Fair Trade inte så fair

Nyligen uppmärksammades det hur företaget Barista Fair Trade Coffee som utmålar sig som ett rättvisefik själva bröt mot kollektivavtal och betedde sig oschysst mot sina arbetare.
 
Om man t ex blev sjuk så skulle man inte sjukskriva sig utan bara byta pass med någon annan, så att företaget kunde tjäna mer pengar. Personalen fick heller inte arbeta på utlovade pass ifall det var för få kunder och att tvingas jobba övertid utan ersättning var inte ovanligt.
 
Hotell och restaurang-facket HRF har krävt skadestånd och fått genom ett skadeståndskrav på drygt 100 000 kr. Det är givetvis bra jobbat av HRF, men man tycker ändå det är rimligt att göra reklam för företag på sin hemsida, inklusive det ovan nämna cafét.
 
Hur rättvisemärkt ett företag än är, eller klimatkompenserar så är det aldrig av good-will.
Det är en företagsidé som alla andra och nu när det är inne och tänka på miljön så hakar företagen på, Max hamburgerrestaurang är ett bra exempel.
 
Det har även tidigare avslöjats hur Fair trade-produkter i livsmedelsbutiker kostar 6 kr mer, och av dom tar företaget 4 kr. Det är viktigt och inte luras av approchen företagen har, varken som kund eller som fackförbund. Sedan kan man givetvis äta på Fair trade-kafén om man vill det, men tro inte att "rättvisa" är viktigare för dom än att tjäna pengar. // Max Colliander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0