Tv-tittande och reklam

Sedan flera år tillbaka har jag i princip slutat se på tv. Ensam kollar jag ytterst sällan om ens något alls men i sällskap av andra kan jag se något avsnitt av Simpsons, Family Guy eller liknande underhållning. Men även under korta komediserier stör jag mig otroligt mycket på reklamen och när jag tänker efter är det just reklamen som fått mig att dra ned så mycket på tv-tittandet. Av och till får man tips om olika bra serier på tv, eller program man borde följa o.s.v. Men jag pallar inte, för reklamen gör mig så irriterad.

Imorgon träder en ny lag in på marknaden som gör det möjligt med ännu mer reklam i tv-apparaten. Upp till 12 reklamavbrott i timmen är den nya maxgränsen. Något jag rent av skulle spy på, eller inte men något åt det hållet om jag tvingades utstå det. Hellre dammsuger jag lägenheten eller diskar eller något annat då. Tv-bolagen menar att de inte kommer ha så mycket avbrott för tittarna skulle tröttna då. Men nu träder lagen i kraft just för att behovet är så stort med mer reklam, reklam reklam.

Värt att nämna är också att detta troligtvis är en av anledningarna till succen bakom The Pirate Bay. Att kunna fildela tv-serier så man slipper reklamen. Många fildelar serier av helt andra anledningar med. Men för att slippa reklamen vore det en rimlig anledning för min del åtminstone. // Max Colliander

Politiker hotade döda reporter

Både SVD och DN skriver om en Moderat-politiker som hotat döda en reporter på SVT om denne citerade lite ofördelaktiga saker han sagt. Först och främst, självklart förstår alla att han inte menade att han i praktiken skulle döda reportern. Själv skyller han på att det är en jargong han har, det är hans försvar.

Egentligen tycker jag inte det är så svårt med sånt där, antingen beter man sig som folk eller så gör man det inte.
På samtliga arbetsplatser jag varit på, förskolor, sjukhus, klädbutik och grundskola så skulle det vara oacceptabelt att hota med och döda någon. Ryker jobbet då? Kanske, men en markering mot uttalandet skulle definitivt ske.

Denna jargong politikern snackar om, menar han att han använder den alltid då? I sitt arbete som folkvald politiker, mot sin familj, vänner och kollegor? Men har man en sådan jargong så fine kör på, med dina kompisar som tycker det är kul kör på. Men många andra tycker nog inte det är så kul. Sedan vare sig man är anställd eller folkvald politiker borde man tänka på vad man säger. Ytterligare viktigt då man är en politiker som pratar med en reporter.

Här är inte det allvarligaste själva jargongen tycker jag, utan att en folkvald politiker försöker styra media. Journalisternas yrke är just att citera vad de får ut av div. intervjuer. Sedan att en reporter alt. journalist gärna vinklar eller tar ut det smaskigaste är inget nytt och inget som borde förvåna en politiker heller.

En del skyller denna nyhetsrapportering på nyhetstorka, men jag tycker det är viktigt. Hade en kollega till politikern mött på detta hade det givetvis varit smidigast att ta det internt, eller inom familjen om det dök upp där etc. Men jag tycker det är bra att journalisten inte tar denna skit utan lyfter upp det till ytan. Att göra det med en nyhet som nu skett, känns ju rätt naturligt. Så kanske politikern skärper sig i fortsättningen, och beter sig som folk! // Max Colliander

Uppdaterad 100810: Politikern har nu bestämt sig för att inte kandidera till valet. Han drar tillbaka sin kandidatur.


Flygblad: Piratpartiet - bygger kunskapssamhället

Detta är ett väldigt kort flygblad med fokus på Piratpartiets tre viktigaste frågor.

Integritet är viktigt för PP och jag håller med den delen av flygbladet till fullo.

Kultur är enligt partiet lättare och billigare att distribuera än någonsin tidigare och de är emot att man "låser in den". Man menar att kultur är vårt arv, kunska och inspiration. Jag tycker denna punkt var lite fluffig vad de vill göra konkret framgår inte så tydligt men det handlar väl bl.a. om fildelning och spridande av kultur i alla dess former via Internet kan jag tänka mig. Skulle kunna uttryckas så man lättare förstår men nu fanns det inte så mycket plats på flygbladet.

