Lägg ned SAS!

Företaget SAS har dålig ekonomi och vill därför kraftigt försämra för sina anställda, för att undvika konkurs. Lönen bl.a. vill man sänka till 80 kr i timmen för sin kabinpersonal. Om cheferna på SAS ska ha samma låga lön är troligen inte tänkbart, de vill väl fortsätta tjäna pengar medan arbetarna får gå på knäna.
 
Bara den här punkten om sänkt lön, från 150 kr i timmen till 80 kr i timmen är löjeväckande att ens fundera på. Jag hoppas och tror att arbetarna på SAS inte bara vägrar, utan också ser det som en omöjlighet för sin egen ekonomiska situation. Tvärtom, kräv fasta arbeten med fasta löner åt alla - anser jag.
 
80 kr i i timlön är dessutom ett direkt hån. Arbetarna kan tjäna ca 100 kr i timmen som städare, eller vikarier inom förskolan helt utan utbildning. Så om man är orolig att bli av med arbetet vid konkurs så tro mig, det finns jobb som har betydligt högre lön.
 
Bland ytterligare försämringar kan räknas höjd pensionsålder, för att inte tala om arbetstiden som enligt SAS ska måste höjas från den idag maximala 100 %-iga anställningen på 40 timmars arbetsvecka till 47 timmar som ny standard. Men man vill kunna tvinga sina anställda och arbeta ända upp till 60 timmar i veckan vid "oegentligheter".
 
Att SAS ens försöker med det här är ett stort hån, och att fackföreningarna Unionen och LO i över huvudtaget funderar på försämringarna är skamligt men tyvärr inte förvånande. Mitt förtroende för de stora fackförbunden är sedan länge mycket lågt.
 
Tänk om fackförbunden i stället, som svar på detta hot direkt genomförde en heldagsstrejk, och sedan krävde att ingen skulle arbeta mer än 40 timmar i veckan, att alla skulle få fast anställning och gå i pension vid 65 år, utan sänkt lön. Då kunde man i stället ge ultimatum åt företaget - gå med på våra krav eller så strejkar vi vilt.
 
Det kommer naturligtvis aldrig hända med så fega fackförbund som redan i grunden förhandlat bort sin grundlagsskyddade rätt att strejka. Om Unionen och LO gör ett aktivt val att dumpa sina egna medlemmars löner och godkänna försämringar återstår att se. // Max Colliander
 
 

Kommentarer
Postat av: Madelene

Vikarie inom förskola lär dessutom vara ett snuskigt lätt jobb att få (så länge man inte är dömd för grova våldsbrott/brott mot barn). I alla fall i Uppsala, med tanke på vilken akut efterfrågan det är på vikarier nu!

2012-11-17 @ 12:11:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0