Kärnkraftshaveri i Japan

Har de senaste dygnen suttit väldigt uppdaterad med anledning av kärnkraftsolyckorna i Japan, har bl.a. två bekanta i Tokyo. En debatt har blossat upp om kärnkraft i allmänhet och Japan-situationen i synnerhet. De kärnkraftsförespråkare som vägrar inse riskerna med kärnkraft försöker tona ned faran i Japan.

Jag pallar nu inte skriva värsta inlägget men tänkte ta upp lite intressanta aspekter. Det påstås alltså att olyckorna inte är "så farliga", och massmedia anklagas för att det ena och det andra när de väljer och rapportera om Japan före Egypten och Libyen. Man försöker alltså styra och tysta media i Japan-situationen. Men nu till punkterna:

Det amerikanska fartyg som var till havs och utsattes för ett radioaktivt moln har väjt undan. De verkar inte ha vågat gå i land och har troligen lämnat Japans kust. Varför om detta nu är ofarligt?

Utrikesdepartementet avråder nu från resor till hela nordöstra Japan inklusive Tokyo, varför om detta nu är ofarligt?

SVT funderar på att ta hem sina sex korrespondenter från Japan, norska NRK har redan gjort det och andra utländska journalister har lämnat Tokyo och flytt söderut. Brukar inte journalister vara mitt i oroshärdar och krig t om varför drar de nu? Är de lurade av sina egna redaktioner att detta är farligt?

Inatt utrymdes
ett kärnkraftverk där ett 50-tal soldater försökt kyla ned kärnkraften, de är tillbaka nu men varför utrymde de hela anläggningen om det inte var farligt?

Frankrike evakuerar
sina medorgare från Japan, kan det kanske ha något med strålningen att göra?

Om mindre än en vecka når strålningen Sverige, även om det är ytterst lite strålning så är den mätbar. Hur sjukt är inte det egentligen. Denna olycka ända borta i Japan kommer nå ända hit, säger inte det sig självt eller är det något man borde vänja sig vid kan ske?

Slutligen just nu: Om kärnkraftverken i Norden nu är så himla säkra, varför hamstrar folk på sig Jod-tabletter i både Sverige och Finland, vi har väl ingenting att vara oroliga för, eller?

Läser precis att Greenpeace också genomför en aktion utanför SKB i Stockholm som berör kärnkraften.
// Max Colliander

Fler aktuella länkar:

Så farlig är strålningen från kärnkraftverken

UD utvidgar resevarning för Japan

Haveri kan även drabba svenska kärnkraftverkKommentarer
Postat av: Billy

Japan vill inte skrämma sin befolkning. Japan vill heller inte framstå som inkompetenta. Det är troligen av dessa två anledningar som man tystar ner hela grejen och låtsas som att det inte är någon fara. Detta kan komma att kosta liv, om personer väljer att tro på detta och stannar.Kärnkraft är inte att leka med. Oförutsägbara händelser kan inträffa. Dags att inse att kärnkraft är för farligt för att använda!

2011-03-16 @ 11:22:10
Postat av: Birgit

Tack för ditt inlägg imin blogg. Ja dett är hemskt som drabbta Japan . Man blir så himmla hjälplös Bara sitta och titta på tv och läsa tidningarna . Hjälpsändningarna kommer inte fram Läste nyss at nu tar de flesta länder hem sina reportrar och försöker få ut folk ur landet . Som du skrev till mig att ingen av de stora vill hjälpa till tack vare kärnkraftverkets strålningar och gaser . VEM SKA HJÄLPA . VEM ???

2011-03-16 @ 11:22:40
URL: http://langtantillnagot.blogspot.com
Postat av: Lisa

Helt riktigt! Mycket visar på att situationen i Japan faktiskt är alvarligare än vad vi har fått veta tidigare. Hemskt att inte Japanerna får all information om hur illa det faktiskt är med strålningen. Helikoptrarna som skulle dumpa kylningsvatten över härdarna var tvungna att avbryta på grund av för hög strålning. Hoppas att dom lyckas få upp vatten på annat sätt!

2011-03-16 @ 11:25:24
Postat av: Liz

Såklart så hoppas man ju på att allting löser sig i Japan, men eftersom det handlar om kärnkraft så lär det ju inte göra det. Jag är väldigt oroad över mina vänner som bor där och det är ju sjukt hur folk kan fortsätta vara för kärnkraft när man vet att det alltid sker oväntade unika händelser som leder till olyckor.

2011-03-16 @ 16:03:55
Postat av: Calle from The World Will Change.

svar:Absolut, precis som du säger är de ett problem med hur vi ska slutförvara plutoniumet, men då måste jag säga att när SKB nu har lagt fram ett sätt att slutaförvara det på, då kan inte folk sätta sig emot det. Då kommer vi ju heller aldrig att lyckas slutförvara det.I nya kärnkraftverk som ska byggas kan du använda det radioaktiva avfallet återigen, så det kommer att blir relativt mycket miljövänligare.Jag ställer mig absolut positiv till förnyelsebar energi som vågkraft och solenergi. Då gillar jag i tanken med vindkraft, att man i sådana fall (de kommer ju krävas många för att ersätta kärnkraft) behöva se och höra vindkraftverken vart man än befinner sig, de förstör ju hela synen med naturen.Jag är dock inte jätte insatt i vågkraften, men om det nu är så att fiskarna kommer att trivas med detta så ska vi absolut satsa på vågkraft.Och precis som du skrev där också så handlar allt om att politikerna inte har någon vilja, och att allt handlar om att få pengar i egen ficka.

Det har de alltid gjort och kommer antagligen alltid att göra.Pengar är tydligen viktigare än framtid - Men med framtid skapas pengar, och det är människans viktigate uppgift...

2011-03-19 @ 15:42:31
URL: http://theworldwillchange.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0