Arbetsstressen ökar

Enligt en undersökning gjord av fackförbundet Unionen arbetar 83 % av tjänstemännen övertid även om det bryter mot såväl lagen som kollektivavtal. Detta drabbar såklart inte företagen ifråga utan de som arbetar ihop företagens vinster, i det här fallet tjänstemännen. Detta syns också tydligt då det på nästan 4 av 10 företag sjukskrivs folk p.g.a. arbetsrelaterad stress.

Med en borgerlig regering, som bl.a. vill dumpa de anställdas ingångslöner, göra skattereducerade zoner för företag och höja pensionsåldern markant så är resultatet av Unionens undersökning inte förvånande.

Vad som dock är förvånande är att fackförbunden inte tar mer strid. Men då måste man också komma bort från hela samförståndsandan, som bl.a. innebär att strejkrätten systematiskt förhandlas bort.

Att fackförbund bakbinder sig på ett sådant sätt tycker jag är väldigt kontraproduktivt och skadligt för arbetarklassen. Fackföreningar bör inte bara föra statistik även om det såklart också är bra, utan också ta till radikala medel för att åtgärda de problem man även kan bevisa. // Max Colliander

Svensk lag, ej i det privata?

Enligt Tryckfrihetsförordningen har arbetare rätt att tipsa ex. media om missförhållanden på sin arbetsplats. T ex om vanvård sker på äldreboenden eller om säkerheten inte duger på arbetsplatsen. Det lagen säger är att chefen inte får efterforska vem som tipsat media vilket ger en trygghet åt arbetaren (eller annan person) som vågar slå larm.

Nu gäller denna lag inte alla, privata företag har upprepade gånger kontaktat journalister om vem som tipsat dom för att sedan kunna avskeda eller varna arbetaren för illojalitet. Med dagens osäkra arbetsvillkor är det nog många som drar sig för att ens påpeka fel, vilket leder till allt från vanvård till rena olycksfall som leder till döden för arbetare. För ingen vill ju bli varnad, eller förlora jobbet. Extra utsatta är vikarier, praktikanter och allt vad det heter som inte har en Tillsvidareanställning.

Att de borgerliga partierna gärna säljer ut allmänyttan till privata miljardbolag vars enda syfte är att maximera vinsten på såväl kunders som arbetarnas bekostnad är ingen nyhet. Men att svensk lag inte ska gälla privata företag är helt åt helvete.

En arbetare måste alltid få känna sig trygg att tipsa media om vanvård, våldtäkt eller faror i säkerheten utan att riskera varning och uppsägning då arbetsköparen efterforskar. Sådan efterforskning är olaglig i offentlig sektor och de lagar borde gälla även det privat ägda. // Max Colliander

Kräv lön för mödan

Att Telemarketingföretag i över huvud taget existerar tycker jag är märkligt, inte endast för att försäljare ibland utbildas till hur man effektivast lurar kunderna utan också för att folk går med på deras "erbjudanden”, utan kritiskt tänkande?

Jag minns en Tele2-försäljare som hängde efter mig i en halvtimme på t-centralen i Stockholm förut och hade ett väldigt unikt och bra erbjudande. Men det gällde bara under julhelgen och då jag sa att jag ville läsa på deras hemsida först sa hen att det inte stod om där, kunde endast få detta fina erbjudande där just då av henom.

Ett Telemarketingföretag som det inte gick särskilt bra för var företaget Vocat. Då företaget gick dåligt ekonomiskt (inte ovanligt i den här branschen) så beslöt ledningen att alla skulle arbeta 20 % extra, utan förhandlingar med facket om arbetstiden.

En som var på provanställning under tiden sa emellertid upp sig, omgående. Tack vare den f.d. anställdes fackförbund, Sandvikens LS av SAC drev man på att arbetaren skulle få ca 10 000 kr i utebliven lön. Vocat, vars ledning istället för lön köpt grillolja för pengarna begärdes kort därefter i konkurs. Samtidigt kopplades en konkursförvaltare in som begärde in fackets löneanspråk.