Kunskap gynnar samhällsutvecklingen och forskningen enligt Piratpartiet och de vill att man fritt ska kunna dela med sig av detta, via Internet också då förutsätter jag. Lite fluffigt skrivet så jag tror det kan bli svårt för läsaren att ta till sig om man inte har koll på partiets politik sedan förut.

Sista stycket i flygbladet innehåller heller inga konkreta åtgärder men jag kan inte göra annat än och hålla med där. Integritet och kultur anser jag är viktigast av dessa tre frågor. // Max Colliander
På åsiktsbloggen av Max Colliander

Flygblad: KDU - We can do it! - utan kvotering

På framsidan kan man läsa om hur de kan klara det, utan kvotering. Könskvotering är något som Kristdemokratiska Ungdomsförbundet är emot. KD, moderpartiet har nu tillsammans med övriga borgerliga partier haft makten i fyra år och har det blivit mer jämställt? Jag tror inte det. Hur KDU menar att de ska skapa jämställdhet framgår heller inte nå vidare konkret av flygbladet. Jag tycker personligen kvotering kan vara bra ibland. På baksidan av flygblade kan man läsa om tre unga kvinnor i ungdomsförbundet.

Elin 21 år menar att kompetens ska gå före kvotering och detta låter ju rimligt. Men det skulle ju knappast förändra könsfördelningen på arbetsmarknaden, tvärtom. Elin tycker att jämställdhet är att själv kunna välja vad man vill jobba med, nej jämställdhet är att ha samma rättigheter och samma lön för samma arbete. Håller dock med om att det är fel att kvotera in ex. tjejer på byggprogrammet eller killar på högskolans sjuksköterskeprogram. När det gäller utbildning vill jag inte se någon kvotering. 

Rebecca är 22 år och kommer kräva en bra lön när hon studerat klart. Som jurist kanske man kan det, men den stora massan arbetare kan inte det och en del vågar inte ens vara medlemmar i facket. Hon menar att med fler företag skulle arbetarna få det bättre då vi skulle ha fler arbetsplatser att välja på, kanske skulle det till viss del hjälpa. Eller så får vi bara ytterligare arbetsköpare som kan spela ut arbetare mot arbetare och pressa ned lönerna. Företagens huvudsakliga uppgift är ju att tjäna pengar. Det starkaste och bästa sättet för att pressa upp sjyssta löner och arbetsvillkor är självklart en enad och kraftfull arbetarklass som med facklig organisering på arbetsplatserna vågar ta plats.

Kelly är också 22 år och vill jobba med mode. Att hon skulle bli idiotförklarad för det förstår jag inte men det påstår hon i alla fall och det låter ju inget vidare. Hon påstår vidare att dagisbarn inte får leka med de leksaker de gillar utan att flickor tvingas att sluta leka med dockor och pojkar med innebandyklubbor. Detta tror jag inte på för ett öre. Jag har själv praoat, praktiserat och vikarierat på fyra olika förskolor och aldrig sett eller ens hört åsikten bland personal att man ska göra så. Då vi idag har ett så pass ojämställt samhälle sett till kön så är det väl bara bra om man läser genus även inom matematiska och tekniska utbildningar vilket Kelly vill avskaffa helt. // Max Colliander
på åsiktsbloggen av Max Colliander

Uranfynd i Jämtland

På Dagens Nyheters hemsida kan man idag läsa om att det Australiensiska gruvföretaget Aura Energy hittat stora urantillgångar i Jämtlands berg. Vill först klargöra att jag är emot kärnkraft i allmänhet och inte vill se någon uranbrytning någonstans i världen.

Men, idag har vi fyra kärnkraftverk med tio reaktorer som ger oss el och enligt opinionsundersökningar verkar ju svenska folket tycka det är rätt okej kanske t.o.m. bra liksom vår borgerliga regering inklusive Centerpartiet. Vi har ingen uranbrytning i Sverige av flera anledningar. I flera lagar är uranbrytning hårt reglerad och det krävs tillstånd utfärdade enligt minerallagen, miljöbalken samt lagen om kärnteknisk verksamhet. Dessutom har varje enskild kommun rätt att säga nej till urangruvor, ett s.k. veto kan man säga.

