Occupy i USA

Att USA är ett av de länder där Occupyrörelsen varit som störst är kanske inte så märkligt då det var där som rörelsen startade, med inspiration från den Arabiska våren. Demonstrationer och tältläger har avlöst varandra och polisvåldet har varit påtagligt och väldigt grovt emellanåt.

Att människor i kapitalismens hjärta (USA) vågar ta strid för mer ekonomisk jämlikhet, klasskamp är imponerande och upplyftande att se. Att det t om kan gå så långt att polisen, vägrar lyda politiska order visar på en desperation hos den politiska eliten i USA.

I amerikanska Albany beordrade borgmästaren polisen att gripa hundratals demonstranter i ett tältläger men polisen vägrade och tältlägret fick stå kvar. Enligt uppgift i Albany Times Union ville inte polisen lyda order och riskera sin goda relation till lokalsamhället samt så ville de inte avhysa äldre och barnfamiljer.

Även delstatspolisen kallades in men gjorde bedömningen att occupyrörelsens tältläger inte var något problem och vägrade därför även dom att lyda order. Om Occupyrörelsen kommer leva vidare kan det bli en viktig bricka i nästa presidentval vilket skulle tvinga såväl demokratiska Obama och den republikanske kandidaten att lyssna på demonstranternas budskap. Arbetarklassens oppinionsyttringar har redan fått genomslag och det är bara och hoppas de står pall och kan uppnå en konkret föränding i samhället. // Max Colliander

Löfven <3 (M)

Socialdemokraternas nya partiledare har imponerat stort, på borgarna. Han har direkt vid tillsättandet öppnat upp för samtal om kärnkraften som borgarna vill bygga ut medan Socialdemokraterna traditionellt varit emot, om än varit väldigt flummiga i sin klassiska linje tre då man inte varit direkt för eller emot utan först ville bygga ut kärnkraften och sedan avveckla den.

Än mer aktuellt är nu Socialdemokraternas hyllningar till borgarnas förslag om arbetstidsförkortningar. Istället för att vara ett arbetarparti som kräver heltidsjobb åt alla hymlar man inte nu med sitt öppna stöd åt högerideologiska idéer där ekonomi alltid går i första hand. Och om nu sossar menar att idén först var deras säger det ju sig självt då borgarna också gillar idén.

Men lite synd är det ju dock om Stefan Löfven. Som en sann socialdemokrat och f.d. fackligt engagerad får han nu nöja sig med mindre i lön än sina föregångare inom partiet. Man kan ju undra hur han ska klara av vardagen, räkningar etc. nu när han får 29000 kr mindre i månaden. Hur han ska klara sig på ynka 115000 kr i månaden får framtiden utvisa. // Max Colliander

Aktuell länk:
"Vi är överens"

RSS 2.0