(S) kämpar på för överklassen

Så vaknade man, kollade senaste nytt och förvånades, Socialdemokraterna vill ha fler bostäder vilken nyhet! Så länge jag kan minnas har bostadsbristen varit ett stort problem för framför allt unga som vill flytta hemifrån, och att tvingas stå i bostadskö i 10 år för att ens ha en chans och få en hyresrätt är helt åt skogen.
 
Men det drabbar ju inte företagen och byggherrarna, de som hamnar på gatan får Socialtjänsten ta hand om med skattepengar eller så har man möjligheten att kunda få något stort banklån genom en förälder för att få råd med en bostadsrätt, som man sedan har en hög ränta på. I praktiken straffas vi unga alltså för att det inte byggs billiga hyresrätter, p.g.a. att man inte hade råd med det så får man betala tiotusentals kr per år till en bank som redan gör miljardvinster, utöver att lånet i sig ska betalas tillbaka.
 
Men tänk om man kunde ta skattepengarna och bygga ordentliga, billiga hyresrätter. Det är väl inte ett alltför radikalt förslag. Men var det så Socialdemokraterna ville göra i dagens Sosse-nyhet? Nädå då skulle ju inte företagen och byggherrarna få så mycket pengar, det skulle ju snarare gynna de med mindre pengar i plånboken.
 
Socialdemokraterna vill i stället gå till väga på ett mer borgerligt vis, för vanlighetens skull. Med tre förslag vill man öka bostadsbyggandet, men det finns ett men. Inte för "rätten till bostad", utan för att öka konkurrensen. D.v.s. vi är bara produkter som ska kunna konkurrera ut andra länder och för att vi ska bli så effektiva som möjligt i den internationella och företagsamma världen måste vi ha någonstans att bo, smart tänkt där (S).
 
1, I det första stycker föreslås statliga kreditgarantier för de byggherrar som bygger bostäder. Det betyder i praktiken att våra skattepengar inte går direkt in i bostadsbyggande utan vinstintresse, utan rakt ned i fickorna på byggherrar som givetvis inte kommer satsa allt på bostadsbygge, utan ta en del som ren företagsvinst. Man vill med kreditgarantier "ge byggherren tillgång till finansiering på bättre villkor.".
 
2, I andra stycket, om Byggbonus för studentbostäder vill man återigen fylla redan vinstdrivande företags fickor med mera skattepengar. Detta ska ske direkt genom skatteavdrag för företag, när får vi se skatteavdrag för arbetare som varje år räddar liv ex sjuksköterskor och brandmän?
 
3, Det sista stycket rör tillsättandet av Bostadskommissioner där man bl.a. fastslår att ansvaret ska ligga mer på kommunerna, men hur skall det gå om skattepengarna i stället för att just gå till kommunernas bostadsbyggande ska gå till byggherrar och företag?
 
Socialdemokraterna kämpar på för sin högerpolitik där företagen hela tiden ska gynnas. Hela förslaget läggs just nu för att man vill ha ökad tillväxt, mer konkurrens, flexibilitet och ta skattepengar och lägga i överklassens fickor. Inte ett ljud om rätten till bostad, inte ett ljud om studenter som tvingas tälta i väntan på bostad, och inte ett ljud om de som tvingas betala tiotusentals kr i ränta (straffavgift) per år till bankerna för att sista utvägen var ett större bostadslån.
 
När den som säger sig stå på arbetarklassens sida (ofta vänsterpolitiska) debatterar får man inte glömma att färgen röd inte är en garanti för arbetarklassvänlig politik. Glöm inte att Socialdemokraterna på många vis är större fiender än borgarna som åtminstone inte kallar sig röda. // Max Colliander
 
(Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson, Veronica Palm har valt att inte kommentera min artikel, som hon informerades om den 26 juli 2012.)

Kommentarer
Postat av: Madde

Sen får man inte glömma att det definitivt inte är alla som har möjlighet att ta ett lån, ens med föräldrarnas hjälp...

Vore trevligt om skattepengar istället kunde användas till att bygga billiga hyresrätter.

2012-07-29 @ 16:13:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0