Flygblad: Piratpartiet - Patent

Flygbladet är snyggt gjort men inte så väldans mycket text. All text på framsidan kan jag inte annat än hålla med om. På baksidan inleds det med "Kunskap mår bra av att spridas" och även om det såklart är en klyscha så gillar jag den inte helt. Jag tror inte kunskap mår något alls faktiskt. Kommer lite konkret information sedan som jag visserligen håller med om men själva uttrycket tilltalar inte. Sedan kan jag inte mer än hålla med om resten av flygbladet. Patentfrågan ur ett u-lands- och miljöperspektiv tas aldrig upp av andra partier och där sticker Piratpartiet ut ur mängden och slår huvudet på spiken. En viktig fråga kort och gott.  // Max Colliander

Max Colliander Colliander åsiktsbloggen


Flygblad: Feministiskt initiativ - Våga vara feminist på...

Redan på framsidan av flygbladet får jag en fundering. Vad för feminist menar Feministiskt initiativ att man ska vara på valdagen, ultrafeminist? Flygbladet inneåller mycket text och är helt okej designat. I flygbladets första stycke skriver man att man vill höja bl.a. arbetsgivaravgiften med 0.5 % och att bl.a. dom pengarna ska ges till företag som höjer lönerna i kvinnodominerande yrken. Löneskillnaderna är ett problem ja men jag är inte alls helt hundra på detta förslag. Vem beslutar om vad som är ett kvinnodominerande yrke, en förskola med majoriteten män t ex vad gäller för dom (lär finnas någon sådan förskola i alla fall). Och hur många män/kvinnor får det finnas på arbetsplatsen eller är det F! själva som ska bestämma vilka yrken som ska klassas som kvinnodominerande? Jag ställer mig skeptisk till detta.

Om föräldraförsäkringen förstod jag inte vad de vill ändra på mer än att föräldraförsäkringen skall anpassas till såväl ombildade familjer och s.k. regnbågsfamiljer. Jag vet inte hur det ser ut idag men det är väl klart alla ska ha samma rätt till föräldraförsäkring, bl.a. ensamstående föräldrar nämns med. F! vill ha kortare arbetsdag men om det ska gälla kvinnor eller alla vet jag inte det framgår ej liksom hur förkortad arbetsdag det ska vara. Idag är det 8-timmars arbetsdag som gäller.

Miljöpolitiken ställer jag mig ändå positiv till då de vill ha kraftiga förbättringar i u-landshjälp och arbeta mer med infrastruktur än rena pengar, mat och kläder. Som det är idag kommer de fattiga ländena inte ur fattigdomen utan hamnar i ett beroende av västvärlden som samtidigt får möjlighet att ställa villkor och ta hand om naturresurser. Sverige måste betala tillbaka u-landsskulder står det också om det finns några sådana håller jag helt med, om inte tycker jag det är ett konstigt uttryck. Vi ska hjälpa till av solidaritetskänslor, inte skuldkänslor. Partiet vill även avskaffa momsen på tåg- och bussresor och satsa mer på sänkta biljettpriser. Det tycker jag låter utmärkt och ett konkret förslag på hur det skall gå tillväga är kanon.

Om asylpolitiken har jag inte så mycket och tillägga om partiets åsiker då allt låter rimligt. Är dock inte helt övertygad om en allmän amnesti då det samtidigt skulle diskriminera de som blir papperslösa dagen efter, året efter osv.

Deras krav om hur rättsväsendet ska bedöma i fall om våldtäkter tycker jag låter jättebra. En konkret förändring där offrets alkoholpåverkan eller klädsel inte spelar någon roll utan frågan "När och hur fick du samtycke till sex" istället ska vara vägledande i en rättegång, riktad mot den misstänkta.

Partiet vill ha bidrag och gåvor ekonomiskt men där säger jag blankt nej. Eldar man upp 100 000 kr från en givare kan man ju glömma det i fortsättningen.

Feministiskt initiativ går till hårt angrepp mot den sittande regeringen och påstår att de i år går till val med ett svenskt rekord i antifeministisk politik. Vad de grundar detta påstående på samt hur man fått fram den uppgiften statistiskt undrar jag. Man går även till angrepp mot hela riksdagen och menar att de inte kan lösa problem som homofobi, rasism och könsdiskriminering. Kan F! det då?

