Miljökamp i stället för antifascism - Fördelar!

image5image4
(Greenpeace-aktivister samlas inför en aktion, och jag några timmar senare. Fotat i Amsterdam. Den t.v. tog jag och den till höger (på mej) tog en kompis)

Listan består av fördelar jag ser med ett engagemang i Greenpeace, i jämförelse med antifascistisk kamp


 


Utan miljön och en jord finns inget som heter fascism och antifascism, då finns ingenting.Greenpeace är en organisation med flera miljoner medlemmar och finns i hela världen.Greenpeace
har ett stort folkligt stöd och trots lagbrott och civil olydnad är man t om erkända av både politiker, EU. FN etc.Greenpeace går inte ut och protesterar så fort något är fel utan har resurser till stora efterforskningar, kommer med egna förslag och bildar opinion på ett mer grundläggande och öppet sättGreenpeace har maskeringsförbud och ickevåld som kampmetodGreenpeace har stora resurser, tre fartyg, helikopter m.m.I Greenpeace får du lära dig konflikthantering med bl.a. polis, hur du ska agera så det blir sjysst och så minimala lagbrott som möjligt.


Medelåldern i Greenpeace är högre än i den antifascistiska rörelsen. Därmed finns en större mognad och ingen "wannabe-svans" finns med på aktioner, om jag får uttrycka det så.Med Greenpeace är det lättare att arbeta mer internationellt och inte bara inom Sverige.I Greenpeace slipper man folk som uppmanar till våld och mord 

Självklart utesluter inte det ena det andra, men att jag bl.a. prioriterar miljökampen högre än antifascismen har som jag precis beskrivt många skäl. Det finns många fler exempel men de tar jag inte upp nu. Men som pacifist är läget solklart var jag trivs bäst, och var jag lägger ned den största energin. // Max Colliander


Storebrorsamhället

image4En Kilopolis smygfilmar mig + vänner 6/6-07
(Foto: Dan Pettersson)


Storebrorsamhället, bevakar de min blogg också?

SÄPO har haft brev jag skrivit till ministrar i sin ägo. Bilder och information delades ut till poliser på planeringsmötena inför Salem 2006 (700 st poliser?). När en polis fick syn på mig slog han direkt igång kameran, från en pikét. Att de filmat och övervakat i allmänhet är ju ingen nyhet. Redan vintern 2004, om jag minns rätt, så hade jag två civilpoliser som systematiskt följde mina steg vid några demonstrationer. Detta finns det dock inga bevis på som med det här andra. Sedan har vi ju polisens kära Kilogrupp som är på en hela tiden, de är rätt komiska faktiskt:P. Och stölden av min mobiltelefon i vintras, när de låtsades vara jag när mor ringde, vad var syftet med det? Satte de en avlyssningssak i mitt mobilbatteri för att avlyssna, då jag utan problem fick den tillbaka senare? Tror inte det, men man börjar ju undra:S.


Vad är dom rädda för?

 Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta egentligen. Vad tror dom jag ska göra, slita nationaldemokrater i stycken? Kasta sten på polisbilar, eller kasta sten i över huvud taget? Har de inte fullt upp att bevaka AFA och såna mer extrema element? Eller fruktar dom mig för att dom vet att Klubb Antirasism på Lunarstorm aktiverar antirasister, men det kan väl knappast vara en anledning att ta upp mig på polisens morgonmöten? Så jävla komiskt egentligen, men samtidigt synd att de ska ägna tid åt mig istället för andra som antagligen är mycket farligare.


Vad är så farligt med mig?

Jag går min egna väg, ok. Jag tar egna initativ, jag är inte beroende av Afa-arrangemang, jag är inte beroende av Suf-kommunikation etc. Jag kan själv ta reda på exakt marschväg för nazistdemonstrationer, trycka upp egen propaganda och sprida. Vilket också hänt och då aldrig uppmanat till våld, vilket dock mer extrema element gjort flera gånger.


Ser jag farlig ut på demonstrationer?

