Kollektivavtal - ingen garanti

Ett telemarketingföretag i Gävle som hade kollektivavtal med fackförbundet Unionen bröt systematiskt mot avtalet i flera år, och trots att anställda meddelade sitt fack om det gjorde inte Unionen mer än och bifoga kollektivavtalet.
 
Avtalsbrotten gällde att de anställda inte fick något Ob-tillägg eller övertidsersättning när de arbetade och som många (om inte alla?) i den branschen så har man osäkra anställningar och är rädd att säga ifrån då man lätt kan sägas upp och bli ersatt av en ny arbetare.
 
På företaget fanns det dock arbetare anslutna till Sandvikens LS av SAC, ett syndikalistiskt fackförbund som på arbetsplatsen krävde att få ersättning de hade rätt till, en del uppemot tiotusentals kronor. Företagets chef skyllde ifrån sig och sa att det inte fanns pengar till ersättningen, vilket visade sig vara ren bullshit.
 
I samband med att de syndikalistiska arbetarna började kräva in den ersättning de enligt avtalet hade rätt till frågade sig Unionen-medlemmarna varför deras fack inte gjorde något men så slutligen gick de också in och krävde sina löneersättningar. Det gick alltså bra för alla arbetarna till slut, något som inte sker i alla fall.
 
Att arbetsköpare slingrar sig och försöker sänka löner och föredrar osäkra anställningar för sina anställda är ingenting nytt, det allvarliga blir då fackförbunden tror att ett kollektivavtal löser allt. Att så fort märkningen "kollektivavtal" finns så lyder chefen det. Tvärtom, självklart måste sådant följas upp och det är ju för (i det här fallet) Unionens egna medlemmar och dom ska väl värnas? // Max Colliander
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0