I valet till Europaparlamentet 2009 fick partiet 2.2 % av rösterna det är mer än jag trodde. Lite häftigt också att de fick hela 12.3 % av rösterna kring Möllevången i Malmö (visserligen inte så förvånande). Man har låtit väljarna vara med och på Internet rösta fram vilka frågor partiet skall driva i valrörelsen, det tycker jag är bra.  Slutligen uppmanar partiet sina sympatisörer till att gå och rösta även om de inte skulle komma in i riksdagen. Man skriver att "kvinnors intressen aldrig satts i främsta rummet" inom partipolitiken men det tycker jag är bra. Jag tycker arbetarna, arbetarklassen ska vara i främsta rummet, oavsett kön! // Max Colliander
På Max Colliander Colliander Colliander åsiktsblogg

Flygblad: Folkpartiet - Ungdomar

Ett litet flygblad med mycket text. Layoutmässigt snyggt dock förstörs det snygga av den läskiga farbrorn Jan Björklund som poserar när man vecklar ut det.

Inledningsvis står det att alla ungdomar ska ha rätt till en utbildning i världsklass, fuck off säger jag bara. En majoritet av dagens unga får inte gå i skolan, den möjligheten finns inte. Samtidigt som ungdomar som har turen och födas i Sverige får utbildningen på ett guldfat menar Folkpartiet att alla ska få denna utbildning av världsklass, men det menar dom inte. Dom syftar på att svenska ungdomar ska få en ännu bättre utbildning. De skriver också att det ska vara attraktivt att anställa ungdomar, är det inte det? Vad är det för fel på oss unga då? Dessutom ska det väl vara precis lika attraktivt som att anställa en i medelåldern, eller en äldre person? FP skriver också i inledningen att de vill ha fler lärlingsjobb i Sverige och jag frågar mig hur det ska se ut, på bekostnad av vadå? För att företagen ska kunna tjäna än mer pengar på de som arbetar ihop vinsten? Jag förutsätter att arbetsvillkoren och lönen är sämre i detta förslag för annars vore det väl inte så stor skillnad ifrån vanliga arbeten då man är anställd.

De skriver sedan om att mer pengar skall ges till studenterna. Jag tycker delvis det är bra men samtdigt inget jag får ta del av så käns lite "jaha" där liksom. Angående Internet vill man stärka skyddet mot nätmobbning. Jag har inte hört FP snacka om sådant förut och gissar att de i praktiken vill ha mer övervakning på Internet för att inskränka våra privatliv. Men att frågan om nätmobbning ändå tas upp gillar jag, då det är ett problem. Integritet nämner de inte ens. Sedan slår de bakut och avslutar det stycket med citat "Vi säger ja till både upphovsrätt och fildelning". Jag finner inte ord för detta påstående, suck säger jag bara!

På baksidan finner jag flera punkter om vad de vill göra. De vill inte ha någon "ungdomsskatt" heter det. FP vill behålla den sänkta arbetsgivaravgiften just för ungdomar som de ordnade under sin nuvarande mandatperiod. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om arbetsgivaravgiften men huruvida ungdomar ska gå på rabatt eller inte ställer jag mig skeptisk till i hela debatten. Ungdomar är inget problem som ska lösas, ungdomar är en tillgång och har samma rätt till riktiga jobb som alla andra.

Bostäder åt unga vill partiet bygga. Vad är en bostad för en ung person? Hur ser en sådan ut? Om de syftar på hyresrätter håller jag helt med men så mycket hyresrätter har väl inte borgarna satsat på heller. De vill också göra det enklare att hyra ut rum så man kan tjäna mer pengar på detta. Jag tror inte det är direkt svårt idag, själv bott i andrahand en period. Det partiet vill är att man som privatperson ska kunna tjäna pengar på t ex desperata studenter utan bostad. Jag tycker inte det skall direkt uppmuntras och prioriteras utan att fler hyresrätter ska prioriteras istället, rätten till bostad helt enkelt.

