Vem är storebror?

"Storebror ser dig" är ett välkänt begrepp om hur staten övervakar befolkningen, och hur ett totalitärt samhälle byggt på övervakning överallt kan beskrivas. Men hur mycket ska vi frukta staten i ett samhälle byggt på kapitalism där borgerliga politiker utgör regering och en större del av staten?

Borgerliga politiker pratar ju så fint om att de inte vill ha makten, de vill ge bort den
(till företagen). Och vilka är de som övervakar när man sitter och äter på stan, vilka övervakar en på gymmet, när man reser etc. Är det staten? Nä storebror blir allt mer och mer de företag som tar över makten från staten.

För tio år sedan var det mycket debatt om kameraövervakning, de som trots allt fick tillstånd fick endast spela in ca 24 timmar och sedan spelades bandet över och 24 nya timmar spelades in. Endast polisen skulle vid en polisanmälan få kolla på det inspelade.

Idag ser verkligheten helt annorlunda ut. Flera företag sätter upp kameror i syfte att övervaka sina egna anställda, live. Tänk dig att chefen sitter med sin smartphone live och följer allt du gör så du inte råkar ha en dålig dag. Det är verklighet på sina håll och även i Uppsala.

Ett annat argument för kameraövervakning hos företag är att de har hand om mycket kontanthantering, märkligt att kamerorna börjar öka så mycket då eftersom kontanter håller på och fasas ut ur samhället.

När Länsstyrelsen i Stockholm nyligen gjorde en razzia hittade man 29 krogar som hade olaglig kameraövervakning, en del påstod att det var för rånrisken, andra ville övervaka sina anställda och gästerna.

Böterna är låga och företagen kan börja sin övervakning snart igen. Och några av dom fick ihop med böter också tillstånd för att fortsätta övervakningen. Nej är det någonstans det behövs hårdare straff för att skydda integriteten så är de uppåt i samhället, mot makten,
mot de företag som anser sig ha rätten att övervaka varje steg vi tar, kund som anställd.
// Max Colliander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0