Det är nog många som inte vågar ställa krav på arbetsplatsen, särskilt inte på en sådan arbetsplats. Men tack vare facket fick den här arbetaren lön för mödan, låt aldrig företagen utnyttja din arbetskraft . Det är arbetarklassen, som skapar allt. // Max Colliander

Metalband tar strid för löner

Heavy metalbandet Manowar är ett av de största banden som bokats och spela på Getawayfestivalen i Gävle i år, men helt okritiska till festivalen är de inte.

Under förra årets festival arbetade många ungdomar som funktionärer, vilket är vanligt på div. musikfestivaler. Tidningen Arbetaren kunde senare rapportera om nio ungdomar som aldrig fick den lön de utlovats och där kunde historien tagit slut.

Men ett fan skickade Arbetarens artikel till Manowar vars  frontfigur Joey DeMaio reagerade kraftigt. Han lovade att gå till botten med det inträffade och komma till Sverige för att kräva ett möte med festivalledningen.

Festivalchefen Tomas Jernberg skyller dock ifrån sig å de vidrigaste. Han menar att han inte är intresserad av att betala ut lön till "snubbar som vänder sig till media". Hur det hela gick vet jag inte men Manowar kommer spela på årets festival i början av juli och jag hoppas ungdomarna fått sina löner. // Max Colliander

Ett annorlunda fackförbund

I Kina tillverkas en stor del av produkterna på den europeiska marknaden och att arbetarna inte har löner som skulle vara acceptabla här förvånar nog ingen.

Det av Kina statligt ägda fackförbundet ACFTU lär inte heller gynna villkoren eller ens ta strid för arbetarklassen i Kina då de tvärtom går stat och företag till mötes. Detta så kallade fackförbund har kontaktat flera svenska företag med produktverksamget i Kina och lovat att om företagen (som ex. klädföretag) tecknar avtal med dom så slipper de bekymmer, för ACFTU kommer helt enkelt arbeta mot arbetarklassen. De "ställer inte till problem", som västerkändska fackföreningar gör.

Inom en snar framtid beräknas detta "fack" som gynnar stat och kapital att finnas etablerade på samtliga kinesiska företag där företagens egna ledningar fattar besluten. Exploateringen av kinesisk arbetskraft kommer alltså bara fortsätta och här klagas det ju inte, skitgörat vi inte vill göra dumpas över på andra. Jag tycker svenska fackförbund borde borde ta upp fler internationella frågor, likt kampanjen Rättvis vinhandel. // Max Colliander

Munkavle på Socialstyrelsen

Reklam sköljer över våra liv i allt större utsträckning och råd och tips om hur vi ska bli bättre eller lyckligare, smartare eller vackrare med en viss produkt är vardagsmat i livet hur man än försöker undvika det.

Jag minns förut när det var mycket kritik mot att ex. tandläkare i tv stod och sa att den ena produkten var bäst. Att reklam inte alltid är helt sanningsenlig bör de flesta känna till men det är lätt och luras om en apotekare, tandläkare eller någon säger att så här är det, till förmån för en viss produkt.

Nu har myndigheter satt munkavle på Socialstyrelsen så de inte längre får varna eller ingripa för när läkare eller vårdpersonal genom medierna ger direkt ovetenskapliga råd. Detta trots krav om att råd ska vara av "vetenskapligt och beprövad erfarenhet". Dessa krav gäller tills vidare i direktkontakten med patienter, men undantas alltså nu i reklam där en läkare nu har rätt och säga precis vilket trams som helst.

Detta borde snarast ändras, bort med munkavlen på Socialstyrelsen och framåt för vetenskap och beprövad erfarenhet. // Max Colliander

USA - krigshetsare no1.

Internationellt finns ett förbud mot klustervapen. Ett förbud som nationalstaten USA utmanar gång på gång vilket kritiseras hårt av människorättsorganisationer. USA propsar på att tillåta fortsatt produktion, användning, handel med och lagring av klustervapen. I dagsläget har USA ca 6 miljoner klustervapen.