Det jag reagerar emot är denna eviga och egoistiska dubbelmoral vi har i Sverige. Vi slår oss på hjärtat och skryter om hur duktiga vi är, medan andra mindre lyckligt lottade får göra skiten åt oss. Ska vi nu ha kärnkraft i Sverige tycker jag verkligen vi ska stå för uranet själva.

Nä i Sverige bryter vi inte uran för det är skadligt för natur, djur och människor. Men, ändå ska vi utsätta andra människor för denna skit? Arbetare i andra länder, bl.a. Niger ska utvinna skiten åt oss. Tacka fan för att de arbetarna inte har samma levnadsstandard som vi och kan tacka nej, eller hänvisa till minerallagar och kommunala veton som sätter stopp för uranbrytningen som här i Sverige. Nu tror jag visserligen inte att några företag som bryter uran i Sverige skulle ge allt till svenska kärnkraftverk utan de skulle givetvis sälja uranet på det vis som gav mest ekonomisk vinst.

Men min ståndpunkt är alltså. Ska vi ha kärnkraft i Sverige så kan vi lika gärna stå för uranet själva, är det för skadligt så tack och adjö med kärnkraften. Uranbrytningen rent praktiskt kan kommunerna eller någon myndighet stå för så inga företag som prioriterar vinst före miljösäkerhet sköter verksamheten och tar pengarna det ger. // Max Colliander

fotat i Amsterdam. Av Max Colliander
(Fotade denna bild i Nederländerna för några år sedan)

Nudlar utan Palmolja!?

Mailade Axfood som äger Eldorado idag idag, här är mailet:

Hej, på senare tid har jag som konsument beslutat mig för att helt bojkotta produkter med Palmolja i. Så när jag idag handlade på Willys upptäckte jag att era nudlar av varumärket Eldorado (enda jag hittade) oavsett smak innehåller palmolja. Hur detta skadar miljön och regnskogarna samt de djur som lever där (orangutangen t ex) behöver jag ju inte berätta det känner ni nog till. Jag undrar om ni har några nudlar utan palmolja, eller kan ersätta det med miljövänligare alternativ likt solrosolja? Eller om ni inte bara kan fasa ut alla era produkter med palmolja då det är så pass skadligt för miljön så ni slutar stöda avverkningen av regnskogen? Tacksam för svar // Max Colliander

Uppdaterar detta inlägg vid svar. / Max Colliander

 

Uppdaterad 100730: Fått svar från Axfood som äger märket och något positivt verkar det inte finnas, om produkten då inte om svaret. Det finns inget bra alternativ så tills vidare får jag avstå nudlar. Men det funkar för mig så får la göra det.

max collianders åsiktsblogg


Micropop utan palmolja?

Mailade Willys och Estrella idag, här är mailet till Willys:

"Hej Willys, idag när jag handlade hos er kände jag mig sugen på pop corn och tänkte köpa ett sånt där stort pack micropop som är ert eget märke. Ve och fasa kollade jag dock innehållsförteckningen och såg att denna produkt innehåller palmolja. Palmolja är riktigt illa för miljön och hela regnskogar eldas upp för att odla och tillverka palmolja. Jag tycker verkligen ni borde tänka över ert val och överväga att använda solrosolja istället som är betydligt skonligare mot miljön. Med anledning av detta köpte jag ingen micropop hos er idag och kommer även kontakta Estrella som på sina popcorn skriver "vegetabiliskt fett" vilket kan betyda såväl palmolja som inte. Tills vidare får jag äta chips istället där goda alternativ finns. Hoppas på bättring och tacksam för svar! MVH // Max Colliander"

Uppdaterar detta inlägg vid svar. / Max Colliander

Uppdaterat 100722: Fick snabbt svar från både Willys och Estrella. Estrellas svar genom Konsumenttjänst och Tomas Carlssons var jag minst nöjd med de sa inte ens vad "vegetabilisk olja" betydde i detta sammanhang men det var väl underförstått att det rörde sig om Palmoljan. Sedan var det det gamla vanliga "vi arbetar för att bli bättre"-snacket. Svarade tillbaka att de borde vara tydligare och skriva just vad deras produkter innehåller och ingenting annat. Svaret från Willys var långt och positivt vilket jag blev glad av.

