Sågning av Handels

Så är nu avtalet klart, och jag som var lite orolig att jag skrivit lite väl elakt och förnedrande om Handels igår behöver inte oroa mig. Handels ställde in sin strejk i sista stund och var aldrig i närheten av att få genom sina krav. Då man gått helt på arbetsköparnas linje med 2,6 % lönepåökt (exklusive inflation) så har man gjort precis som Arbetsköparna ville, och precis det man tidigare sa att man vägrade. Striden stod mellan 2,6 % och Handels krav på 4,7 %.

Man är alltså nöjda med det motparten ville från första början, och hotet om strejk var uppenbart ett spel för galleriorna, Varför begärdes ens förhandlingar, och hotades det med strejk när Handels aldrig var villiga att kämpa för det utan bara ge lite rubriker i media? Deras triumfkort, att strejka inför storhelgen vid påsken var heller aldrig aktuellt vilket bevisar att de inte var intresserade av att sätta praktik på sina argument. Men nu är avtalet klart, och jag är ingen expert men att avtalet på flera sätt är en direkt försämring för arbetarklassen är uppenbart, dock något som kan vara svårt och utläsa då Handels själva är "mycket nöjda".

Men vid en genomgång av avtalet på Handels egen hemsida förstår man varför arbetsköparna är så nöjda och t om Annie Lööf blir lycklig över företagens framgångar. Avtalet i korthet visar på små löneökningar för anställda, långt långt bort från de krav man hade med sig in i avtalsrörelsen, samt små ökningar av semesterersättningen. Det är givetvis bra med lite påökt men det sa heller aldrig arbetsköparna något emot, det var ju t om de som förespråkade den löneökning på 2,6 % som Handels nu är så lyckliga över.

Sedan finns en direkt försämring i avtalet. Förlängda provanställningar, en direkt försämring av arbetsrätten som Handels alltså gått med på i förhandlingarna. Otryggare anställningar, billigare för arbetsköparen, en försämring för alla arbetare. Det mest uppseendeväckande är dock hur man försöker lura läsaren när man kommer till punkten om rätten till fast jobb, heltidsanställningar. Handel skriver att de är överens i avtalet och ha ambitionen att öka antalet heltidsanställda. Läs igen ja, ambition? Man skriver alltså avtal som inte är bindande, kontrakt med ambitioner. Om man nu vill det här, varför skriver man då inte bindande avtal. Eller ska vi snart börja ha såna anställningskontrakt också, där arbetare får kontrakt på chefens ambition att betala ut en viss lön?

Nej punkten om heltidsjobb är ren humbug och det sämsta är inte att Handels inte lyckas med allt, utan att de försöker linda in det i fina ord om ambitioner och överenskommelser. Om de var överens finns väl all anledning och skriva under också, haha tänk om bankerna gjorde så med. Banken och jag är överens om att jag ska betala tillbaka ett lån, fine hejdå säger jag ett kontrakt på det behövs ju inte.

Nej nu ringde alarmet och jag ska iväg och arbeta, hinner ej korrekturläsa. Stycket om försämringar för unga får hoppas över. Men avslutningsvis. Handels insats i avtalsrörelsen är riktigt riktigt dålig, nästintill skrattretande illa. Men vad hade man förväntat sig, av ett fackpampsförbund inom Sosse-LO? // Max Colliander

Aktuella artiklar:
Handelsstrejken har blåsts av
De butikerna skulle berörts
Färskvaror tar slut först
Strejken i handeln avblåst

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0