Fler fria utrymmen

I en arikel på Sveriges radio uppmärksammas det faktum att politiska banderoller hängts upp vid E4. Men det är ett faktum att mer och mer av dagens gator och torg privatiseras och de enda som har "laglig rätt" att nå ut med sitt budskap är de som har kapital för det, vilket leder till att de mindre rika måste ta till andra metoder.

Att hänga upp banderoller för att föra ut sitt budskap är ett perfekt sätt för den som inte har ekonomin för att t ex kunna hyra reklampelare. Detsamma gäller affischer på elskåp, vad ska vi med dessa grå mycket fula elskåp till egentligen? Är ju jättebra om de kan användas av var och en efter behov.

Jag har mycket mer respekt för ett budskap som sitter på t ex upphängda banderoller eller affischer på elskåp än reklampelare. Reklampelaren betyder endast att någon (oftast ett företag) har pengar nog att hyra pelaren, medan det andra betyder att en eller flera individer själva  valt att tillverka, och sprida ett budskap för något de tror på.

Dock finns det exempel på banderoller som lossnat och stört trafiken, vilket i värsta fall skulle kunna leda till en dödsolycka. Vid såna exempel bör Vägverket omedelbart agera och plocka ned banderollen (oavsett budskap).

Och käre Anders Bergman, historiker och författare, om du stör dig så oerhört på en banderoll, så plocka ned den då! // Max Colliander

RSS 2.0