Svensk lag, ej i det privata?

Enligt Tryckfrihetsförordningen har arbetare rätt att tipsa ex. media om missförhållanden på sin arbetsplats. T ex om vanvård sker på äldreboenden eller om säkerheten inte duger på arbetsplatsen. Det lagen säger är att chefen inte får efterforska vem som tipsat media vilket ger en trygghet åt arbetaren (eller annan person) som vågar slå larm.

Nu gäller denna lag inte alla, privata företag har upprepade gånger kontaktat journalister om vem som tipsat dom för att sedan kunna avskeda eller varna arbetaren för illojalitet. Med dagens osäkra arbetsvillkor är det nog många som drar sig för att ens påpeka fel, vilket leder till allt från vanvård till rena olycksfall som leder till döden för arbetare. För ingen vill ju bli varnad, eller förlora jobbet. Extra utsatta är vikarier, praktikanter och allt vad det heter som inte har en Tillsvidareanställning.

Att de borgerliga partierna gärna säljer ut allmänyttan till privata miljardbolag vars enda syfte är att maximera vinsten på såväl kunders som arbetarnas bekostnad är ingen nyhet. Men att svensk lag inte ska gälla privata företag är helt åt helvete.

En arbetare måste alltid få känna sig trygg att tipsa media om vanvård, våldtäkt eller faror i säkerheten utan att riskera varning och uppsägning då arbetsköparen efterforskar. Sådan efterforskning är olaglig i offentlig sektor och de lagar borde gälla även det privat ägda. // Max Colliander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0