Bemanningsföretag tar över myndighetsarbete

Då regeringen beslutade att alla som ska arbeta som lärare från 1 juli i år måste ha en lärarlegitimation möttes det av protester. Hur ska man hinna med alla lärare på så kort tid och hur rättssäkert blir lärarnas prövningar ifall de ska få sin legitimering eller ej?

Nu har dett gått ett tag och det är uppenbart att det uppstått stora brister, samt att kryphål i lagen utnyttjats. Enligt svensk lag får inte myndigheternas arbete (Skolverket i detta fall) skjutas över på andra. Ex. bemanningsföretag, som kringgår lagar om anställningsskydd och sätter arbetare i osäkra anställningar från dag till dag.

Så har dock skett här och bemanningsföretaget Proffice fick ta över hela arbetet med lärarlegitimationerna. Lagen gick man runt då Skolverket inte skrev avtalet med Proffice direkt utan med varje enskild daglönare.

Att det skulle uppstå misstag i arbetet är inte särskilt konstigt. Unga anställda arbetare med dålig lön och stor press att hinna med 77000 legitimationer fram till 1 juli. Tidigt avslöjades bl.a. interna tävlingar där den daglönare som hann med flest legitmationer vann en ostbricka.

Tror man verkligen arbetet sker 100 % säkert med sådan hets i att snabbt hinna klart? Flera lärare har också vittnat i media om att de fått tillstånd och arbeta med ämnen de inte har utbildning i.

Nä, en sak är säker. Myndigheternas arbete skall alltid vara mycket noggrant och kompetent, alltså inte lastas över på företag vars viktigaste syfte är att tjäna snabba pengar på så väl arbetarnas som kvaliténs bekostnad. Bort med bemanningsföretag från myndigheternas arbete, täpp igen kryphålen i lagen! // Max Colliander

Aktuella artiklar:

Nytt datum för lärarlegitimationer
Lärarlegitimation får vänta
Förre generaldirektören kritisk mot Skolverket

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0