Ingmar Kroon, presschef på Axfood som äger Willys skrev att de ville vara ärliga och därför skrev Palmolja uttryckligen för att inte vilseleda sina kunder, cred där! Han tog mitt mail på allvar och höll med till viss del. Snackade dock om något som var helt nytt för mig han kallade för "gröna palmoljecertifikat". Detta ska vara något som Axfood försöker ersätta hela sitt Willyssortiment med av det som idag har vanlig Palmolja. Då jag själv inte hört om det förut har jag svårt att ta ställning men det låter ju positivt. // Max Colliander
Max Collianders åsiktsblogg


"Fildelarna har slutat bränna cd"

I flera nyhetsmedier kan vi idag läsa om att organisationen Copyswedes inkomster genom pålagda avgifter på tomma cd-skivor halverats. Samtidigt som upphovsrättsivrare klagar på att folk främst förr köpte tomma cd-skivor och kopierade musik på så hade man ändå en dold skatt på varje enskild cd-skiva just med anledning av detta. I praktiken betyder det att varje gång man köpt en tom cd-skiva så har man betalat mer än den är värd för att ge upphovsrättsinnehavare extrapengar (ifall att) man skulle kopiera "illegalt material" på cd-skivan.

Musikintresset är större än någonsin förrut och går bara uppåt och uppåt, detta ger oerhörda inkomster till många olika kreatörer. Det som denna artikel dock bekräftar och de flesta redan vet är dock att den fysiska produkten "cd-skiva" inte är lika populär som den tidigare varit och det är väl inte så förvånande heller.

Vem går idag runt på stan med en cd-freestyle? Det är en stor klumpig sak som man måste byta skiva i så fort man vill ha ny musik. Cd-skivor har de senaste åren ersatts mer och mer av mp3-spelare och mobiltelefoner som man kan lagra massvis med musik på digitalt.

Nu vill Copyswede lägga på avgifter på våra mobiltelefoner och datorer för ifall att någon skulle använda upphovsrättsskyddat material så ska pengarna täcka upp detta. Alltså ännu en idé där de förutsätter att människor begår brott i sin vardag, och kopierar och sprider upphovsrättsskyddat material. Jag tycker det är helt uppåt väggarna att i förskott ta ut en sådan avgift vid köp av en dator eller mobiltelefon och vill inte se några sådana pålagda uppgifter, ickekommersiellt spridande av kultur ska vara lagligt!

Skivförsäljningen "rasar", såväl med musik på, som dessa tomma cd-skivor. Orsaken är alternativ som mobiltelefoner, MP3-spelare, Spotify och Youtube m.m. Dessa hetsjagas inte, dessa förbjuds inte, dessa kriminaliseras inte och dessa stäms inte på  98 000000000 dollar. Fildelare har fått ta nog med skit för den naturliga utvecklingen. Säg ja till ickekommersiell fildelning! // Max Colliander

Sven Otto Littorin-skandalen

Sven Otto Littorin, Moderatpolitiker och arbetsmarkandsminister från 2006 tills nu har avgått och  anklagas för sexköp. Källan? Ja det är Aftonbladet. I en valrörelse är detta såklart besvärande för den sittande regeringen och Moderaterna som parti men jag vill poängtera att det här först och främst är en tragedi för Littorins familj och barnen som drabbas av ringande journalister även barn under 15 år rings upp.

Jag läser om sexköpsanklagelserna överallt och alla anger en och samma källa, Aftonbladet. Det får mig att tvivla, en enda källa och det är dom. Alla borde förstå att detta inte har ett skit med Moderatpolitik att göra och det bör inte påverka valrörelsen i någon större utsträckning, som det ser ut just nu. Men egentligen är det rätt enkelt.