Klustervapen slår främst mot civila likt minor, om de inte sprängs så ligger de kvar i åratal tills någon kommer för nära. Några hundra vassa delar som skjuts ut åt alla håll och orsakar fruktansvärda skador som dödar eller skadar alla som är i närheten. Det är inte ovanligt att barn drabbas. Att USA fortsätter arbeta för vapen som främst skadar och dödar civila är vidrigt och kan inte annat än fördömas.

Konventionen som som förbjuder klustervapen kom år 2010 har gett resultat, över en halv miljon klustervapen har förstörts, vid minröjning har minst 60000 klustervapen hittats och 18 miljoner kvadratmeter har rensats. Det skall dock påpekas att det finns stater som stödjer USAs förslag om att tillåta klusterbomber, bland annat Frankrike, Australien, Tyskland och Storbritannien.

Och när man tänker efter, vilka är det som mestadels drabas av USAs (och allas) krig, är det de rika, överklassen? Knappast, i huvudsak är det fattiga, och arbetare som skickas ut i krig. I USA värvar man fattiga till armén direkt på gatan med erbjudanden om pengar och utbildning.

Och att USA är världens största krigshetsare bör det inte råda någon oenighet om. Listan på antal länder man invaderat är hur lång som helst. Man har militärbaser över hela världen och bara i Europa finns ca 65000 soldater, officiellt. Samtidigt hotar man med krig mot stater som vill skaffa kärnkraftverk, samtidigt som man själva innehar såväl kärnkraftverk som kärnvapen.

Så länge USA innehar kärnvapen, kan deras krav att andra ska vara kärnvapenfria inte tas seriöst ens det minsta. En övrig liten detalj är att när man räknar USAs oljekonsumtion (mycket i det militära) så behöver inte Pentagon (deras s.k. försvarshögkvarter) räknas in. Pentagon gör ensamt av med lika mycket olja som en vanlig stat. Krigshetsen smörjs och att USA kallas för "Terrorist no1" är inte förvånande. // Max Colliander

Banderoll målad i Uppsala för jättelänge sen, / Max Colliander

Löfte om SL-priser

I Metro 1/3-12 gick att läsa om trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) som lovar att priserna i kollektivtrafiken inte ska höjas. I artikeln lyfts det fram att biljettpriserna måste höjas snart igen men Wennerholm säger att så ska det inte bli. Det intressanta är att frågan om en prishöjning ens diskuteras.

Kollektivtrafiken i Stockholm är hårt debatterad redan och organisationen Planka.nu känner de flesta till. Vill man åka gratis kollektivtrafik så är det också redan möjligt hur mycket politikerna än tycker man ska betala. Planka.nu är nämligen inte bara en opinionsbildande kraft för en avgiftsfri kollektivtrafik utan är också ett samhälle inuti själva samhället, ett fenomen jag tycker är väldigt intressant.

Då bägaren tippar över, då folk på riktigt tar makten över sina egna liv, mer än bara slagord. Då kan man också få det rätt sjysst, till ett bra pris. Går man med i P-kassan så betalas eventuella böter av alla gemensamt, och pengarna man själv betalar går i solidaritet till andra som råkat få böter, istället för till SLs nya spärrar och beväpnade vakter. P-kassan finns i olika avgiftsklasser men standarden är 100 kr i månaden, vilket är betydligt billigare än ett SL-kort.  // Max Colliander
Planka.nu inlägg av Max Colliander

Internationell solidaritet - Egypten och USA

När polisvåldet slog till på nytt mot Occupyrörelsen i Oakland, USA denna gång med bl.a. chockgranater kom reaktioner långt bort från nationalstatens gränser. Strax därefter i Egypten samlades en stor grupp demonstranter efter en egen demokratidemonstration till marsch mot USAs ambassad i Kairo för att visa sitt stöd för de occupyaktivister som drabbats av polisvåldet. Mer internationell solidaritet, kapitalismen är internationell låt arbetarrörelserna världen över vara det med. // Max Colliander

Police shoot at demonstrants.
(amerikansk polis skjuter mot occupydemonstranter)

RSS 2.0