The Cove-visningar ställs in

På rullande band ställs den in i Japan, visningar av den Oscar-belönade dokumentärfilmen The Cove. Både i Osaka och Tokyo stoppas filmen p.g.a. hot från nationalistiska krafter som vill stoppa denna film då de anser den vara Japanfientlig.

Att dokumentärfilmarna hotats och jagats av polis och fiskare då de gjorde dokumentären verkar ju inte givit resultat men nu när den är klar och t om fått internationell berömmelse som lett till en Oscarstatyett, nä då ger man tydligen vika för hoten från högerkrafterna. Om det finns statliga hot bakom skulle inte förvåna då nationalstaten Japan flera gånger tidigare visat sig göra vad som helst för att stoppa miljö och djurrättsaktivister.

En av många skandaler var då Japanska myndigheter fängslade Greenpeaceaktivisterna Junichi Sato och Toru Suzuki då de avslöjat en förskingringsskandal och korruption inom det japanska s.k. "valforskningsprogrammet" 2008. De avslöjade lagbrott som polisen vägrade se, och fick sedan själva som de hjältar de är sitta fängslade. Värt att nämna att Greenpeace är en miljöorganisation och inte en djurrättsorganisation och The Cove är inget som Greenpeace såvitt jag vet arbetat med på något sätt.

Att The Cove ställs in på flera håll i Japan är alltså ett faktum men visst finns det chans för japanerna med att se denna dokumentärfilm. Med fildelning och sajter som The Pirate Bay kan filmen tankas hem och ses av vem som helst som har en dator med Internetuppkoppling. The Pirate Bay är ett slag i ansiktet mot de nationalistiska krafter som vill stoppa dokumentärfilmen från att visas.

Jag har själv inte sett The Cove och tycker det känns lite överhajpat då massa kändisar som Paris Hilton och Ben Stiller tar ställning och ska locka folk på hemsidan. Men bara det faktum att det är många som försökt och fortfarande försöker förhindra The Cove är en mycket god anledning att se den - jag ska göra det, gör det du med! // Max Colliander

Officiell trailer se video-->>


RSS 2.0