Apple-patent inskränker i mobilen

svt.se och svd.se går att läsa om att företaget Apple nu vill blidka upphovsrättsivrarna genom att hindra folk från att filma på konserter och sportevenemang med sin Iphone. Apple drar skam över sig genom att gå i täten med storebror-fanan och det är värt och tänka på när man köper en mobil nästa gång.

Tanken är att man t ex på en arena ska kunna ha sensorer som skickar ut signaler som stör ut I-phones kamerafunktion så man inte kan filma matchen som pågår, och ev inte ta bilder heller. Det fria samhället där folk kan lägga upp videor från konserter och spara sina minnen, på Youtube och privat retar gallfeber på de som anser sig äga rättigheterna till div. händelser och det ska nu alltså snart kunna inskränkas.

Min första tanke var dock inte hur detta kan utnyttjas i Sverige, utan hur diktaturer kan använda tekniken för att slå ned uppror. Vem hade känt till de röda skjortornas uppror i Burma ifall inte mobilfoton- och videor hade funnits? Hur mycket hade revolterna i Libyen, Egypten, Tunisien, Syrien, Jemen m.fl. ställen spridit sig om diktatorerna med sensorer kunnat stänga av kamerafunktionen?

Samtidigt som den rika världen höjer Facebook till skyarna för revolterna i tidigare nämna länder så vill företagen nu inskränka på just dessa friheter. Och hur lång tid tar det inte innan polisen i Sverige vill jobba ostört, med enkla argument kunna använda sensorer för att slippa dokumenteras då övervåld används? Kanske är detta bara ett mardrömsscenario, kanske kan det bli verklighet. Risken finns och det tycker jag borde uppmärksammas mer. // Max Colliander

Hittade även en artikel skriven av en politiker från Centerpartiet i samma ämne samt en artikel på dn.se

Kommentarer
Postat av: Madde

Tack Apple, plötsligt är jag inte längre så sugen på att skaffa en iphone!

2011-06-21 @ 22:17:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0