Brutalt polisingripande vid facklig blockad

image6image7
(Foto: Samtliga bilder fotade av Max Colliander)

Jag är nyss hemkommen från Stockholm, med ännu en nattsvart bild av svensk polis, tyvärr.

Fredagen den 5 oktober genomförde en lokalförening för SAC (Sveriges Arbetares Centralorganisation - Syndikalisterna) en fredlig blockad utanför en restaurang på Stureplan. Stämningen var till en början god och ca 50 personer samlades utanför restaurangen där man delade flygblad, ställde upp sig med banderoller och argumenterade med såväl personal som nyfiket folk. Det var en stor blandning på åldrarna och absolut inte bara "ungdomar" som SvD skriver. Jag kan utan att tveka säga att en majoritet var klart över 20 år. Varför massmedia i huvudsak återigen vill utmåla vänstern som våldsam och beskriva deras påstådda våld först och störst i artiklarna kan jag inte svara på, men jag tycker det är synd att poliser kan göra mycket vidrigheter utan att det ens uppmärksammas. Det är bl.a. en av anledningarna till att jag dokumenterar demonstrationer, och i det här fallet en facklig, fredlig blockad. En annan missvisande bild är att blockaden i media, t ex på DN.se beskrivs som en demonstration.


Men för att fortsätta beskriva kvällen - alltfler poliser ankommer och jag räknar till 7 polisfordon varav flera pikéter. Sedan inleds blockaden på riktigt och man armkrokar sig fast runt större delen av restaurangen. Polisen försöker hänvisa blockaddeltagarna att flytta på sig ca 20-30 meter men detta är såklart inte godtagbart av de fackliga kämparna då deras syfte är just en fredlig blockad. Polisen börjar då gå rakt in i folkmassan och gripa tag i folk, släpa i asfalten och de är väldigt aggressiva. Jag följer efter, och har tagit fram min kamera. Plötsligt börjar en vuxen kvinna skrika då två poliser sliter iväg med henne, hennes son som tvingats ned på marken skriker till och då väljer poliserna att ta till våld.


Flera människor runtom mig dras iväg och när polismännen släpper taget om några stycken dras batonger och man slår hänsynslöst mot liggande människor. Om poliserna var rädda för att tappa kontrollen eller inte vet jag inte, men de skrek och slog och slutligen vände sig två av dom mot mig som fotade och filmade polisvåldet.

De två avvisar mig och skriker att jag inte får vara där längre. Jag fortsatte filma och började backa när de plötsligt dras fler batonger runtom mig och de två börjar jaga mig (mot restaurangen). Väl där borta skriker en polisman åt mig att jag inte fick vara där och han försökte tvinga tillbaks mig dit jag nyss blev avvisad. Jag försökte lugnt och sansat förklara för honom att jag inte fick vara där heller men han skrek bara och började putta på mig.
Slutligen bland allt skrik och slag överallt (allt våld från polisens sida), så bad jag att få gå runt för att slippa möta de två som nyss jagat mig. Han går med på det och jag får sedan fota och filma på ca 20 -30 m avstånd.

Det finns sedan uppgifter om både våld mot polis, pepparspray  och att personer ska ha fått sina huvuden slagna i marken av poliserna. En tjej som liksom jag inte deltagit i blockaden utan fotat  trycktes senare upp mot en polisbil med bakåtbundna händer och huvdet tryckt rakt ned mot motorhuven. Vad hennes brott var vet jag inte, och hur polisen kan få sådana här våldsbefogenheter vid en fredlig facklig blockad är för mig obegripligt. Men jag är glad att jag återigen själv valde att vara på plats och detta visar att det fortfarande behövs folk som dokumenterar polisiärt våld (liksom allt våld).


Det starkaste intrycket, som jag dock inte lyckats ta till mig än riktigt, är hur flertalet poliser slår en liggande människa med sina batonger. Hur kan dessa människor sedan åka hem, till familjen, och sova gott?


image8

(Bild tagen efter våldsamheterna vid den plats dit poliserna släpade och misshandlade blockaddeltagare)

// Max Colliander


Kommentarer
Postat av: Anders Andersson

5 Oktober. Du som har en blogg borde vets

2007-10-06 @ 03:37:47
Postat av: Anders Andersson

Var ar fotona, jag vill he bevis pa
vad som hande?
/Anders

2007-10-06 @ 03:51:45
Postat av: Max Colliander

Vet inte om jag kan svara på något smidigare sätt än genom att själv kommentera såhär? Angående datumet ska jag genast ändra, lite trött nu såhär kl 04:00, ber om ursäkt.
P.g.a. en hel del krångel med min kamera som jag heller inte riktigt lärt mig allt på än, så blev många bilder mer eller mindre förstörda. Jag har dock videor som visar mer tydligt om det var batongerna du syftade på Anders?