Om Sven Otto Littorin är oskyldig, så ska Aftonbladet banne mig betala mångmiljonbelopp i skadestånd för förtal, och om det visar sig stämma så har rätten sin gång och han får ett straff kort och gott. Lägger detta i kategorin "Val 2010" även om det i sig för min del inte ger minuspoäng eller plus till något särskilt parti.

Aftonbladet och Expressen är två tidningar som jag sedan länge bojkottar och deras hemsidor är mer eller mindre blockerade på min dator. Men nog om det i detta inlägg. // Max Colliander

F! eldar upp 100 000 kr i Almedalen

Många PR-trick mer eller mindre utstickande (även i Almedalen) har man sett men detta är väl ändå för idiotiskt. Feministiskt Intitiativ är ett väldigt litet parti med omkring ca 1 % av väljarstödet. De har fått donationer från bl.a. Benny Andersson på 300 000 kr och är troligtvis liksom alla partier beroende av ekonomiska medel för att driva en bra valrörelse.

Men om Schyman nu ville ha uppmärksamhet och uppmärksamma löneskillnaderna i Sverige mellan kvinnor och män (som givetvis är ett problem) hade man kunnat gå andra vägar. Vad sägs om att trycka upp flygblad för 100 000 kr för att informera folk om de ojämställda lönerna? Eller rakt av skänka pengarna till kvinnor som har det dåligt ekonomiskt? Nä istället var eldning den bästa lösningen ser det ut som.

Personligen lever jag på en rätt tajt ekonomi och det är nog många med mig som kan tänka sig vad de skulle göra med 100 000 kr, vilken nytta pengarna hade kunnat göra istället. Men Schyman har det väl inte så dåligt ekonomiskt så hon har väl råd att bränna pengar på det här viset, inget jag ens skulle tänka tanken på att göra. 

Nu är F! inget parti jag tidigare sympatiserat med, men detta ger endast minuspoäng inför riksdagsvalet från min sida. // Max Colliander

Uppdaterat 100709: Intressant nog verkar F!s påstående om de extremt ojämlika lönerna stämma och t om värre än de påstår se länk

TV-debatt inför valet, i Almedalen

För några dagar sedan när jag satte mig för att spela tv-spel fastnade jag istället i direktsändning från Almedalen. Det var ingen debatt utan mer prat-panel och bland de större namnen var Per Schlingmann (M) och Jytte Guteland (SSU) samt Ibrahim Baylan (S). Mest var det bara snack om att man måste rösta i valet men lite debatt blev det och enligt min mening vann Per Schlingmann genom sin tystnad då sossarna mest gjorde bort sig.

I ena sekunden tjatade de socialdemokratiska politikerna om att debatten måste handla om det väsentliga, politiken här och nu. Sedan drar Ibrahim upp gamla saker som att Schlingmann skulle anse att politik var som pyttipanna, so what!? Tack det var mycket klokt sagt nu ska jag rösta på Socialdemokraterna eller vad? Nä det var inte övertygande.

Priset tog dock SSU-ledaren Jytte när hon flera gånger sa detsamma om att man ska prata politik här och nu och framför allt ungdomsarbetslösheten. I nästa sekund anklagar hon Moderaterna som parti för att ha stått med på någon amerikansk lobbymans CV som arbetat med George W Bush vilket förklaras kort av Schlingmann. Sedan flera gånger om utan minsta relevans nämner hon det igen och igen. Dåligt, dubbelmoraliskt och icke övertygande. Den enda som sa något vettigt i panelen var artisten Alexander Bard tycker jag. Denna debatt vann inte sossarna, klart slut. // Max Colliander


Använde SVP våld i Västerås?

Jag har fått några kommentarer från mitt blogginlägg ”Nationell antivåldsmanifestation i Västerås” och fyra av dom har skrivits så pass seriösa och mogna att jag godkänt dom så de syns för alla. En person som verkar lite rädd för mig och både är anonym och rädd att utge sin e-mail skrev en kritisk kommentar som jag tänker besvara i detta blogginlägg.