Om arbetsmarknaden menar partiet att de sätter kunskap först och att bra betyg ska ge större möjlighet till jobb. Jag förstår inte poängen i det stycket då det är självklart. Tycker något parti att bra betyg ska ge något annat?

Nästsista stycket återgår till lärlingsjobb och även om jag förstår tanken att arbetslivserfarenhet som lärlig kan hjälpa en in på arbetsmarknaden så gillar jag inte prioriteten. Att få ett riktigt arbete måste alltid gå före. Jag har själv haft praktik i tre månader och min direkta lön låg på 30 kr om dagen och då betalade jag 25 kr om dagen i lunch. Hade knappast klarat det utan bidrag. Nu är jag dock glad att inget privat företag tjänade pengar på min arbetskraft och att jag ändå stortrivdes på arbetsplatsen.

Folkpartiet vill ha en allmän a-kassa vad det innebär i praktiken vet jag inte. Om det innebär en obligatorisk a-kassa ställer jag mig försiktigt positiv.

Det var allt för detta flygblad. // Max Colliander
Max Colliander åsiktsblogg

Flygblad: Centerpartiet - Vi vänder inte kappan efter...

Redan vid rubriken reagerar jag. Detta med anledning av att Centerpartiet är det parti jag tänker mest på när jag hör uttrycket "vända kappan efter vinden", åtminstone av riksdagspartierna. Kärnkraftsomröstningen vanns utan borgarna just för att (C) piskade fram så de politiker som tänkt rösta nej först ändå vände kappan efter vinden och röstade med partiledningens beslut.

Sedan basuneras det ut budskap som Fler jobb, Grönare och Närmare dig.
Centerpartiet vill bl.a. göra det osäkrare för ungdomar på arbetsmarknaden så att man lättare kan få sparken. På så vis ska fler vilja anställa unga. Jag gillar inte den metoden för att få fler i arbete. Grönare anser jag inte alls att deras politik är och hur de är närmare mig mer än de andra partierna förstår jag inte heller känns som ett rätt märkligt budskap.

På baksidan av flygbladet fortsätter det med floskler om att partiet är ett stort framtidsparti som tar stryk för sina idéer men ändå inte backar. Vad de menar i klarspråk vettefan. Avslutningsvis kommer en liten konkret text där de skriver att de vill ha ett grönare och mer företagsamt Sverige som tror på individens förmåga. Grönare låter bra och jag hoppas de menar mer än kärnkraft då. Mer företagsamt tolkar jag som att de vill göra det lättare för företagen på bekostnad av arbetarklassen och att tro på individens förmåga tolkar jag som att de vill att alla ska ha chansen att starta företag och göra vad de vill. Men så enkelt är det inte. Det kommer alltid finnas en stor massa som arbetar åt företagen och genererar vinster åt dom, alla kan inte äga varsitt företag.

Jag tycker flygbladet är väldigt dåligt, och fult och extremt lite information på det. Det hänvisas dock till en hemsida som jag inte kollat in än. // Max Colliander
på Max Colliander, åsiktsbloggen

Nd torgmöte i Hofors

Tänkte göra reklam för det nationella partiet Nationaldemokraterna, de blir säkert glada. Den 14 augusti körde de från Södertälje till Hofors för att anordna ett torgmöte där bl.a. partiledaren talade. De fick hjälp av en annan nationell grupp och tillsammans samlade de vad det ser ut som hela 9 st personer, en riktigt kraftfull samling alltså. Under tre timmar höll torgmötet på och det var en lyckad tillställning menar man. Samtidigt böt flertalet nationella tidningar ägare, hur många framgår inte men intresset ska ha varit stort.

Under detta lyckade långa torgmöte hade man naturligtvis kamera på plats och fotade.
På bilderna kan man se ett rätt öde torg, det är antagligen de nationella själva som syns på bilderna och maximalt syns 9 personer på en bild. På den sista bilden syns också en aktivist som gör ett misslyckat försök att dela ut en tidning. Det var nog svårt att få bild på någon från allmänheten som tog emot.

