Ett annorlunda fackförbund

I Kina tillverkas en stor del av produkterna på den europeiska marknaden och att arbetarna inte har löner som skulle vara acceptabla här förvånar nog ingen.

Det av Kina statligt ägda fackförbundet ACFTU lär inte heller gynna villkoren eller ens ta strid för arbetarklassen i Kina då de tvärtom går stat och företag till mötes. Detta så kallade fackförbund har kontaktat flera svenska företag med produktverksamget i Kina och lovat att om företagen (som ex. klädföretag) tecknar avtal med dom så slipper de bekymmer, för ACFTU kommer helt enkelt arbeta mot arbetarklassen. De "ställer inte till problem", som västerkändska fackföreningar gör.

Inom en snar framtid beräknas detta "fack" som gynnar stat och kapital att finnas etablerade på samtliga kinesiska företag där företagens egna ledningar fattar besluten. Exploateringen av kinesisk arbetskraft kommer alltså bara fortsätta och här klagas det ju inte, skitgörat vi inte vill göra dumpas över på andra. Jag tycker svenska fackförbund borde borde ta upp fler internationella frågor, likt kampanjen Rättvis vinhandel. // Max Colliander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0