"Demonstrationen handlade för det första om mord mot svenskar och inte om våld mot nationalister". En småsak i sammanhanget men värt att kommentera. Demonstrationens tema var emot s.k. mångkulturellt våld och inte mot mord på SVPs defination av svensk. - "Möt upp i Västerås på lördag, alla ni nationalister som vill få ett slut på det svenskfientliga våldet," säger Martin Ekedahl från SVP till en nationell hemsida. Så svenskar i allmänhet var inte inbjudna, det var nationalister som bjöds till manifestationen. 

Jag försöker nu vara extra tydlig, då många nationella verklar ha glömt, eller förträngt att våld förekom från den tillståndsgivna manifestationen.

1, Se en nationell egen rapportering (alltså inte kommentarer utan officiell rapportering), jag citerar nedan:

"Nästan kravaller. Nationella kastade en stor mängd flaskor"
"Nationella sprang rakt in i polisen. Demon pausad"
"Nationella trycker bort polisen!!!!!"
"Nationella slås brutalt med civilpoliser!!!!!!"
"Civilpoliserna flydde och fick spö av de nationella!!!!!!!!"
"Nationella hoppsparkade polis i huvudet!!!!!!!!!!"
"Nationella bryter sig ut"
"Nya extrema slagsmål mellan polis och nationella!!!!!!! Polisen använder grovt övervåld!!!!!!!!!!"

Det var enligt egna källor nästan kravaller på torget och de nationella kastade en stor mängd flaskor. Sedan sprang de nationella rakt in i polisens kedja, förvånande att poliser slog med batong? Nationella trycker sedan bort polisen och om detta görs med våld eller inte kan man bara spekulera i. Därefter slåss nationella brutalt med civilpoliser. Bara jag som tycker det låter som våld? Sedan gav de nationella spö åt civilpoliser, de gav spö utan våld eller? En hoppspark i huvudet på en polis är inte heller våld eller?  Sedan använder polisen grovt övervåld efter nya extrema slagsmål mellan polis och nationella. Förvånande om polisen använder grovt övervåld? De har de gjort många gånger mot div. politiska grupper och som man kan se på de nationellas bilder finns maskerade i båda lägren, faktiskt i alla tre lägren: Polisen, nationella och motdemonstranter.

Men detta räcker inte för att kunna påstå att nationella var våldsamma på sin antivåldsmanifestation eller? Jag ska ta en titt på lite youtube-klipp och se om jag hittar något eller om jag bör ta tillbaka mitt påstående att nationella använde sig utav våld:

Klipp 1:
Filmad inifrån torgmötet. Kravallutrustad polis slår mot nationella som försöker bryta sig ut? När nationella försöker trycka bort polisen? Inte så förvånande. Ska dock påpeka att poliser kan vara riktigt brutala och det är något som många politiska rörelser fått utstå, så de kan mycket väl bete sig som våldskåta svin ja.

Klipp 2:
SVPs egen officiella video från Västerås 29/5-10. Värt att poängtera från introt så manifesterade inte de nationella mot våld i allmänhet utan mot våldet som riktas mot en enskild etnisk grupp, deras egen.

Tiden 02.00-02.02 syns maskerade deltagare i SVPs manifestation.
Tiden 02.08-02.22 ser man polisvåld som jag personligen anser är för grovt. Samt nationella som inte ser ut att delta i torgmötet utan hellre bråkar med polisen och istället för backar står man emot och pressar på sina kamrater så de får ta emot fler smällar av batonger.
Tiden 02.23-02.28 ser det inte heller ut som ett torgmöte? Utan mer som maskerade nationella som försöker ta sig någonstans lite stressat. Kanske fått stryk av polisen vad vet jag?
Tiden 02.40-02.52 ser vi hur nationella försöker pressa sig igenom polisens kedja, för att ta sig ut på gatan och andra sidan där motdemonstranter fanns? En idé kan ju vara att lyssna på torgmötets talare istället.

