommer beröras av avtal som gäller heltidsanställda om företagen redan tvingat bort alla heltidsanställningar? Arbetskraften blir billigare och sedan kommer väl bemanningsföretagen in för att sätta lagar som Lagen om anställningsskydd helt ur spel.

Det är tragiskt och se fackförbund som Handels stå handlingsförlamade, bakbundna av fredsplikt. Handels kanske inte kan ta den fackliga striden, men
arbetarklassen kan. // Max Colliander

Skyddsombud i det privata

På de flesta arbetsplatser finns det ett skyddsombud, en person som har till uppgift att se över arbetsplatsen och arbetsmiljön för att minimera risken för ex. olyckor. Ett skyddsombud är utsedd av arbetskamraterna och har rätt att om säkerheten mot arbetarna är hotad (ex en hög trappa utan stång att hålla i sig) begära åtgärder eller t om stänga ned en arbetsplats tills problemet åtgärdats.

Att detta sticker i ögonen på en del profithungrande företag som gärna slarvar med arbetarnas säkerhet för att maximera vinsten är ett faktum. Det finns exempel på skyddsombud som varnat för en hög fallhöjd och arbetsköparens åtgärd har varit att varna skyddsombudet, strax efter föll en arbetare och miste livet.

Det privatägda vårdföretaget Carema som ägs av det amerikanska riskkapitalbolaget KKR har gjort sig kända genom skandalvård men även uppmärksammats för sin hantering av skyddsombud. Våren 2011 tog Carema över ett äldreboende i Vetlanda vilket ledde till att personalen pressades allt hårdare. Skyddsombudet gjorde en skrivelse och åtgärdades något problem? Icke, i stället fick skyddsombudet sparken och fick inte ens arbeta under uppsägningstiden.

Vad har skyddsombuden för plats i det borgerliga Sverige där privata företag får fritt spelrum egentligen? Vad fyller de för syfte och vem kommer i framtiden våga ta rollen som skyddsombud på allvar när man riskerar varningar och uppsägningar? // Max Colliander

De gröna bussarna

Ibland är det drygt att åka buss. Ibland sker det att bussens alla dörrar inte öppnas när man ska ut, och ibland händer det att de bara öppnas halvt. Två gånger denna vecka har treans buss fått motorstopp.

På sommaren i stekande hetta kan du glömma air condition när du reser med de gröna bussarna. Ett tips är och plocka ned reklamskyltarna vid fönstren så kan man fläkta sig i alla fall, sett andra göra det och gjort det själv med.

När jag bussade hem nyligen regnade det och vatten regnade in på bussätet till vänster, inte genom någon taklucka alltså utan det läckte in genom bussen. Är detta bra service?

Bortsett från det ovan så är det inte ovanligt att sms-biljetter krånglar, företagets system är långtifrån 100% säkert, om bussarna är till för oss resenärer eller företagen kan man också undra då de på insidan är massor av reklamskyltar från div. företag.

På sistone har det även kommit bussar som inte ens är gröna längre utan ser ut som privatägda företagsbussar, ex har Alina systems en stadsbuss som är helt vit med deras logga på, inte ens fönsterrutorna lät man vara så ut ser man knappt heller. Hur mycket pengar borde inte det ge kollektivtrafiken när man säljer ut sig så fullständigt? Har priserna för oss resenärer blivit billigare då, tvärtom! // Max Colliander

På Max Collianders blogg

Förbud mot kärlek

Arbetsplatsen är ett ställe man tillbringar ca åtta timmar per dag på, d.v.s. mer än 160 timmar i månaden. Att känslor mellan arbetare kan slå rot, eller konflikter för den delen är inte så konstigt. Men i sin strävan efter disciplin har företag (även statliga) nu börjat lägga sig i arbetarnas privatliv. Att förbjuda sina anställda att bli kära på jobbet är ett hemskt tilltag från en arbetsköpare och integritetskränkande på alla sätt och vis, men det är ändå verklighet på flera ställen.

I en undersökning om chefers attityder till jobbromanser av Synovate för tre år sedan uppgav mer än 50 % av de tillfrågade att de såg kärlek mellan arbetarna som ett problem. Stenbeckskoncernen har gått åt så hårt att det utan vidare är så att om ett förhållande avslöjas bland arbetarna måste en av dom bort.

På Systembolaget finns en policy mot kärleksrelationer på arbetsplatsen, något som lett till att personer blivit uppsagda utan förklaring men som senare framkommit berott på att den uppsagde och en annan anställd blivit kära i varandra. Arbetsköparen kunde inte peka på något konkret negativt utan hänvisade bara till Systembolagets policy.

Om en arbetare skulle missköta sitt arbete, p.g.a. ett förhållande på arbetsplatsen så kommer ju dom misskötta arbetsuppgifterna i sig räcka för att personen måste bättra sig, eller gå. Att arbetsköpare ska ha principiell makt över människors kärlek är absurt och något som borde förbjudas. Integritet och kärlek i stället för övervakning och misstänksamhet tack. // Max Colliander

RSS 2.0