Kärnkraftshaveri i Japan

Har de senaste dygnen suttit väldigt uppdaterad med anledning av kärnkraftsolyckorna i Japan, har bl.a. två bekanta i Tokyo. En debatt har blossat upp om kärnkraft i allmänhet och Japan-situationen i synnerhet. De kärnkraftsförespråkare som vägrar inse riskerna med kärnkraft försöker tona ned faran i Japan.

Jag pallar nu inte skriva värsta inlägget men tänkte ta upp lite intressanta aspekter. Det påstås alltså att olyckorna inte är "så farliga", och massmedia anklagas för att det ena och det andra när de väljer och rapportera om Japan före Egypten och Libyen. Man försöker alltså styra och tysta media i Japan-situationen. Men nu till punkterna:

Det amerikanska fartyg som var till havs och utsattes för ett radioaktivt moln har väjt undan. De verkar inte ha vågat gå i land och har troligen lämnat Japans kust. Varför om detta nu är ofarligt?

Utrikesdepartementet avråder nu från resor till hela nordöstra Japan inklusive Tokyo, varför om detta nu är ofarligt?

SVT funderar på att ta hem sina sex korrespondenter från Japan, norska NRK har redan gjort det och andra utländska journalister har lämnat Tokyo och flytt söderut. Brukar inte journalister vara mitt i oroshärdar och krig t om varför drar de nu? Är de lurade av sina egna redaktioner att detta är farligt?

Inatt utrymdes
ett kärnkraftverk där ett 50-tal soldater försökt kyla ned kärnkraften, de är tillbaka nu men varför utrymde de hela anläggningen om det inte var farligt?

Frankrike evakuerar
sina medorgare från Japan, kan det kanske ha något med strålningen att göra?

Om mindre än en vecka når strålningen Sverige, även om det är ytterst lite strålning så är den mätbar. Hur sjukt är inte det egentligen. Denna olycka ända borta i Japan kommer nå ända hit, säger inte det sig självt eller är det något man borde vänja sig vid kan ske?

Slutligen just nu: Om kärnkraftverken i Norden nu är så himla säkra, varför hamstrar folk på sig Jod-tabletter i både Sverige och Finland, vi har väl ingenting att vara oroliga för, eller?

Läser precis att Greenpeace också genomför en aktion utanför SKB i Stockholm som berör kärnkraften.
// Max Colliander

Fler aktuella länkar:

Så farlig är strålningen från kärnkraftverken

UD utvidgar resevarning för Japan

Haveri kan även drabba svenska kärnkraftverkDagens löpsedlar

Expressen vann dagens kamp mot Aftonbladet och vann titeln "mest värdelösa löpsedel", annars har Aftonbladet vunnit många dagar irad nu. En intressant grej idag är dock att det hos Ex ändå nämns om vem som ser ut att bli Socialdemokraternas nya partiledare. Aftonbladet som ju ska vara en Sossetidning nämner det inte alls utan deras löpsedel handlar mest om Schlagerfestivalen. Eftersom så pass många miljoner ändå ser Schlagerfinalen är löpsedeln i sig inte värdelös, som gårdagens om Big Brother.

Tycker för övrigt att skvallertidningar inte ska erhålla mina skattepengar i form av presstöd, det borde vara till för nyhetstidningar istället, om nu presstödet skall finnas. // Max Colliander

RSS 2.0