Företag utmanar lagar

Vi har sett det förrut, och ser det igen. Tandlösa lagar som utmanas av företag och som hellre betalar böter än ändrar sin verksamhet. Nu senast i fallet är det Ryanair som meddelar att man tänker fortsätta ta betalt när kunderna vill betala med kort. Detta har nyligen förbjudits i hela EU. Konsumentverket och Finansinspektionen kommer mala på med sitt arbete och hur mycket resultat det ger vet vi inte än. Men Stephen McNamara, kommunikationschef vid företaget verkar ju inte särskilt oroliga då han är övertygad om att förbudet går att kringgå. Om Konsumentverket får in anmälningar som visar svart på vitt, kommer man "kontakta" dem säger Sharon Lavie, informatör på Konsumentverket. Jag tror verkligen de blir såååå oroliga nu (ironi).

Detta är ett fall då företag sätter sig upp mot lagarna, mot staten och oss, folket. Fler fall är att vänta och det är inte så förvånande heller om vi ser på samhällsutvecklingen. Frågan är bara vad för samhälle vi vill ha och det är här jag stör mig så fruktansvärt mycket på högerpolitiken för att inte tala om retoriken och argumenten.

Idag finns det två samhällsmodeller och det högerm menar är att de vill flytta makten från dom själva, från politikerna och ge till oss medborgare. Man vill vara snälla och ge bort makten över skola, sjukvård, flygbolag you name it. Visst låter detta snällt, och ädelt. Men vad är resultatet, hur ger detta dig och mig makt? Hela grundidén med politikerna, och staten är ju att de ska representera oss, folket! Det är vi som röstar på dom så dom ska förvalta vad vi vill med samhället. Men högern vill kanske lägga ned hela riksdagen och ge företagen fritt spelrum? Man kan ju tro det ibland för makten de får genom folkliga val påstår man ju att man vill ge bort.

Så vad är då konsekvensen av denna ädla politik, får vi mer makt? Knappast! Makten flyttas istället över till en annan aktör, företagen. När vi idag är missnöjda med polisen, systembolaget eller någon statligt ägd aktör så kan vi klaga, vi kan få insyn i verksamheten och vi vet vad vi har att förvänta oss. Det viktigaste dock är att dessa statligt ägda aktörer finns till för dig och mig.

Akademiska sjukhuset i Uppsala t ex, finns till för att du och jag som skattebetalare ska kunna få bra vård. Vad är det viktigaste på ett privatägt sjukhus? Vad är det viktigaste i alla privatiserade verksamheter? Jo att tjäna pengar, så mycket som det bara går. Det är inget konstigt, det är företagens största strävan och det är ett faktum. Om de sedan tjänar pengar på att ge oss vård, utbildning, säkerhet eller vad är inte relevant. Deras viktigaste verksamhet kvarstår, att tjäna pengar.

Allt vi har att säga till om med det som är statligt ägt (ägs av oss folket) försvinner i samma sekund, och för evigt när det privatiseras. Då har vi ingen del i det längre och får rätta oss efter deras egna regler. Hur god är insynen? Det kan vi aldrig säkert veta. Och hur gör vi när det sedan går så långt som nu då. Då företagen börjar utmana lagar, staten, dig och mig och de lagar vi andra lever efter. Jo då får vi en konflikt, en konflikt som till en början kan verka väldigt liten.

Men ett samhälle jag aldrig skulle vilja leva i, är ett samhälle där företagen har mer makt än staten, där de vi röstar på i valen inte ens har någon egentlig makt, varför då rösta ens? Då lagar de stiftar för att göra det bättre för oss, ändå ignoreras av företagen. Det kan skrivas mycket i ämnet. Men detta är en väsentlig skillnad mellan de som kallar sig höger, och de som kallar sig vänster.

Frågan är inte om politiker ska ha makt eller inte. Frågan är vilka som ska förvalta makten, staten genom folkvalda politiker - eller företagen. Borgerliga politiker vill ge bort statens makt till företagen. Inte en röst åt borgarna! // Max Colliander


Kommentarer
Postat av: Markus "LAKE" Berglund

Det finns för- och nackdelar med privata företag, men totalt sett överväger ofta fördelarna. Den största fördelen är just drivkraften pengar.



Kan du skapa ett system/regler som gör att de tjänar pengar på att bistå medborgarna med BRA vård eller BRA utbildning eller BRA säkerhet, så är ett sådant företag oftast mer innovativt och effektivt än ett offentligägt, som inte har så mycket drivkrafter alls...

2010-08-02 @ 18:35:33
URL: http://lakonism.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0