Storföretagen skor sig

Att företagen prioriterar maximal vinst utan pardon borde stå klart för de flesta, det är liksom syftet med ett företag och för den som äger det. Nu avslöjas det att en tredjedel av Sveriges största bolag fuskar med skatten genom s.k. aggressiv skatteplanering.

Något brott skall inte ha begåtts då det är småhål i lagen som utnyttjas intensivt. Resultatet är att flera av Sveriges största bolag betalar mycket lite, eller ingen skatt alls i Sverige. Detta drabbar givetvis välfärden och hela arbetarklassen.

Ett exempel på hur företagen genomför detta är att de skapar flera småbolag, som de lånar pengar ifrån mot en skyhög ränta. Då måste all företagsvinst betalas i ränta till det egna småbolaget. På så vis försvinner vinsten och skatten som för de flesta arbetare är på ca 30 %, och blir för stora bolag så liten som 0 %. Räntan som småbolagen tjänar enormt på går naturligtvis sedan ned i moderbolagets giriga fickor på ett eller annat sätt då de hör ihop.

Ett absurt exempel är vanvården av äldre, på Carema. Bolag äger bolag äger bolag och den som tjänar mest pengar är en av USAs rikaste miljardärer. Regeringen tycker givetvis detta är ett bra system och tar våra skattepengar och ger till bolag som Carema.

Nu har Vänsterpartiet gått ut och kritiserat hårt, medan resten av partierna inte verkar tycka något är fel. Men att Vänsterpartiet skriker nu när det är i media övertygar inte. Var är konkreta förslag från (V)? Och varför har ingenting gjorts tidigare, politiker om några borde väl ha möjlighet att överblicka skattesystemet. // Max Colliander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0