Salem 2007 - en intervju med mig själv

image5 (Foto: Max Colliander, 9/12-06)

Salems kommun är eniga om att de vill stoppa den årliga nazistmarschen i Salem.

Detta har nu fått stöd av polisledningen som frågar sig om vi verkligen har en marschrätt i Sverige. Att man får manifestera sina åsikter och att alla, vilka extremister de än må vara, har rätt till yttrandefrihet slår polisledningen vakt om. Men att marschera från punkt A till punkt B, ingår det i grundlagen? Det som nu diskuteras är alltså om nazisterna ska förbjudas ha en marsch, och i stället få ha en stillastående manifestation i Salem.

Följande text är skriven som en intervju och svaren är mina egna, funderingar och åsikter. Jag har deltagit i de årliga protesterna sedan 2002. Vill alltså påstå att jag har mycket erfarenhet av de antinazistiska protesterna mot Salemmarschen.




Om polisens befogenheter ökar så de kan tvinga nazister att stå still, men kan de använda samma lag mot oss antirasister då?


Ja, rent teoretiskt kan dom det. Men här måste vi se till Salem som enskild händelse och inte åsikerna i sig. Med anledning av Salemmarschen jobbar ca 700 poliser en hel dag, vilket kostar oerhört mycket skattepengar. Många poliser har även klagat på de långa arbetspassen och att de helt enkelt inte vill jobba under Salem. Under dagen spärras delar av Salems kommun av och allmänheten drabbas hårt. Fotbollsträningar ställs in, kollektivtrafiken störs kraftigt och folk vågar inte gå ut. I rädsla för såväl nazisterna som våldet. Denna polisbefogenhet bör inte användas vid fler tillfällen om inte en liknande situation uppstår, och när behövde senast en antirasistisk demonstration flera hundra poliser i beskydd? Aldrig!




Finns det inget sätt för nazisterna att utnyttja denna lag då?


Jovisst finns det det. Ifall t ex en viss grad av våld krävs för att hindra en demonstration att marschera och nazisterna inte får marschera, kanske de själva går till attack mot diverse marscher. Jag har dock svårt att se framför mig att nazisterna skulle samla tusentals för att stoppa en demonstration, varesig den arrangerades av extremvänstern eller borgerligheten. Nazisterna skulle antagligen förlora mycket massmedialt på våld mot t ex 1maj-demonstrationer, men det skulle då kunna resultera i att polisen hindrar alltfler från att marschera. "Om inte vi får, ska inte dom få, då ska vi stoppa dom allihopa", kanske kan vara ett tankesätt från nazisterna då.




Men är det inte en oerhört stark demokratisk rättighet som nazist att få marschera?


Demonstrationsfriheten i sig är en mycket stark lag ja. Samtidigt kan vi fråga oss om inte salembornas frihet att kunna gå till matbutiker, idrottsträningar och åka kollektivt en hel dag är viktigare? Varför ska några tusentals demonstranter (från båda sidor), få förstöra för en hel kommun? Är det inte en större inskränkning i salembornas frihet, än nazisternas om de får ha stillastående?




Om nazisterna totalvägrar att gå med på detta då, låt oss säga att de har tillstånd för stillastående manifestation på Rönninge torg t ex?


I sådana fall är det polisen jobb att hålla ställningarna, att se till att nazisterna inte bryter sig ut och marscherar iväg i alla fall. Med de resurser svensk polis har idag bör det inte vara något som helst problem. Dessutom skulle nazisterna förlora oerhört mycket på att börja bråka (skapa upplopp) med polisen. De är medvetna om vad som är bra att synas med i media och våldsamheter med polis är bland den sämsta publicitet du kan få som politiskt insatt. Så det är inget att oroa sig för tror jag. Om de skulle börja slåss med polisen skulle de bara förlora själva på det, frågan är om de inte är så pass smarta att de själva förstår det och istället kör på martyrrollen istället.




Vadå för martyrroll, ska de utnyttja det här med i så fall?


Absolut, nationella lever ju i princip på att utmåla sig själva som martyrer och dom utsatta. Någon gång skedde en radikal förändring. Först var "den vita ariska svensken" störst, bäst och vackrast och oövervinnlig, därför skulle man ansluta sig till dom där supermänniskorna. Men de har lärt sig att vi som lever i Sverige sympatiserar mer med dom det är synd om, de utsatta och att många föraktar totalitära tänkanden. Idag går i princip all propaganda ut på att bevisa att vi "infödda äkta svenskar" är utsatta, utrotningshotade, och att vi lemlästas, halalslaktas och att varenda lilla brott som begås av en invandrare mot en infödd är ett etniskt brott. Att det alltid varit svenskens ursprung som varit orsak till att just hon eller han utsatts för ett brott. Det svenskfientliga brotten som de kallas. Nu är man själva de utsatta, de svaga som dagligen kränks, våldtas, misshandlas etc. Nu är man t om emot en typ av rasism, den riktad mot infödda svenskar. De säger sig vara emot svenskfientlighet. Samtidigt som de öppet är nazister och hyllar Hitler osv. Denna stora martyrroll har de tjänat mycket på. De vet dom och därför fortsätter de utmåla propagandan på så vis. Någon stor martyrroll i fallet Salem skulle det nog inte bli, men ändå ännu en sak de kan använda i sin propaganda, vilket såklart vore dåligt.

