Apple-patent inskränker i mobilen

svt.se och svd.se går att läsa om att företaget Apple nu vill blidka upphovsrättsivrarna genom att hindra folk från att filma på konserter och sportevenemang med sin Iphone. Apple drar skam över sig genom att gå i täten med storebror-fanan och det är värt och tänka på när man köper en mobil nästa gång.

Tanken är att man t ex på en arena ska kunna ha sensorer som skickar ut signaler som stör ut I-phones kamerafunktion så man inte kan filma matchen som pågår, och ev inte ta bilder heller. Det fria samhället där folk kan lägga upp videor från konserter och spara sina minnen, på Youtube och privat retar gallfeber på de som anser sig äga rättigheterna till div. händelser och det ska nu alltså snart kunna inskränkas.

Min första tanke var dock inte hur detta kan utnyttjas i Sverige, utan hur diktaturer kan använda tekniken för att slå ned uppror. Vem hade känt till de röda skjortornas uppror i Burma ifall inte mobilfoton- och videor hade funnits? Hur mycket hade revolterna i Libyen, Egypten, Tunisien, Syrien, Jemen m.fl. ställen spridit sig om diktatorerna med sensorer kunnat stänga av kamerafunktionen?

Samtidigt som den rika världen höjer Facebook till skyarna för revolterna i tidigare nämna länder så vill företagen nu inskränka på just dessa friheter. Och hur lång tid tar det inte innan polisen i Sverige vill jobba ostört, med enkla argument kunna använda sensorer för att slippa dokumenteras då övervåld används? Kanske är detta bara ett mardrömsscenario, kanske kan det bli verklighet. Risken finns och det tycker jag borde uppmärksammas mer. // Max Colliander

Hittade även en artikel skriven av en politiker från Centerpartiet i samma ämne samt en artikel på dn.se

Stressade arbetare

Var på väg hem från Stockholm och passade på och slinka in på Donken för att handla någon hamburgare. Kön var rätt lång och personalen såg riktigt stressad ut, en i personalen såg brutalt stressad ut och verkade knappt veta vad hon gjorde, röd i ansiktet och fler och fler kunder kom tillbaka med påpekanden på sina beställningar som inte varit vad de beställt. Jag stod ju där och hade inte så mycket och göra, och tyckte synd om arbetaren som fick ta emot suckar och arga blickar från kunder. Det är ju inte hennes fel hon gjorde väl så gott hon kunde tänkte jag, de borde i stället anställa fler.

Jag plockade upp ett block och med en penna började jag skriva rätt fult men ändå en liten lapp jag rev av. Jag skrev något i stil med "Du är skitstressad, stressa inte sönder! Be chefen anställa fler i stället, hoppas du är medlem i facket. Sköt om dig!". Sedan insisterade jag på att ge lappen till henne när hon tog betalt vilket hon också gjorde om än med en lite förvirrande blick.

Sådant här stör jag mig på rätt mycket i samhället rent allmänt. En sen kväll på stan går jag nästan aldrig och äter på restraurangen Max i city. Det är alltid långa köer och underbemannad personal som stressar sönder sig, i alla fall de kvällar jag varit där. Vill företaget inte ansälla fler väljer jag hellre och äta på ett ställe där personalen har en drägligare arbetssituation. Gjorde samma sak på GC en gång, fanns ju andra butiker och välja på då. // Max Colliander

Facket attackerar Ikea???

dn.se går att läsa en kort artikel som handlar om att facket attackerar företaget Ikea. Jag höjde på ögonbrynen och läste artikeln och är märkbart förvånad, trots allt. Har ett fackförbund attackerat Ikea fysiskt eller vad är det som har hänt?

Nä inte riktigt, eller absolut inte. Det det handlar om är att arbetare genom fackförbund kräver att alla anställda på Ikea ska få organisera sig fackligt, att de ska ha rätten att gå med i fackförbund och att de ska ha rätten att förhandla om kollektivavtal oavsett var de kommer ifrån.

Arbetarklassen är under ständigt hot från de som köper vår arbetskraft som vill tjäna mer pengar på vår bekostnad, och nu är det alltså synd om företag eftersom arbetare vill ha rättigheter som vi i Sverige ser som självklara. Jag vill snarare göra om rubriken till "Ikea attackerar arbetares rättigheter" för det är vad det handlar om. Ikea vill förhindra mig, dig och alla andra att kunna kämpa för våra rättigheter.

I Sverige är dock fackföreningsrörelsen förhållandevis stark men i andra länder kör företagen bara på. Det handlar inte om att företag som Ikea är snällare här, utan för att de inte vågar ta fajten mot den svenska fackföreningsrörelsen. Eller vill Ikea göra denna attack mot arbetarklassen här också, just try it! // Max Colliander

Hittade även en annan bloggare som skriver om detta: "Han skäms å Ikeas vägnar"

RSS 2.0