Länge leve bråkstaken

Så har de stora fackförbunden gjort det igen, gått i företagens koppel och aktivt samarbetat för att sänka löner, förlänga arbetstiden och försämra pensioner etc. Att svenska fackförbund som Unionen är så mesiga är inte förvånande, men det finns i SAS-situationen just nu en liten bråkstake kvar som inte tecknat nytt avtal med SAS.
 
Helge Thuesen för fackförbundet CAU utmålas i media som en bråkstake. En bråkstake, eftersom de inte oavkortat går med på att försämra sina medlemmars arbetsvillkor, lite det som är tanken med ett fackförbund. SAS bekräftar också att CAU är de smartaste fackförbundet, alltså hånar man de sju förbund som redan skrivit på avtal och framhäver offentligt att de svenska fackförbunden är de mest medgörliga. Om CAU skriver på ett nytt avtal eller ej lär visa sig, det ryktas om att man kommer genomföra en medlemsomröstning, tänk om något annat fackförbund kunde fundera på detsamma.
 
Robert Gustafsson, från svenska pilotföreningen hycklar då på rejält. Samtidigt som han säger att man inte accepterar ultimatum och såg SAS hot som provocerande. Ändå sitter han där mindre än ett dygn senare och har skrivit på ett avtal som nästan till fullo är enligt SAS önskemål. En hel månadslön går bort varje år, och arbetarna tvingas sälja sin arbetskraft med 7 % fler tjänstgöringsdagar per år. SAS är väldigt nöjda och det är väl klart, fackförbunden gör ju precis som de vill. Lönerna för höjdarna på företaget lär dock inte sänkas. Varför man ens är medlem i fackförbund som tvärtom kräver förbättringar, i stället godkänner stora försämringar för sina medlemmar är för mig förbryllande.
 
Värt att påpeka är att SAS var i en liknande svår ekonomisk situation för bara två år sedan, då gick fackförbunden de till mötes, precis som nu med försämringar för de anställda. Situationen börjar likna den för SAAB, och hur den historien slutade minns man ju. // Max Colliander

Kommentarer
Postat av: Madde

Men vadå, tycker alla borde följa VD:ns exempel. Han gjorde ju en stor uppoffring och sänkte sin lön så att han nu bara tjänar 8 miljoner per år, eller vad det var....

2012-11-22 @ 19:26:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0