Klipp 3:
Rapport 19.40 samma dag förutsätter jag

Tiden 0.52
värd att kommentera då ca 100 antirasister samlades vid Råby torg. Det torg som SVP i fyra artiklar sa att man skulle samlas på kl 13.00 utan tillstånd, och Västmanland mot rasism skulle samlas där kl 12.45 utan tillstånd. Grattis Västmanland mot rasism som höll torget!
Tiden 0.56-1.03 ser man hur nationella slänger föremål (flaskor?). Men detta är inte heller våld, att på ett tillståndsgivet torgmöte slänga iväg föremål eller? Värt att kommentera är också att man i klippet ser att motdemonstranter bestod av folk som höll upp lappar och skramlade med nycklar och mestadels allmänhet som skrek slagord, men även maskerade vilket jag personligen inte uppskattar.

Klipp 4:
21 sekunder långt klipp filmat från torgmötets sida poliskedjan och uppladdadaren på youtube är tillsynes nationell. Klippet talar för sig självt, men detta är väl inte våld? Detta är väl helt naturligt beteende på en nationell manifestation mot våld eller?

Som avslut på inlägget måste jag, tillsammans med de tjugotalet flaskor jag själv såg manifestationsdeltagare kasta konstatera återigen. Svenskarnas partis antivåldsmanifestation i Västerås var en mycket våldsam manifestation! Tack för mig // Max Colliander

Ögonblicket efter att nationella till vänster i bild slängt ett tjugotal flaskor i riktning mot Punkt-gallerian. Flera nationella skyndar till det hörnet av torget. Denna bild är ej publicerad på Internet tidigare.

På Max Colliander åsiktsbloggen


Tv-debatt inför valet om civil olydnad

Jag tittar sällan på tv men har nu sett två politiska tv-debatter. Den första handlade om Civil olydnad efter en Greenpeace-aktion och stod mellan de två politikerna Per Bolund (Mp) och Cecilia Widegren (M). Trist nog har ingen av dom svarat på mina mail om debatten som jag skickade den 16 juni, dåligt gjort politiker! Tv-debatten för min del i alla fall ledde till att jag tycker mindre om Moderaterna än tidigare och mer om Miljöpartiet. 1-0 till MP kan man säga. // Max Colliander

Foto: Greenpeace
Max Colliander åsiktsbloggen

Stadsfesten i Kramfors en bra investering

Tidigare publicerad i Tidningen Ångermanland 28 juni 2010

Svar till "Hänsynstagare" i TÅ onsdagen den 23 juni

Visst snackas det ständigt om arbetslösheten men trots det gifter sig ett par för miljontals kronor i den kungliga hufvudstaden, festivaler avlöser varandra runtom i Sverige och i lilla Kramfors anordnas en stadsfest. Detta må tyckas hemskt i dina öron, när man istället kan fokusera på arbetslösheten eller hur?

Hur vore det själv om du ville ha lite kul någon gång också? Att dricka alkohol och lyssna på bra musik är otroligt roligt och underhållande vilket jag också är glad att jag fick ta del av under denna helg i Kramfors. Detta är enda gången jag varit i Kramfors och kommunen verkligen bjudit på något underhållande, tack så jättemycket för detta jag har fått många fina minnen denna helg.

Att ens beklaga sig över att poliser och ordningsvakter får "mycket" arbete under denna tillställning är ju absurt. Det är en lugn tillställning om man jämför med mycket annat och poliserna på plats såg ut att ha det trevligt (och de fick ju jobb) som du så dyrt helgade i din insändare, det måste ju vara toppen!

Du frågar dig varför folk måste samlas i tätorter och lyssna till hög musik, tja vad tror du? För det är så förbannat kul! Testa och bo i Borlänge under Peace & Love-festivalen så får du se en fantastisk stad invaderas av 35000 glada musikentusiaster och uppleva något riktigt stort. Att en så liten ort som Kramfors kan locka till sig Erik Grönwall och Nationalteatern är något ni bör vara stolta över. Hyresgästerna accepterar en tvådagarsfest ja, det är ju jättebra. Om du inte kan stå ut med detta så bör du flytta ut på landet, eller flytta ännu längre bort?