2007-10-06 @ 03:59:25
URL: http://anonwret.blogg.se
Postat av: Erik

hej. artikeln fick mej att tänka till lite. jag misstänker att du förmodligen är vänster (med svenska mått mätt) men att du ideologiskt sätt lika gärna kan vara höger (först vill jag bara säga att jag är full och överdriver lite ibland, men läs ändå)
du tycker helt klart att polisen gör fel som rycker in vid en fredig demostration (som man ändå får kalla en "blockad") vilket innebär att polisen har för mycket makt. för mkt att säga till om. alltså borde människor själva ha mer frihet, varför ska andra människor få bestämma vad som är rätt eller fel, när man ska få använda våld eller inte. Det anser jag vara höger (med svenska mått sätt), sen vad är egentligen vad? alltså liberalism och socialism är ju samma sak som konservatism ibland.
jag vet inte ens varför jag skrev det här inlägget. men jag är ju full och bor på irland så jaja. sov gott.

2007-10-06 @ 04:04:19
Postat av: Max Colliander

Erik: Hoppas du har det trevligt på Irland. Intressant om det märks att jag inte är så väldans ideologisk av mig. Inte om vi ser till de klassiska ideologierna i alla fall, menar jag har ju såklart något jag tror på. Vad jag vill kalla det vet jag inte, en anledning till att jag inte är medlem i någon organisation. Makt har jag mycket åsikter om men jag borde väl inte göra alltför långa kommentarer här själv? Jag förstår såklart att blockaden inte hade polistillstånd, men det grova polisvåld jag bevittnade var mycket överdrivet och knappast något som situationen krävde. Tack och god natt

2007-10-06 @ 04:09:35
URL: http://anonwret.blogg.se
Postat av: Elisabeth

det är helt otroligt vidrigt hur polisen kan få ha så mycket makt i samhället som dom har. Hur kan dom få misshandla folk vars enda brott är att ha ingått i en FREDLIG facklig blockad? det är för mig helt obegripligt. Allt våld som förekom igår kom från polisens sida..Hur kan dom få pepparspraya folk som är helt fredliga och som står upp för någon annans rättigheter.Hur kan polisen få säga saker som " jävla psykfall" eller "du måste lära dig att rätta dig efter rättsreglerna i Sverige" (till en man som ingick i blockaden och var av utländsk härkomst). Hur kan dom få slå på folk, trycka ner dom mot marken tills dom spyr ock skriker av smärta? Dunka människors huvuden mot marken tills dom blöder. Dom drog sig inte ens för att trycka upp journalister mot bilarna och gripa dom (ex. arbetarens reporter). Sen tycker jag det är väldigt skrämmande att ett flertal poliser (som ännu inte blivit helt jävla hjärntvättade) som egentligen tyckte blockaddeltagarna hade rätt (ex. vittnen som hört polisen säga att dom tyckte LS hade rätt i sina flyblad)och som inte ville ingripa men ändå gjorde det så fort deras s.k befäl sa åt dom.. alltså, misshandla folk bara för att man får order om det? tänker inte poliser själva, har dom ingen moral, ingen känsla av vad som är rätt och fel? Skulle dom göra vad som helst bara staten gav dom order om det? kommer aldrig förstå hur det kan få se ut så här i dagens sverige.

2007-10-06 @ 09:49:34
Postat av: Henry

Kommer de där filmerna upp nånstans då?

2007-10-07 @ 00:41:13
Postat av: Max Colliander

Henry: Kan man ladda upp filmer på blogg.se?

2007-10-08 @ 14:50:34
URL: http://anonwret.blogg.se
Postat av: elisabeth

motkraft kanske skulle vara intresserad av filmer?

2007-10-10 @ 00:26:54
Postat av: Henry

Inte den blekaste, men t.ex. youtube?
Annars finns yousendit, putfile eller rapidshare om man ska dela ut dem som filer som folk kan tanka hem själva.

2007-10-10 @ 00:45:48
Postat av: Max Colliander

Henry: Ok ska försöka mig på Youtube, men videon med batonger är oerhört mörk, blev sämre i datorn än i kameran tydligen. Uppdaterar bloggen om jag får upp något på youtube.

2007-10-10 @ 19:53:44
URL: http://anonwret.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0