En nationaldemokrat har i efterhand skrivit att man inte kan "ta så 4 urusla bilder och påstå att intresset var stort och att folk tog emot flygblad när den enda bilden ni har så AKTAR han sig!". // Max Colliander

ND anordnar lyckat torgmöte.

Lokala frågor vid valstugorna idag

Idag besökte jag återigen stadens valstugor och frågade kommunpolitiker om två frågor som för mig är personligt viktiga, ej ideologiska. Mina två frågor var om en ev. civil flygplats i Ärna, samt huruvida Brantingskolan skall läggas ned eller ej då den idag är nedläggningshotad. Piratpartiets och Sverigedemokraternas valstugor var stängda så där fick jag inga svar men resten stod öppna och de tyckte så här:

Folkpartiet: De påpekar att flygen som går på Ärna nattetid är ambulansflygplan. Folkpartiet vill inte ha en civil flygplats i Ärna som ska finansieras av kommunen utan endast privat finansiering. Skavsta flygplats som finansieras till delar av Nyköpings kommun vill FP inte se ett nytt exempel på. Tanken med Ärna är att man ska konkurrera med Skavsta och inte Arlanda som kör helt andra flyg menar man. Man anser att en civil flygplats inte skulle vara negativt och att planen endast skulle lyfta kring kl 7-22 på dygnet. Inget konkret om Brantan men om barnkullarna är stora vill man att skolan finns kvar.

Mina tankar: Om ambulansflyg är orsaken till att man kan vakna mitt i natten av bullret så känns det mer förstående än innan. Att rädda människoliv är viktigt. Om man sedan kan kolla på alternativ (helikopter finns) och se i proportion till antalet bullerdrabbade och hur ofta det sker är väl något man får ta hänsyn till. Men så få gånger det skett på sistone så är det klart jag kan stå ut med det om syftet som sagt är så viktigt. Tyckte svaren om Ärna var bra och intressanta men tiderna för flygplanslyft, 7-22 känns som det kan orsaka en jävla massa buller för oss boende i närheten. Och då bor jag ändå inte så himla nära Ärna.


Centerpartiet: De vill av princip inte lägga ned skolor men det beror på befolkningsutvecklingen. De säger att Ärna är och förblir en militär flygplats oavsett vad. Om de sedan hyr ut till lågprisflyg eller inte är deras eget beslut, utan försvarsmaktens beslut.

Mina tankar: Inget konkret och just detta ogillar jag med de borgerliga partierna. Att de vill inte ta ställning för eller emot då de menar gott, att politikerna inte ska bestämma. Men jo det ska dom tycker jag, och det är därför vi ger dom makt att bestämma vid valen. Jag vill inte rösta på politiker som sedan ändå ger bort makten till andra, kort och gott.


Kristdemokraterna:
De vill ha kvar Ärna som militär flygplats och har ingenting emot civilflyg. De påpekar dock att de inte vill att kommunen ska finansiera det utan det får bolagen göra själva isåfall. På frågan om Brantingskolan fanns ingen som kunde svara på det men de lovade att någon skulle skicka svar till mig via e-mail.

Mina tankar: Om det nu kommer bli en lågpris-flygplats i Ärna så håller jag med om att den ska kunna stå på egna ben och inget vi skattebetalare ska bekosta. Talar också om dagens ambulansflyg som jag har förståelse för att det kommer och åker olämpliga tider på dygnet.


Moderaterna: De är inte emot en civil flygplats utan tror det kan vara såväl nyttigt som bra. De vill inte heller att kommunen ska finansiera något. Miljöprövningen är ej gjord än och det är den som avgör. Angående skolan så är det upp till tjänstemännen och besluta inte politikerna.

Mina tankar: Jag vill inte ha en civil flygplats i Ärna. Dels p.g.a. bullernivån för oss som bor inom flera kilometer därifrån, samt för miljön. Lågprisflygplatser är inget miljön tjänar på och Arlanda finns jättenära och Skavsta är inte så ruskigt långt bort heller. Jag har hört annat gällande skolan än vad Moderaterna påstår, så.


