Rekonstruktion för SAAB, igen?

Efter all turbulens ansöker nu Saab om rekonstruktion hos Vänersborgs tingsrätt. Om det är som jag förstått det, hoppas jag att ansökan avslås. Saab ska inte särbehandlas, Saab ska spela på samma regler som alla andra företag och det här är ohållbart så in i norden. Bolagets ekonomi har så gott som varje år gått nedåt i ekonomin, sedan tjugo år tillbaka. Företaget är alltså inte särskilt vinstdrivande.

För bara två år sedan, 2009 ansökte företaget om rekonstruktion eftersom det inte fungerade ekonomiskt. Det betydde i praktiken att mer än 75 % av skulderna skrevs av och man började om på nytt. Lönegarantin åt de anställda fick vi skattebetalare stå för. Det tycker jag är så fel, företaget ska betala arbetarnas löner, inte vi andra arbetare. Men alltid bra att arbetarna fick sina löner. I ca två veckor har de Saab-anställda gått utan lön (augustilönen) och det ser ut som att vi andra arbetare ska få stå för den kostnaden igen, det är okej på sätt och vis men att företaget återigen gör på detta sätt och ansöker om rekonstruktion för att få avskrivna lån och slippa betala ut löner är förkastligt. Och inte nog med det, mitt i sörjan så höjer cheferna inom företaget sina arvoden med över 500 %, det har man tydligen pengar till i alla fall? De rika roffar åt sig, medan arbetarna på Saab kan glömma tanken om löneförhöjning, deras semester har de redan förkortat i lojalitet med företagets behov av att spara pengar.

Flera återförsäljare av Saab har tagit ut märket ur bilen, Saab-ägare har svårt att få bilen lagad då reservdelar saknas och polisen i Sverige avbeställer sina Saab-bilar. Hur långt kan det gå? En sak jag undrar är ju om alla underleverantörer och andra som samarbetet med Saab vill fortsätta satsa. Om Saab hade flera miljoner i skulder till mig, och inte hade råd att betala skulderna liksom två år tidigare men ändå inte ansökte om konkurs utan började om från början igen genom en rekonstruktion, hur sjutton skulle man kunna lita på Saab då? Varför fortsätta arbeta med ett företag som inte betalar sina skulder, börjar om och sedan vill fortsätta samarbeta.

Det snackas mycket från Saabs håll om två kinesiska investerare som skulle köpa in sig och köpa majoritet i företaget, fine inget jag bryr mig om i allmänhet men nu har de kinesiska bilföretagen inte köpt in sig i Saab och det finns ingen hundraprocentig garanti för att de gör det heller även om rekonstruktionen godkänns av Vänersborgs tingsrätt.

Nä lösningen i mina ögon är följande, antingen går företaget i konkurs eftersom behovet av deras bilar inte är tillräckligt stort, uppenbarligen. Då ska arbetarna ha lönerna de har rätt till och även om man helst skulle se att de pengarna togs från chefernas arvoden så vore det väl inte möjligt i dagens samhälle så då får vi andra hjälpas åt så de får sina löner genom lönegarantin. Eller, så går staten in och tar över företaget för arbetarnas skull så företaget kan fortsätta drivas, även om det går back. // Max Colliander

Kommentarer
Postat av: J

Vi vägrar betala.

2011-09-08 @ 10:58:50
Postat av: Isus Milic

KOnstgjord andning med hjälp av den slibbige, holländske bögdjäveln Mueller.

2011-09-15 @ 17:24:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0