Unionen går emot sina medlemmar

Företag hittar på alla möjliga orsaker att slippa ge arbetarna lönehöjningar, trots en ständig inflation. Finanskrisen är väl det som är mest poppis för att ursäkta frysta löner. Systembolaget, ett bolag som går med vinst tycker ändå inte arbetarna som arbetat ihop vinsten ska få någon löneförhöjning, tvärtom får en del en reell löneminskning.

Fackpampsförbundet Unionen gick utan strid 2010-2011 med på löneökningar så små som 0.9 % vilket i praktiken innebär löneminskning för arbetarna då inflationen var högre än så. Unionens egna medlemmar röstade för att riva upp avtalet men förbundets ledning verkar inte ha gått medlemmarna till mötes. Är ett fackförbund till för att företag lätt ska kunna arbetarklassen i schack, eller för att ledningen ska göra som den vill? Ibland undrar man ju.

Samtidigt splittras arbetarklassen då Systembolaget har individuell lönesättning, så år 2011 års löneökning på 2,6 % (knappt över inflationsgränsen) blir ändå för många en reell löneminskning när de lokala cheferna delat ut pengarna. Att man i över huvud taget kan ge arbetare mindre i lön än priserna gått upp i samhället är vansinnigt, att det dessutom görs av företag som går med vinst är åt helvete.

Jag hade gärna sett en grundlag som sa att arbetare ska få lönehöjning i minst samma storlek som inflationen, men det lär väl inte ske så länge (S) och (M) är de största partierna. Om ett företag då inte klarade av att ge sina arbetare lön får man minska verksamheten, eller gå i konkurs (något som extremt sällan skulle ske). Att arbetare idag får mindre i lön fast de arbetar ihop en vinst åt företagsägare är så fel. // Max Colliander

Kommentarer
Postat av: Madde

Hur i helvete man kan gå med på en så pinsamt jävla låg löneökning som 0,9% övergår mitt förstånd...var inte inflationen rätt mycket högre än så?

2012-07-17 @ 14:04:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0