Vänsterpartiet: De säger nej till en civil flygplats i Ärna. De är i allmänhet emot lågprisflygplatser för flyget är inte framtiden, det är tåget menar man med anspelan på miljön. De säger att de rödgröna är enade och om de vinner kommunvalet i höst kommer det inte bli någon civil flygplats där. Brantan ska finnas kvar, säger de kort och gott.

Mina tankar: Jag håller helt med om flygplatsen. Men undrar lite om politikerna verkligen kan besluta det? På borgarna verkade det inte glasklart eller om de bara inte ville fatta beslut varken för eller emot. Även om jag är emot blockpolitiken på en del sätt är det bra att de är enade här så man har en klar bild av vad de står för. Om de rödgröna är enade om skolan eller ej framgick aldrig.


Socialdemokraterna:
De menar att frågan om civilflyg på Ärna är en av de absolut viktigaste miljöfrågorna inom kommunen och sossarna är riktigt upprörda över att det kanske blir en lågprisflygplats där, av miljöskäl. De menar till skillnad från Vänsterpartiet att de inte bestämmer men att kommunen är en tung röst huruvida det blir en flygplats eller ej. Man säger också att en rödgrön regering garanterat skulle sätta stopp för planerna. Socialdemokraterna har inget officiellt beslut om Brantan men anser att mer pengar behöver skjutas till i det offentliga och därmed även kommunala skolor.

Mina tankar: Lite kul att vara av samma åsikt som Socialdemokraterna, inte alltid det sker liksom. Kändes mindre klyschigt än Vänsterpartiet.


Miljöpartiet: De är "jätteemot" en civilflygplats på Ärna. Så pass emot att de inför valet kommer ha ett flygblad just om detta. Man anser att en civil flygplats skulle förstöra området kring Ärna och det kan användas bättre för bl.a. bostäder. De vill minska flyget i allmänhet och menar att bullret från flygplatser kan vara väldigt skadligt och bl.a. ge hjärt och kärlsjukdomar. Det behövs heller inte då Arlanda bara ligger 18 m bort med tåget. Angående skolan kom inget konkret upp.

Mina tankar: Jag tycker de har en poäng i att det stora område som bullernivån kommer vara hög på kan användas till mycket annat. Sedan om flyget på Arlanda verkligen är detsamma som det tänkta på Ärna eller inte vet jag inte där säger ju politikerna lite olika. Men visst, om Arlanda redan hade allt skulle ju ingen ens vilja ha en civilflygplats på Ärna så argumentet om Arlanda är kanske ändå inte helt vattentätt. Jag är personligen tveksam till om jag vill bo nära en flygplats och värdet på bostäderna skulle minska p.g.a. bullernivån.

Så var det med det, trist att några politiker ballade ur och snackade massa annat som jag inte var intresserad av bara. // Max Colliander


Problem med kommentarer

Uppäckte idag att det slutat poppa upp automatiskt när nya kommentarer skrivs och därför har flera kommentarer inte godkänts med detsamma. Gått igenom nu och hoppas jag inte missat någon eller att någon försvunnit. Svar på kommentarer finns på sina håll. Får la kolla manuellt i fortsättningen så inget missas. // Max Colliander

SD som vågmästare, en lögn

Det talas jämt och ständigt om ett litet parti som heter Sverigedemokraterna. Dom har den senaste tiden pendlat fram och tillbaka kring 4 %spärren för att komma in i riksdagen och kallas för vågmästare. Att partiet spär på denna lögn är inte så förvånande men att media fortsätter sätta rubriker som "Sd får vågmästarroll i ny mätning" eller upprepade gånger sätter rubriker som "Jämnt mellan blocken Sd vågmästare" är inte bara sorgligt utan tyder även på okunnighet.

För att kunna bli vågmästare krävs det att man har minst två sidor som vill ha ens röst då man kan välja och vraka och därmed ställa krav med sin politik. Man kan t ex inte säga att jag har friheten som vågmästare om jag får köpa en Daim eller Cola ifall jag ändå inte har råd med någon, eller som i detta fall ingen vill ha med dom och göra. Inget parti i riksdagen, (eller utanför vad jag vet) vill samarbeta med Sverigedemokraterna så ifall de kommer in i riksdagen bör de ändå inte ha så mycket att säga till om. Så fungerar demokratin i Sverige och vi ser ju täta samarbeten mellan andra partier för att kunna få makt och bilda regering osv.

