Klasskamp på dagordningen

För ovanlighetens skull är klasskillnaderna i samhället på tapeten, är det måhända högerpartiet (S) som tagit upp frågan, eller kanske Vänsterpartiet? Näpp, det är Förbundet allt åt alla.

Uppmärksamheten i media har varit i det närmaste total sedan (och inför) en bussresa till ett överklassområde i Stockholm ägde rum i helgen. Det faktum att FAÅA (Förbundet allt åt alla) spetsat till arrangemanget med titeln "odla ditt klasshat" samt kallade det för en överklassafari har provocerat något så fruktansvärt, det var nog tanken också. En bussresa till ett område, med rundtur och föredrag hade knappast varit en notis utan denna tillspetsning.

Precis som man kunde vänta sig har det nu kommit ett utspel om att genomföra en underklassafari . Det är Kd-politikern Patric Rylander som dragit i idén, och om han vill anordna en bussresa för att lära oss mer om klassklyftor och orättvisor i samhället men med fokus på ett typiskt underklassområde så tror jag det kan vara intressant. Nu tror jag inte att Rylander var fullt så seriös med sin idé, men bara att han tar upp frågan visar hur klassklyftorna genomsyrar samhället och hans tillkortakommanden på Facebook är erkännanden av sådant borgare ofta nekar till ens existerar.

Jag tycker Förbundet allt åt alla gjort något riktigt stort PR-mässigt, och politiskt för att föra upp klassfrågan på dagordningen, tänk om alla som sade sig företräda arbetarklassen kunde det. Och för de som tycker överklassafarin var barnslig då det inte existerar klassklyftor värda namnet kan jag bifoga två foton jag tog idag. // Max Colliander

På Max Collianders samhällsbloggKlasskampssnack på Max Collianders blogg

144000 kr i månadslön

Stefan Löfven, Socialdemokraternas nya partiledare får en lön på 144000 kr i månaden. Halvera den lönen och han skulle ändå tjäna överdrivet mycket pengar som skulle göra det olönt att försöka sätta sig in i en knegares livssituaion.

I Almedalen 2011 talade sig företrädaren Juholt sig varm om att han företräder löntagarna i Sverige, kommer Löfven göra detsamma? Tror han på fullaste allvar att han med en lön som är ca 14 gånger större än min ska kunna företräda mig som löntagare?

Nu har jag aldrig lagt någon röst på Socialdemokraterna i vilket fall, och har inga planer på det heller men man undrar ju hur de tänker ibland, hur tusan ska han stå där på sina höga hästar och tala sig varm om arbetarna? // Max Colliander

Läs även: http://nyheter.se.msn.com/gallery.aspx?cp-documentid=160430330 

Slopa kungens åtalsimmunitet

Är det inte dags nu, år 2012 i det moderna Sverige att faktiskt låta alla ta sitt ansvar. Än idag har Kung Carl XVI Gustav frihet att göra vad han vill, köra för fort har han ju redan visat att han kan något som polisen inte fick ingripa på.

Bortsett från den dåliga insyn allmänheten har i kungahuset, de stora belopp pengar de kräver från oss arbetare och skandal efter skandal så är det väl ändå fruktansvärt märkligt att det i ett s.k. rättssamhälle ska finnas personer, kungligheter med åtalsfrihet. För att inte tala om när Kungen delade ut en medalj till kungen av Saudiarabien för hans "insatser för demokratin", så absurt bara.

Att se upp till en man som inte gjort ett skit för att förtjäna sin lyxplats i samhället, utan fick den p.g.a. vilka som födde honom är absurt och det är inte bara åtalsimmuniteten utan hela kungahuset vi borde avskaffa. Låt de arbeta som oss andra för att tjäna sitt leverbröd.

Jag hoppas frågan kan dyka upp på dagordningen igen och att vi arbetare kanske åtminstone slipper betala miljoner efter miljoner åt Victoria och Daniels ännu ofödde barn.

Att riksdagen är oenig vet vi sedan förr men det är tydligt att ju mer högerut ett parti är ju mer positiva är politikerna till kungahuset. // Max Colliander

57 arbetare dog (på arbetsplatserna) 2011

Under år 2011 omkom 57 personer på sina arbeten, enligt Arbetsmiljöverket. Hur många som överlever arbetsplatsolyckor men ändå får men för livet, eller har ont i några dagar kan vara hur många som helst. Varför finns ingen nollvision för dödsolyckor på våra arbeten när det finns en sådan i trafiken? Varför existerar inte ens målsättningen att noll arbetare ska behöva dö på sina arbeten i år?

Jag tror svaret är rätt enkelt, regeringen har ingen sådan ambition på dagordningen för det går inte i samma linje som deras politik. Politiken att sälja ut allt som är vårt, förbjuda kommunal och statlig verksamhet som riskerar att konkurrera med den nyliberala "marknaden" men ändå låta friskolor få konkurrera ut de av allmänheten gemensamt ägda skolorna. Alltså en politik som går ut på att maximera vinsten i företagägarnas fickor.

Men en nollvision inom arbetslivet måste regeringen sätta hårdare krav på företag vars främsta syfte är att tjäna pengar, och mer säkerhet på arbetsplatserna ger ju minskad vinst åt företagen, så där går det ju inte helt ihop sig.

En av de 57 arbetare som dog ifjol gick på en höjd av 4 m, helt utan räcke att hålla i sig, är det för mycket begärt egentligen av ett företag och kräva räcken på sådana höjder? Nu påstod visserligen företaget att man antecknat problemet, men någon åtgärd gjordes ändå aldrig i tid vilket kostade ett människoliv.

En politik som gynnar arbetarkollektivets säkerhet bör gå i främsta rummet och det skulle också gynna en majoritet av befolkningen. En nollvision för dödsfall på arbetsplatserna är ett steg i rätt riktning! // Max Colliander

Uppdaterat kl 22:13: "Arbetsmiljön skördar 1000 offer varje år"

Juholts avgång

Jag har inte bloggat här på ett rätt bra tag nu men visst har det känts frestande och ge sig in i den så uppspelta Juholt-debatten. Nu har han dock slutligen beslutat sig för att avgå som partiordförande för Socialdemokraterna, jag kommer inte sakna honom. Mycket kan skrivas om denna man och hans uttalanden som slår det mesta i sin genre men hans avslut får väl ändå ta mig katten vara det värsta.

"Jag har känt klassförakt"
får väl då bli Håkan Juholts sista idiotiska sak och säga med anspelan på mediedrevet. Klassförakt, från vilka då? Har Juholt själv tänkt efter vilka som får betala hans fusk med bostaden? Just det, vi, arbetarklassen. Vilken värld lever Juholt i, med en lön på 57000 kr med ev. påökt som partiordförande? Själv knegar jag på med ca 9000 kr efter skatt. Föraktet är knappast från överklassen, snarare från arbetarklassen. Juholt tror sig företräda en samhällsklass som hans parti i ca 20 år skitit i. Att partiet dessutom nu är öppna med att det finns en stark högerfalang inom dem talar för sig självt.

För att avsluta detta inlägg, jodu Håkan Juholt du möter mitt förakt, mitt förakt för fifflande rika politiker, och du får mitt förakt för en grundlön på 57000 kr medan vi andra kämpar på för att klara vardagen. Känn klassföraktet glöda! // Max Colliander

Planka.nu - Adblock AFK


RSS 2.0