Att våra beslut ger de argument för sina tankar är ju inget bra, eller?




I flera år har antifascister försökt stoppa Salemmarschen, och ställt sig i vägen etc.

Hur påverkas det av detta eventuella beslut?


Tyvärr kan det ju tolkas som ett misslyckande, att man i flera års tid försökt stoppa nazistmarschen, men alltid misslyckats i slutänden. Det kan tolkas som så att när det nu är klart att man "inte kan stoppa de nationella" så måste man sätta in lagar för att stoppa dom. Detta är i och för sig rätt lätt att se igenom då man kan se vad som hindrat dessa antifascister (ofta militanta). Med flera hundratals poliser som beskydd har nassarna rätt bra odds att lyckas. År 2006 var det 1000 nassar och 700 poliser mot ca 1000 antifascister som försökte stoppa marschen. De befogenheter och den utrustning polisen har gör det knappast till ett misslyckande fast de fick marschera. Man försenade marschen i över två timmar, trots denna enorma polisinsats. Det om något visar att moståndet är stort mot nazistmarschen. 




Hur kommer dessa militanta antifascister agera nu då?


Det är ju omöjligt att svara på, men protesterna lär fortsätta. Många tycker nog att politiker och polis är fega som nu vill använda lagen som verktyg. För att använda ett citat:

"Polisen kan inte stoppa nazisterna, heller inte politikerna, eller vänsterextremisterna själva. Det enda som kan stoppa dom är folket, att vi vanligt folk går man ur huse och visar att de inte är välkomna". Att politiker som aldrig varit villiga att riskera stryk för att stoppa nazisterna nu ska "trycka på en knapp" för att göra det kan tolkas som mycket fegt och som något som förstör för alla de antifascister som åker ut dit (militanta som fredliga) och faktiskt med sina kroppar försöker stoppa en av vår tids största nazistmarscher. Vilka är värda all heder, vilka offrar sig och visar kampvilja mot nazism? Politikern som tror man kan trolla bort nazism med en lag. Eller de som själva går ut för att stoppa marschen och nassarnas propagandaspridning?




Men är denna lag/nytolkning av lag, ett misslyckande för antifascister?


På sätt och vis, ja. I flera år har man gett järnet för att stoppa nazisterna, nu kanske de slutar marschera. Men inte pga antifascisterna på plats, det tar undan lite av "segern",

att faktiskt stå i vägen och stoppa nazistmarschen. Fast samtidigt hade nog denna idé från Salems kommun och polisledningen aldrig kommit upp till ytan om det inte var för de ständiga, varierande och stora protester som genom åren ägt rum mot nazimarschen.

Om politiker och polis nu slår sista spiken i kistan, så har definitivt de flesta spikar spikats i av antifascister som på plats visat civilkurage och beslutsamhet.




Rent praktiskt då, tror du vi tjänar på det här?


Ska jag vara ärlig, i detta enskilda fall, så säger jag faktiskt ja. Salem är ett så pass laddat område att det kommer vara mycket av godo att få ett slut på det, även om det sker med hjälp av en nytolkning av lagen. Jag frågar mig, hur många nazister kommer resa från andra länder för att stå stilla på ett torg och frysa? Bilderna/videorna av facklorna är en stark effekt i propagandaarbetet, något nazisterna förlorar helt utan marschrätt i Salem. Antifascister på plats kommer få utökade chanser att stoppa skiten en gång för alla. Ockupation av nazistiska samlingsplatser har skett många gånger, och med mycket lyckade resultat. Salem 2002 är ett utmärkt exempel. Att ockupera ett torg är 100 enklare än att gående försöka stoppa en nazistmarsch. Dessutom är Salem så litet så samlas de inte på Rönninge torg, så kommer stationen ändå vara viktig för deltagare som ska dit, så en ockupation av torget kan vara en enkel och effektiv aktion var de än ska vara i Salem.

Om allt är mer centrerat till en enskild plats i Salem ökar också chansen att oroliga Salembor vågar sig ut och deltar i protesterna.  // Max Colliander aka anonwret


Kommentarer
Postat av: Anonym

Skojar du eller? 1000antifascister på salem förra året? Jag skulle uppskatta det till 100stycken på sin höjd som var där. Jag var själv där Folke, och så många var ni inte alls xD

2007-11-02 @ 20:43:51
Postat av: Max Colliander

Hej på dig osynlig! Mellan 800-1000 personer deltog i NMR:s demonstration enligt mina beräkningar. Sedan finns uppgifter om allt från 650-1200 deltagare. Det är inte alltid så lätt och räkna när folk går 10-20 per led och otroligt tätt. Jag har varit med sedan 2002 och har rätt bra överblick på deltagarantalet på både nazisternas och antifascisternas sida för samtliga år.

2007-12-03 @ 15:19:40
URL: http://anonwret.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0