Att Sd inte blir vågmästare ifall de kommer in i riksdagen är inte odemokratiskt vilket det ibland påstås. Det är ren och skär politik och det är så demokratin fungerar i Sverige. Man kan inte kräva makt och kalla de andra för odemokratiska bara för att man får stöd av över 4 % av väljarna när man står så långt ideologiskt från resten av partierna. I den situationen skulle ca 96 % av väljarna (liksom i riksdagen) inte vilja driva Sd:s politik och så skulle det antagligen bli. Det är inte på något sätt odemokratiskt att vägra samarbeta med partier som står långt ifrån ens egen ideologi. Moderaterna och Vänsterpartiet skulle nog aldrig samarbeta just av denna logiska och ideologiska skillnad. Att Sd inte har några kompisar i riksdagen är ju trist för dom.

Men okej, om vi leker med tanken att det vore odemokratiskt. Isåfall kan vi inte ens kalla vår demokrati för demokrati. Se idag, vårt näststörsta parti heter Socialdemokraterna och har hela 30 % av väljarstödet, men ändå får de ingen makt alls i regeringen. Detta vore extremt odemokratiskt sett med ett sådant synsätt. Så kära Sd, det är inte odemokratiskt att "stänga ute er". Det är i allra högsta grad demokratiskt!

Några artiklar till i ämnet:

"Fortsatt jämnt mellan blocken"
"SD:s vågmästarroll en myt"

Ytterligare ett exempel i media
// Max Colliander

Det kungliga bröllopet i hufvudstaden

I samband med bröllopet fick Daniel Westling sin odemokratiska rätt att bli immun mot åtal. Förundersökningen om mutbrott läggs ned. Kungafamiljen kan enligt svensk lag inte åtalas för brott vilket bl.a. uppmärksammats de gånger kungen åkt fast för fortkörning. Att vi i Sverige 2010 fortfarande har sådana lagar där vi skattebetalare står för kungafamiljens underhåll är svårt att förstå. Tur nog har dessa människor åtminstone ingen direkt makt att påverka samhället till skillnad från i England. Det sägs ju att drottningen i England är världens mäktigaste person ifall hon nu skulle vilja använda den makten hon har. Gifter man sig med en kunglighet kan man som Daniel nu själv få immunitet mot åtal och stjäla hur mycket godis man vill, köra för fort eller ta emot mutor.

Det intressanta är väl vad alternativet till vår monarki är. Det finns väl typ bara två möjligheter i dagens tid, republik eller monarki. Jag anser inget alternativ vara bra utan skulle hellre vilja ha ett statsskick utan kungahus men ändå ingen president som ska styra. Hittade i samband med bröllopet (som jag inte såg) en annan version av Keops pyramid. Se bild nedan // Max Colliander

på max collianders åsiktsblogg
Affischen verkar skapad av organisationen Revolution, som värt att påpeka är jag inte medlem där och har heller aldrig varit det


Yttrandefriheten är inte allt

En tjänsteman åt Integrationsminister Nyamko Sabuni har uppmärksammats p.g.a. väldigt olämpliga uttalanden om en av våra världsreligioner samt uttalat sig vidrigt om en sjättedel av jordens befolkning. Att mannen samtidigt arbetar med integrationsfrågor känns mest bara sjukt. "Liksom johej jag anser att alla muslimer är onda, kan jag få arbeta med integration nu det är väl en bra utgångspunkt eller hur?"

Det mannen gjort är att han jämfört Islam med nazism och kommunism. Att ens blanda ihop nazismen och kommunismen är helt verklighetsfrämmande bara det men att sedan jämföra islam med dessa ideologier varav en är uttalat rasistisk är bara så otroligt jävla korkat. Är han dum i huvudet på riktigt eller, det verkar ju så. Han menar också att alla muslimer är antingen onda eller förvirrade, att goda muslimska utövare inte existerar.