Ok, förr hade jag alltid svarta kläder (till vardags med), so what? Hade ju alltid glasögonen på mig i alla fall, väldigt skräckingivande. Det verkar ju som polisens syn på mig eskalerat sedan i vintras "du är ett rätt känt ansikte hos oss på Stockholms-polisen", och liknande har man ju fått höra.


På demonstrationer klär jag mig systematiskt osvart, t.ex. valde jag senast att ta mammas gröna regnjacka i stället för min svarta, just för att inte vilja tolkas som nån blackblock:are, jag hade mitt pass med mig,

och glasögonen satt på. Hade jag haft med mig detta om jag haft ett ont syfte? Jag vägrar maskera mig, och har flera gånger sagt åt folk att dra ned sina maskeringar, av många olika skäl. Jag har alltid vägrat skrika slagord som uppviglar till mord/våld.


Jag har aldrig varit med i några extrema odemokratiska element

De organisationer jag varit med i är Ung Vänster och Ungdom mot rasism (jag gick ur för många år sedan), Rädda Barnens Ungdomsförbund var ca ett år sen senast jag var aktiv men jag ska försöka bli mer aktiv under hösten. Utan officiellt medlemskap är jag också aktiv i Årsta Nattvandrare och Greenpeace. Båda är emot våld, och nattvandrarna samarbetar dessutom med polismakten. Kul för en polis jag träffar på t ex Kulturnatten om den sett mig i förberedelsearbetet inför Salem 2006. Kan jag ha funnits med på deras möten fler gånger? Mycket möjligt.


Jag är nog en av de absolut ofarligaste antirasister som finns

Jag har träffat allt från fulla och militanta nazister till direkta rasideologer och alltid haft en trevlig ton och diskuterat så gott som möjligt (inte det lättaste med en alkoholpåverkad person). Det märkliga kan man ju tycka, är att polisen på sätt och vis försört mer för mig än nazisterna. De har stulit mer, frihetsberövat mig i över 35 timmar, och misshandlat mig många fler gånger. Men de kunde bara lösa en anmälan, den mot en nazist, anmälningarna mot poliser lades ju ned trots goda förutsättningar för att hitta de skyldiga, t ex vid mobilstölden.


Slutligen vill jag bara uppmana till följande:

Lev livet, var glada, positiva och sprid glädje till dina medmänniskor.

Make love, not war - Ingen mår bra av att hata! // Max Colliander


Salem 2007 - en intervju med mig själv

image5 (Foto: Max Colliander, 9/12-06)

Salems kommun är eniga om att de vill stoppa den årliga nazistmarschen i Salem.

Detta har nu fått stöd av polisledningen som frågar sig om vi verkligen har en marschrätt i Sverige. Att man får manifestera sina åsikter och att alla, vilka extremister de än må vara, har rätt till yttrandefrihet slår polisledningen vakt om. Men att marschera från punkt A till punkt B, ingår det i grundlagen? Det som nu diskuteras är alltså om nazisterna ska förbjudas ha en marsch, och i stället få ha en stillastående manifestation i Salem.

Följande text är skriven som en intervju och svaren är mina egna, funderingar och åsikter. Jag har deltagit i de årliga protesterna sedan 2002. Vill alltså påstå att jag har mycket erfarenhet av de antinazistiska protesterna mot Salemmarschen.
Om polisens befogenheter ökar så de kan tvinga nazister att stå still, men kan de använda samma lag mot oss antirasister då?


Ja, rent teoretiskt kan dom det. Men här måste vi se till Salem som enskild händelse och inte åsikerna i sig. Med anledning av Salemmarschen jobbar ca 700 poliser en hel dag, vilket kostar oerhört mycket skattepengar. Många poliser har även klagat på de långa arbetspassen och att de helt enkelt inte vill jobba under Salem. Under dagen spärras delar av Salems kommun av och allmänheten drabbas hårt. Fotbollsträningar ställs in, kollektivtrafiken störs kraftigt och folk vågar inte gå ut. I rädsla för såväl nazisterna som våldet. Denna polisbefogenhet bör inte användas vid fler tillfällen om inte en liknande situation uppstår, och när behövde senast en antirasistisk demonstration flera hundra poliser i beskydd? Aldrig!
Finns det inget sätt för nazisterna att utnyttja denna lag då?


