Faktafel i SVD-artikel

SVD har publicerat en rad artiklar inför årets Salemdemonstrationer varav flera har innehållit  faktafel. Nu belslöt jag mig dock för att skriva lite kort om det.

I artikeln "Salemtillstånd på is" som publicerades den 6 december 2007 står det att "demonstrationerna har hållits den 8 december varje år". Detta påståenden är ett grovt faktafel då det påstår att nazisterna oavsett veckodag hedrar den mördade Daniel Wretström på hans dödsdag. Någon sådan regelmässig dag har nazisterna aldrig haft! Salemmarschen har sedan start varit allt från den 6 december till den 11 december, allt för att det ska passa nazisterna bäst då en lördag drar fler deltagare än andra dagar. Det är alltså viktigare för de nationella att dra mycket folk till sin marsch, än att hedra en mördad pojke.

Detta kan jämföras med minnesdagen av Björn Söderberg, som år 1999 den 12 oktober skjöts ihjäl i sitt hem av nazister. Björn hedras med en liten manifestation varje år på sin dödsdag. När jag själv deltog en gång var vi ett 30-tal deltagare som samlades vid La mano-statyn i Stockholm där bl.a. tal hölls. Antifascisterna utnyttjar inte mordet på samma sätt som de nationella gör. Vi sprider inte tiotusentals klistermärken, flygblad och affischer för vår politiska vinnings skull när en kamrat mördats, vi utnyttjar inte en mördad människa på det sätt som nazisterna gör.

Detta var vad jag ville ha sagt! På återseende... / Max Colliander

Salem och civilkurage

På lördag kommer ca 1000 nazister och 1000 antifascister samlas i Stockholmsförorten Salem för att demonstrera. Polisen ska behandla båda sidors ansökningar nu i veckan och nu hörs även kritiska röster mot tillstånd från Södertörns Brandförsvar som menar att det blir svårt att få fram hjälp vid t ex brand. Hur långt ska demonstrationsfriheten få gå? Finns det någon gräns? Ja när "säkerheten inte längre kan garanteras", brukar det låta från polisen. Om polisen måste ha SL-bussar och avspärrningar som hindrar brand och ambulanspersonal (likt förra året) så kan inte alla människors säkerhet garanteras, kanske nazisternas säkerhet. Då polisen gör allt som står i dess makt för att rensa Salem på antifascister innan de nationella får marschera. Men Salembornas säkerhet då? 

 I några månader har Salems kommunfullmäktige jobbat på för att försöka stoppa demonstrationerna i Salem, i synnerhet nazistmarschen. För om den inte existerade skulle det heller inte finns någon anledning för antifascister att samlas i närheten, helt logiskt alltså. Salems kommunstyrelse med moderaten Lennart Kalderén i spetsen har uppvaktat justitieministern, polisstyrelsen har sagt sin kritiska åsikt om tillstånden och ett av de främsta argumenten är just hur Salemborna drabbas av det här. Visst är det tragiskt att detta sker varje år i en av sveriges absolut minsta kommuner, då fotbollsträningar ställs in och folk stannar hemma hela dagen. Men hur hade man tänkt stoppa det här då? Salemborna har likt andra svenskar röstat på riksdagspartier som förespråkar att såväl nazister som militanta antifascister ska ha rätten att demonstrera i Sverige. Den svenska demokratin har sitt pris och det får Salemborna känna av, stöder det den så har de också sagt att det är ok.


Att kommunen nu går ut så hårt för att stoppa marschen är en enkel väg. Politikerna sitter ned och vill ändra i lagar eller tolka om dom. Samtidigt reser antifascister från hela norden till denna lilla kommun, för att protestera mot och även försöka stoppa nazistmarschen. Vad vill egentligen Salemborna? Är de verkligen så fega att de inte vågar gå ut, om nu rörelsefriheten är så viktig så ta tag i det och gör nåt då! Om 15000 Salembor till polisen lämnade in tillståndsansökningar om att få ha en viss gata, eller torg fritt under några timmar den 8 december i år så skulle polisen troligtvis stå handfallen och tvingas ge även de enskila lokalinvånarna tillstånd. Exempel: "Jag/organisation ansöker om  att demonstrera på den gatan mellan kl 16-17". Det finns ingen lag som säger att man inte kan göra så. Eller om tiotusen salembor gick ut och sa ifrån "vi vill inte ha er här!", polisen skulle även då stå handfallen. För tiotusen vanliga kommuninvånare skulle de med all sannolikhet inte attackera med hästar, spruta pepparspray på och ens kunna gripa i så stort antal.


Man kan tycka mycket om såväl polisen, som nazistmarschen och de antifascistiska motdemonstranterna. Men vill man nå en förändring här i samhället så får man också agera! Mycket snack men liten verkstad leder ingenstans. Agerar gör antifascisterna som varje år reser till Salem (och självklart lokala antifascister), de är beredda att ta emot både våld och polisrepression för att protestera mot nazistmarschen, det kallar jag civilkurage! Om polisen ger tillstånd för demonstrationerna i Salem hoppas jag innerligt att Lennart Kalderén sluter upp i protesterna och visar civilkurage på lördag. Det har han all rätt att göra, och det skulle ingjuta mycket respekt hos mig att se en borgerlig politiker visa aktivt var han står!


Jag kommer för sjätte året delta i protesterna mot den årliga nazistmarschen, trots våldet, och trots den hårda polisrepression jag utsatts för tidigare år kring Salemdemonstrationerna. Jag är ingen hejare av våld, men för det stannar jag inte hemma och inbillar mig att man kan tysta nazismen genom ignorans. Vi ses på lördag!  // Max Colliander


RSS 2.0