Bingosidan

Var idag inne och surfade på en sajt om bingo. Att spela om pengar på detta vis är såvitt jag förstått olagligt, åtminstone för den som anordnar spelet. Men precis som utländska tv-kanaler kan göra lite hur de vill så kan ju utländska hemsidor göra detsamma, vilket för med sig både gott och ont. Jag har själv aldrig spelat om pengar online men bingolotto såg man ju på tv som liten. Vinsterna var aldrig stora utan någon hundralapp då och då och lotterna köptes ju av föräldrarna för att laget skulle få in pengar.

Precis som med hazard och poker-spel verkar det även med Bingo-sajter finnas en otroligt stor uppsjö av sajter som vill att man ska spela bort pengar, för det är väl klart de tjänar sig en hacka annars hade de ju inte hållit på med denna verksamhet. Funderade en kort stund på att spela bingo som provomgång gratis men att registrera ett konto var inte mödan värt. Kanske en annan gång. // Max Colliander

Filminstitutet anmäls

Idag skrivet SVT om att flera stora aktörer inom filmindustrin anmäler Filminstituet p.g.a. att flera nya biofilmer misstänks ha piratkopierats och spridits vidare. Om det stämmer att någon inifrån sprider det i ett så tidigt skede, tja vad ska de göra. De kan ju börja med och gripa ca två miljoner bara i detta avlånga land till att börja med. Man minns ju de drygt 7 % Piratpartiet fick i EU-parlamentsvalet 2007 p.g.a. attacken mot Pirate bay, hur mycket skulle inte stödet öka om de gjorde slag i saken och grep miljoner mer personer bara i Sverige?

En lite komisk grej i hela artikeln är att de nämner vilka filmer som misstänkts ha piratkopierats och det verkar stämma väl för jag fann den jag helst vill se på Pirate bay, tack för tipsen det blir nog filmtajm i helgen. // Max Colliander

anonwret på Max Collianders blogg Max Colliander

Rekonstruktion för SAAB, igen?

Efter all turbulens ansöker nu Saab om rekonstruktion hos Vänersborgs tingsrätt. Om det är som jag förstått det, hoppas jag att ansökan avslås. Saab ska inte särbehandlas, Saab ska spela på samma regler som alla andra företag och det här är ohållbart så in i norden. Bolagets ekonomi har så gott som varje år gått nedåt i ekonomin, sedan tjugo år tillbaka. Företaget är alltså inte särskilt vinstdrivande.

För bara två år sedan, 2009 ansökte företaget om rekonstruktion eftersom det inte fungerade ekonomiskt. Det betydde i praktiken att mer än 75 % av skulderna skrevs av och man började om på nytt. Lönegarantin åt de anställda fick vi skattebetalare stå för. Det tycker jag är så fel, företaget ska betala arbetarnas löner, inte vi andra arbetare. Men alltid bra att arbetarna fick sina löner. I ca två veckor har de Saab-anställda gått utan lön (augustilönen) och det ser ut som att vi andra arbetare ska få stå för den kostnaden igen, det är okej på sätt och vis men att företaget återigen gör på detta sätt och ansöker om rekonstruktion för att få avskrivna lån och slippa betala ut löner är förkastligt. Och inte nog med det, mitt i sörjan så höjer cheferna inom företaget sina arvoden med över 500 %, det har man tydligen pengar till i alla fall? De rika roffar åt sig, medan arbetarna på Saab kan glömma tanken om löneförhöjning, deras semester har de redan förkortat i lojalitet med företagets behov av att spara pengar.

Flera återförsäljare av Saab har tagit ut märket ur bilen, Saab-ägare har svårt att få bilen lagad då reservdelar saknas och polisen i Sverige avbeställer sina Saab-bilar. Hur långt kan det gå? En sak jag undrar är ju om alla underleverantörer och andra som samarbetet med Saab vill fortsätta satsa. Om Saab hade flera miljoner i skulder till mig, och inte hade råd att betala skulderna liksom två år tidigare men ändå inte ansökte om konkurs utan började om från början igen genom en rekonstruktion, hur sjutton skulle man kunna lita på Saab då? Varför fortsätta arbeta med ett företag som inte betalar sina skulder, börjar om och sedan vill fortsätta samarbeta.

Det snackas mycket från Saabs håll om två kinesiska investerare som skulle köpa in sig och köpa majoritet i företaget, fine inget jag bryr mig om i allmänhet men nu har de kinesiska bilföretagen inte köpt in sig i Saab och det finns ingen hundraprocentig garanti för att de gör det heller även om rekonstruktionen godkänns av Vänersborgs tingsrätt.

Nä lösningen i mina ögon är följande, antingen går företaget i konkurs eftersom behovet av deras bilar inte är tillräckligt stort, uppenbarligen. Då ska arbetarna ha lönerna de har rätt till och även om man helst skulle se att de pengarna togs från chefernas arvoden så vore det väl inte möjligt i dagens samhälle så då får vi andra hjälpas åt så de får sina löner genom lönegarantin. Eller, så går staten in och tar över företaget för arbetarnas skull så företaget kan fortsätta drivas, även om det går back. // Max Colliander

RSS 2.0