Jovisst finns det det. Ifall t ex en viss grad av våld krävs för att hindra en demonstration att marschera och nazisterna inte får marschera, kanske de själva går till attack mot diverse marscher. Jag har dock svårt att se framför mig att nazisterna skulle samla tusentals för att stoppa en demonstration, varesig den arrangerades av extremvänstern eller borgerligheten. Nazisterna skulle antagligen förlora mycket massmedialt på våld mot t ex 1maj-demonstrationer, men det skulle då kunna resultera i att polisen hindrar alltfler från att marschera. "Om inte vi får, ska inte dom få, då ska vi stoppa dom allihopa", kanske kan vara ett tankesätt från nazisterna då.
Men är det inte en oerhört stark demokratisk rättighet som nazist att få marschera?


Demonstrationsfriheten i sig är en mycket stark lag ja. Samtidigt kan vi fråga oss om inte salembornas frihet att kunna gå till matbutiker, idrottsträningar och åka kollektivt en hel dag är viktigare? Varför ska några tusentals demonstranter (från båda sidor), få förstöra för en hel kommun? Är det inte en större inskränkning i salembornas frihet, än nazisternas om de får ha stillastående?
Om nazisterna totalvägrar att gå med på detta då, låt oss säga att de har tillstånd för stillastående manifestation på Rönninge torg t ex?


I sådana fall är det polisen jobb att hålla ställningarna, att se till att nazisterna inte bryter sig ut och marscherar iväg i alla fall. Med de resurser svensk polis har idag bör det inte vara något som helst problem. Dessutom skulle nazisterna förlora oerhört mycket på att börja bråka (skapa upplopp) med polisen. De är medvetna om vad som är bra att synas med i media och våldsamheter med polis är bland den sämsta publicitet du kan få som politiskt insatt. Så det är inget att oroa sig för tror jag. Om de skulle börja slåss med polisen skulle de bara förlora själva på det, frågan är om de inte är så pass smarta att de själva förstår det och istället kör på martyrrollen istället.
Vadå för martyrroll, ska de utnyttja det här med i så fall?


Absolut, nationella lever ju i princip på att utmåla sig själva som martyrer och dom utsatta. Någon gång skedde en radikal förändring. Först var "den vita ariska svensken" störst, bäst och vackrast och oövervinnlig, därför skulle man ansluta sig till dom där supermänniskorna. Men de har lärt sig att vi som lever i Sverige sympatiserar mer med dom det är synd om, de utsatta och att många föraktar totalitära tänkanden. Idag går i princip all propaganda ut på att bevisa att vi "infödda äkta svenskar" är utsatta, utrotningshotade, och att vi lemlästas, halalslaktas och att varenda lilla brott som begås av en invandrare mot en infödd är ett etniskt brott. Att det alltid varit svenskens ursprung som varit orsak till att just hon eller han utsatts för ett brott. Det svenskfientliga brotten som de kallas. Nu är man själva de utsatta, de svaga som dagligen kränks, våldtas, misshandlas etc. Nu är man t om emot en typ av rasism, den riktad mot infödda svenskar. De säger sig vara emot svenskfientlighet. Samtidigt som de öppet är nazister och hyllar Hitler osv. Denna stora martyrroll har de tjänat mycket på. De vet dom och därför fortsätter de utmåla propagandan på så vis. Någon stor martyrroll i fallet Salem skulle det nog inte bli, men ändå ännu en sak de kan använda i sin propaganda, vilket såklart vore dåligt.

Att våra beslut ger de argument för sina tankar är ju inget bra, eller?
I flera år har antifascister försökt stoppa Salemmarschen, och ställt sig i vägen etc.

Hur påverkas det av detta eventuella beslut?