I praktiken menar han att flera hundratusentals svenskar är onda, både de som fötts in i islam liksom de som konverterat dit. Han framställer en betydande del av befolkningen som onda i samma stil med nazisterna. Jag är fullständigt övertygad om att en så hemsk ideologi som nazism knappast har så många sympatisörer i Sverige. Demokratin här är starkare än så.

Yttrandefriheten då?: I Sverige har vi något som kallas för yttrandefrihet vilket Inte betyder att det är okej att säga vad som helst. Yttrandefriheten innebär att staten inte får förhandsgranska någonting, t ex politiska texter och tal på demonstrationer. Detta följs i Sverige. Men med yttrandefrihet kommer också ett ansvar, ett ansvar som många inte tar. Man kan inte bara häva ut sig vad som helst och sedan skrika på att yttrandefriheten ska försvara allt utan man måste också ta ansvar för sina handlingar, liksom sina uttalanden.

I Sverige har vi också lagar som förtal, ofredande och hets mot folkgrupp etc. som gör att man i efterhand kan bli dömd för något man sagt eller skrivit. Nu är nog inte detta ett fall för en domstol men jag skulle gärna se hundratusentals anmälningar om förtal. I dagens Sverige verkar man kunna ha hur sjuka åsikter som helst utan rädsla att behöva förklara sig, eller ta något ansvar för dom utan det räcker snällt att hämta Storebror Yttrandefrihet så fort någon säger emot.

Denna man som är islamofobisk och fördomsfull i stor mängd borde inte arbeta med integrationsfrågor och jag är glad att han nu fått nya uppgifter om än inom departementet. Jag anser heller inte att en person som påstår att kvinnor är onda är lämpliga att arbeta med jämställdhetsfrågor etc.

Ett påhittat ex:
"Jag tycker barn är onda, det finns inga goda barn". Barn fattar ingenting, de slåss och drar varann i håret och uttrycket "elaka små dvärgar" talar ju för sig själv. Förresten, kan jag få arbete inom barnomsorgen? Låter det lämpligt? Nej tack!

Moderaterna då?:
Tjänstemannen ifråga är anställd som civilperson och samma sak skulle kunna ske med Socialdemokraterna vid makten. Att använda tillfället för att spy galla på Moderaterna uppskattas ej.
Länk till en annan bloggare i ämnet: "FP smygrasisternas paradis". // Max Colliander



Utträde ur Svenska kyrkan

Så har man nu fått sitt bevis på att man har gått ur Svenska kyrkan. Jag är inte särskilt mycket för vare sig religioner eller protestantismen. Dock är ju religion intressant särskilt ur ett historiskt perspektiv då man ser hur mycket det påverkar människor över hela världen och mer eller mindre styrt folks liv. Jag kan lägga pengarna (kyrkoskatten) på annat och även om jag anser att Svenska kyrkan ibland gör riktigt bra saker, så anser jag att de goda handlingarna kan göras även om man har en annan tro, eller är ateist. Men tror gör jag ju fortfarande, jag tror inte att det finns någon gud. Jag tror inte att någon bok som är typ 2000 år gammal är det bästa sättet att leva efter eller bygga ett samhälle på.

Att gå ur Svenska kyrkan är gratis och alla som föddes liksom jag år 1987 blev per automatik medlemmar. Man skriver bara (mail går bra) till sin församling att man vill gå ur så skickar de hem en blankett man fyller i. Vill också varna för de som försöker luras och tar betalt för detta. Det är fullständigt gratis att gå ur, tro inget annat! // Max Colliander

på åsiktsbloggen av Max Colliander

Besökte valstugor idag

Idag var jag förbi Stora torget och valstugorna för första gången detta valår. Föga förvånande stod de borgerliga stugorna på ena sidan, och de rödgröna + Piratpartiets på den andra. Folkpartiet hade en massa läsk så jag tog två st.

Vid Vänsterpartiets valstuga så frågade jag dom varför Socialdemokraterna stod bredvid dom, och inte på andra sidan bland högerpartierna. Trevligt nog frågade mannen i stugan sig detsamma. Vad ett parti som bedriver allt annat än en vänsterpolitik gjorde på deras sida, och som satsar på utspel om skattesänkningar. Så var det med dom, clownerna.

