Occupy i USA

Att USA är ett av de länder där Occupyrörelsen varit som störst är kanske inte så märkligt då det var där som rörelsen startade, med inspiration från den Arabiska våren. Demonstrationer och tältläger har avlöst varandra och polisvåldet har varit påtagligt och väldigt grovt emellanåt.

Att människor i kapitalismens hjärta (USA) vågar ta strid för mer ekonomisk jämlikhet, klasskamp är imponerande och upplyftande att se. Att det t om kan gå så långt att polisen, vägrar lyda politiska order visar på en desperation hos den politiska eliten i USA.

I amerikanska Albany beordrade borgmästaren polisen att gripa hundratals demonstranter i ett tältläger men polisen vägrade och tältlägret fick stå kvar. Enligt uppgift i Albany Times Union ville inte polisen lyda order och riskera sin goda relation till lokalsamhället samt så ville de inte avhysa äldre och barnfamiljer.

Även delstatspolisen kallades in men gjorde bedömningen att occupyrörelsens tältläger inte var något problem och vägrade därför även dom att lyda order. Om Occupyrörelsen kommer leva vidare kan det bli en viktig bricka i nästa presidentval vilket skulle tvinga såväl demokratiska Obama och den republikanske kandidaten att lyssna på demonstranternas budskap. Arbetarklassens oppinionsyttringar har redan fått genomslag och det är bara och hoppas de står pall och kan uppnå en konkret föränding i samhället. // Max Colliander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0