"Fildelarna har slutat bränna cd"

I flera nyhetsmedier kan vi idag läsa om att organisationen Copyswedes inkomster genom pålagda avgifter på tomma cd-skivor halverats. Samtidigt som upphovsrättsivrare klagar på att folk främst förr köpte tomma cd-skivor och kopierade musik på så hade man ändå en dold skatt på varje enskild cd-skiva just med anledning av detta. I praktiken betyder det att varje gång man köpt en tom cd-skiva så har man betalat mer än den är värd för att ge upphovsrättsinnehavare extrapengar (ifall att) man skulle kopiera "illegalt material" på cd-skivan.

Musikintresset är större än någonsin förrut och går bara uppåt och uppåt, detta ger oerhörda inkomster till många olika kreatörer. Det som denna artikel dock bekräftar och de flesta redan vet är dock att den fysiska produkten "cd-skiva" inte är lika populär som den tidigare varit och det är väl inte så förvånande heller.

Vem går idag runt på stan med en cd-freestyle? Det är en stor klumpig sak som man måste byta skiva i så fort man vill ha ny musik. Cd-skivor har de senaste åren ersatts mer och mer av mp3-spelare och mobiltelefoner som man kan lagra massvis med musik på digitalt.

Nu vill Copyswede lägga på avgifter på våra mobiltelefoner och datorer för ifall att någon skulle använda upphovsrättsskyddat material så ska pengarna täcka upp detta. Alltså ännu en idé där de förutsätter att människor begår brott i sin vardag, och kopierar och sprider upphovsrättsskyddat material. Jag tycker det är helt uppåt väggarna att i förskott ta ut en sådan avgift vid köp av en dator eller mobiltelefon och vill inte se några sådana pålagda uppgifter, ickekommersiellt spridande av kultur ska vara lagligt!

Skivförsäljningen "rasar", såväl med musik på, som dessa tomma cd-skivor. Orsaken är alternativ som mobiltelefoner, MP3-spelare, Spotify och Youtube m.m. Dessa hetsjagas inte, dessa förbjuds inte, dessa kriminaliseras inte och dessa stäms inte på  98 000000000 dollar. Fildelare har fått ta nog med skit för den naturliga utvecklingen. Säg ja till ickekommersiell fildelning! // Max Colliander

Kommentarer
Postat av: Madelene

Kassettskatten var helt åt helvete, detta nya påfund är ännu värre. Nu är det inte bara fotografer, artister utan skivbolag och amatörfilmskapare som drabbas, nu drabbas alla. Rösta pirat!

2010-07-19 @ 01:04:55
URL: http://iwantnothing.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0