Att du ens jämför Kramfors stadsfest, en tvådagarsfest med Woodstock i USA är ju skrattretande, ärligt. Stadsfesten har ingenting att göra med en av USAs största festivaler för 50 år sedan, i ett land med hundra gånger fler invånare. Om Kramfors kommun dessutom går ekonomiskt plus? Så är ju detta en otroligt bra investering av kommunen och jag som besökare kan bara tacka och ta emot! // Max Colliander

På Kramfors stadsfest 2010. Foto: Max Colliander Foto: Max Colliander


Stoppa Internet?!

Ja, ska man tro de extremaste av skivbolag/filmbolag och upphovsrättsextremister som vill ha egna lagar för eget bruk så är det just det som är den yttersta utvägen för att stoppa fildelning och att upphovsrättskyddat material sprids "olagligt". Bolag som vill ha egna lagar gällande ex. PUL (Personuppgiftslagen) en väldigt grundläggande lag i vårt rättssystem som de alltså vill kringgå.

De går till attack emot allt och alla som inte tycker precis som dom, åklagare som gör sitt arbete, politiker som inte vill göra brott mott upphovsrätten till det värsta brottet genom tiderna, företag som vägrar censurera Internet där de nu vunnit fajten mot Black Internet som indirekt tvingas censurera Internet i rädsla för fördödande böter. De går till attack mot mig, och dig. Alla vi som tycker att fildelning av privat bruk är okej, jag tror personligeb det t om ökar intresset för musik och film. De går till attack mot sina egna filmer och artister och kallar materialet för "illegalt material" då det uppspelas på fel sätt.

Alla vi som någonsin fildelat, sett eller visat en film i klassrumet eller spelat hög musik på stan vid någon fest. Alla är vi brottslingar och det är fullständigt rimligt att bötfälla oss verkar det som. I USA var det rimligt att kräva (håll i er nu), 98000000000 dollar i böter från fyra studenter som utvecklat en teknik som kunde, kunde användas vid fildelning.

Det är inte olagligt att länka upphovsrättsskyddat material på Internet, inte riktigt än. The Pirate Bay-grundarna fick hårda straff men liknande sidor som den populära sajten Google står nu inför ett svårt val då skiv/film-industrin känner blodad tand och ger sig på dom med. Ett brittiskt skivbolag kräver nu att Google tar bort s.k. "illegalt material" från googles sökningar.

Ärligt talat, vem har inte kopierat ned en bild man hittat på Internet som kan ha varit upphovsrättsskyddad? Vem har inte sökt efter en låttext på Google för att man gillar låten, och hämtat hem den. Det finns redan fall då hängivna musikfans bloggar stängts ned p.g.a. att de haft bilder och låttexter till sina favoritartister på sina bloggar.

Jag tycker att fallet med Google är intressant. Nyligen gick Google ut som segrare i kampen för yttrandefrihet då de vägrade acceptera den statskapitialistiska kommunistdiktaturens Kinas påtryckningar om att censurera Google. Men man gav inte vika och hyllades här i Västvärlden. Kommer Google slåss lika hårt för yttrandefriheten mot andra västerländska företag eller var Kina bara ett ex. på att tjäna folkligt stöd och leka hjältar? Det återstår att se.

Hittills har inte många drabbats av Upphovsrättsextremisternas framfart och de går taktiskt smart fram. Istället för att ge sig på stora bolag tar man enklare strider som mot Black Internet, och inte mot Comhem som inte heller censurerar The Pirate Bay. Sedan lobbar de mycket juridiskt och de borde fler pirater och vanliga människor som vill ha sitt Internet ifred också göra, alla som vill behålla friheten att använda material för privat bruk.

Domen mot The Pirate Bay 2009 var ett hårt slag som retade upp folk och Piratpartiet tog 7.1 % av rösterna i valet till Europaparlamentet. Men så länge de kör sin strategiska stil kommer folk inte ta tydligare ställning. Fildelning är ingen politisk vision som liberalism, socialism osv. Det är ingen vision, det är en verklighet. En verklighet värd att bevara, en verklighet värd att försvara! // Max Colliander


RSS 2.0