Mer om upphovsrätt

Efter det senaste inlägget om Apples korståg för inskränkande av frihet har jag diskuterat frågan en hel del IRL och skrev av mig med ytterligare tankar i mobilen och återger dom nu här.

De som tillverkar produkter har alltid, historiskt sett legat före oss andra tekniskt sett. De har legat före oss konsumenter som varit villiga och betala för deras produkter. Men det som hänt de senaste åren i allt större utsträckning är att vi konsumenter hunnit ifatt en del företag i teknik, de ligger nu på samma nivå som vi själva gör. Att det i grunden bottnar sig i att de låter oss få detta privilegie men nu vill sno tillbaka det är även värt och nämna. Det är inte jag som konsument som hittat på mobilkameror med hög kvalité utan det är företagen som velat sälja det till mig. Fildelning är f.ö. ett bra exempel på där konsumenten tekniskt sett är jämställd företagen om än på lite annorlunda vis då det handlar om kopiering av många små filer i stället för tillverkning av en större produkt.

Men hur agerar då företag som inser att vi hunnit ikapp, att det de säljer inte lockar oss lika mycket mer. Naturligt sätt utvecklar man då sin produkt, man kommer på nya idéer. Det är också så de flesta företag fungerar allmänt de matar oss med nyheter varenda dag i form av reklam för sina produkter. Men när det inte skett någon utveckling eller en mycket liten utveckling på ca. tio års tid i detta fall för de som har rättigheterna att sända från sportevenemang så har ju andra branscher kommit ikapp och erbjuder nu konsumenterna att kunna filma högupplöst på matcher etc. Detta är ett faktum och de som köpt rättigheterna för sändning påstår att de förlorar pengar på det hela, vilket givetvis kan ifrågasättas även det.

Så frågan dyker upp igen, hur agerar företaget som påstår sig förlora pengar p.g.a. andra företags produkter. Utvecklar de sin egen affärsidé, eller går de i konkurs? Detta vore ju naturligt rent marknadsmässigt. Men åh nej precis som att skivföretag vägrar acceptera att deras produkter inte lockar så mycket längre så gör nu dessa företag samma sak, de tar upp fajten. De tar upp fajten mot oss, dig och mig och alla andra som vill använda Iphones och kunna filma eller fota på konserter eller matcher. De vill nu utveckla sensorer på arenor som stänger av kamerafunktionen på dessa telefoner. Så ska man lösa det hela och tro att de ska tjäna mer pengar igen. Själva principen är så vedervärdig och jag hoppas verkligen att det inte blir till verklighet.

De måste givetvis ha lagen på sin sida så företagen, som i vissa länder redan har mer makt än staten tar upp det och vill ha en lagstiftning. De vill lagstifta bort konsumentens rättighet att använda sin produkt till fullo.

Företagen grinar då deras egna produkter är omoderna och tråkiga, det är sorgligt att de vägrar acceptera nedåtgång i ekonomin och indirekt försöker få sin egen ekonomin att styra lagstiftningen. Detta är vad vi kan vänta oss mer av med högerpolitiker som hand i hand med företagen kör över folket. Staten och kapitalet, all around. // Max Colliander

RSS 2.0