Tyvärr kan det ju tolkas som ett misslyckande, att man i flera års tid försökt stoppa nazistmarschen, men alltid misslyckats i slutänden. Det kan tolkas som så att när det nu är klart att man "inte kan stoppa de nationella" så måste man sätta in lagar för att stoppa dom. Detta är i och för sig rätt lätt att se igenom då man kan se vad som hindrat dessa antifascister (ofta militanta). Med flera hundratals poliser som beskydd har nassarna rätt bra odds att lyckas. År 2006 var det 1000 nassar och 700 poliser mot ca 1000 antifascister som försökte stoppa marschen. De befogenheter och den utrustning polisen har gör det knappast till ett misslyckande fast de fick marschera. Man försenade marschen i över två timmar, trots denna enorma polisinsats. Det om något visar att moståndet är stort mot nazistmarschen. 
Hur kommer dessa militanta antifascister agera nu då?


Det är ju omöjligt att svara på, men protesterna lär fortsätta. Många tycker nog att politiker och polis är fega som nu vill använda lagen som verktyg. För att använda ett citat:

"Polisen kan inte stoppa nazisterna, heller inte politikerna, eller vänsterextremisterna själva. Det enda som kan stoppa dom är folket, att vi vanligt folk går man ur huse och visar att de inte är välkomna". Att politiker som aldrig varit villiga att riskera stryk för att stoppa nazisterna nu ska "trycka på en knapp" för att göra det kan tolkas som mycket fegt och som något som förstör för alla de antifascister som åker ut dit (militanta som fredliga) och faktiskt med sina kroppar försöker stoppa en av vår tids största nazistmarscher. Vilka är värda all heder, vilka offrar sig och visar kampvilja mot nazism? Politikern som tror man kan trolla bort nazism med en lag. Eller de som själva går ut för att stoppa marschen och nassarnas propagandaspridning?
Men är denna lag/nytolkning av lag, ett misslyckande för antifascister?


På sätt och vis, ja. I flera år har man gett järnet för att stoppa nazisterna, nu kanske de slutar marschera. Men inte pga antifascisterna på plats, det tar undan lite av "segern",

att faktiskt stå i vägen och stoppa nazistmarschen. Fast samtidigt hade nog denna idé från Salems kommun och polisledningen aldrig kommit upp till ytan om det inte var för de ständiga, varierande och stora protester som genom åren ägt rum mot nazimarschen.

Om politiker och polis nu slår sista spiken i kistan, så har definitivt de flesta spikar spikats i av antifascister som på plats visat civilkurage och beslutsamhet.
Rent praktiskt då, tror du vi tjänar på det här?


Ska jag vara ärlig, i detta enskilda fall, så säger jag faktiskt ja. Salem är ett så pass laddat område att det kommer vara mycket av godo att få ett slut på det, även om det sker med hjälp av en nytolkning av lagen. Jag frågar mig, hur många nazister kommer resa från andra länder för att stå stilla på ett torg och frysa? Bilderna/videorna av facklorna är en stark effekt i propagandaarbetet, något nazisterna förlorar helt utan marschrätt i Salem. Antifascister på plats kommer få utökade chanser att stoppa skiten en gång för alla. Ockupation av nazistiska samlingsplatser har skett många gånger, och med mycket lyckade resultat. Salem 2002 är ett utmärkt exempel. Att ockupera ett torg är 100 enklare än att gående försöka stoppa en nazistmarsch. Dessutom är Salem så litet så samlas de inte på Rönninge torg, så kommer stationen ändå vara viktig för deltagare som ska dit, så en ockupation av torget kan vara en enkel och effektiv aktion var de än ska vara i Salem.

Om allt är mer centrerat till en enskild plats i Salem ökar också chansen att oroliga Salembor vågar sig ut och deltar i protesterna.  // Max Colliander aka anonwret


Välkommen till min nya blogg!

image5 (Foto: Max Colliander, 7/9-07)

Hej, jag antar att det är här jag ska göra lite av en presentation:). Jag heter då Max Colliander, bor i Uppsala med min far, mor och lillasyster. Jag har nyligen tagit studenten på Lundellska skolan, även kallad Skrapan. Numera studerar jag på Uppsala Universitet på CEMUS (Centrum för miljö och utvecklingsstudier). Här tänkte jag lägga upp lite texter jag skrivit, åsikter osv. Ja det lär väl märkas.

Tack och hej leverpastej / Max Colliander aka anonwret

RSS 2.0