Piratpartiets valstuga stack ut genom att den var stängd och ingen där. Resten av valstugorna finns inget att skriva om. Jag gick runt och tog en hel del flygblad i alla fall så får se om jag lägger upp något blogginlägg om fler enskilda flygblad. // Max Colliander

Dagens pälsfarmer, ett hån mot djurens rätt

Vem är förvånad? Minkar och chinchillor och många andra djur har på farmer i Sverige förtryckts något vansinnigt i över tjugo år och efter att man lovat från regeringshåll att farmarna trots vanskötsel skulle få sju år på sig att bättra sig ser vi nu att ingenting har hänt. Djuren vanvårdas fortfarande och lagen bryts ständigt. Jordbruksministern Eskil Erlandsson förutsätter att minkar på svenska farmer kan bete sig naturligt. Djurrättsalliansen menar att det är dags att sluta förutsätta och ta en titt på hur det faktiskt ser ut. Jag kan inte annat än hålla med.

Djurrättsalliansen har brutit sig in och dokumenterat (ej förstört) och nu lagt korten på borden och jag tycker de gör helt rätt. Uppenbarligen krävdes dessa s.k. inbrott för att avslöja detta. Vad Jordbruksverket åstadkommit de senaste sju åren kan man dock fråga sig för någon koll verkar de ju inte ha. I sju års tid har minkfarmarna kunnat bättra sig men fortfarande vanvårdas djuren. Djurrättsalliansen vill inte polisanmäla denna vanskötsel då detta inte är en polisiär fråga utan en politisk fråga menar man.

För att dra det kortfattat så säger lagen att djuren ska kunna utföra sina naturliga behov, och hur jävla svårt kan det vara? Ta chinchillorna t ex. Res och kolla på hur de lever, hur de springer på grön mark, skuttar i berg och simmar i vatten. En 100%ig trådbur på en yta som ett tidningsuppslag utan möjlighet att vara för sig själv är inget naturligt beteende, inte för något djur!

Under åren kring 2003 stängdes en majoritet av de svenska chinchillafarmerna ned, med anledning av militanta djurrättsaktivister. Då ställdes till slut krav på farmarna från politiskt håll, sju år sedan ska det vara bättring. Tiden är ute nu, stäng farmerna!

Här är flera länkar till artiklar inom ämnet. Är trött nu så känns som att inlägget inte blev så bra men jag har fått sagt det jag vill säga. Kommer skriva mer i ämnet vid ett senare tillfälle // Max Colliander

Nya anklagelser om vanvård


Erlandsson utlovar snabba åtgärder

"Mina minkar mår bra"


Ministern utlovar snabba åtgärder

SPR: "Bilderna visar inte misskötsel"


Larm om vanvårdade minkar



Vågmästare - so what?

Det snackas mycket om hur hemskt det vore om ett parti, ex. Sd blev vågmästare i riksdagen. I den senaste opinionsundersökningen ledde Alliansen med mindre än en procent över de rödgröna och Sd fick 6 procent av rösterna. Så en väldigt tydlig vågmästarroll skulle det ju bli.

Att bilda regering kanske är svårt, men logiskt kan väl de som vinner av Alliansen och de Rödgröna få bilda regering. Det är sju partier som hittat samarbetspartners och de är väl då värda att styra. Sd har ju ingen samarbetspartner så det låter ju logiskt att de inte ska sitta i någon regering. Men sen då, i riksdagen.

Om Alliansen vill genonföra något så lägger man väl en motion om det som sedan hela riksdagen får rösta om. Ibland kanske det röstas ned, och ibland röstas igenom. Jag ser inte problemet med vågmästare då. Så är det väl i alla omröstningar, att majoritetens vilja går igenom. De borgerliga partierna är överens om den ekonomiska politiken men deras åsikter kan skilja mycket åt på andra punkter och de rödgröna verkar ju ha svårt att enas i allmänhet. De politiker vi röstar in i riksdagen ska rösta enligt sin övertygelse och inte lyda någon slags partipiska.

Jag tycker det är både fegt fult att som idag vänta med och lägga fram förslag i riksdagen innan man vet i förväg att man kommer vinna omröstningen. Det låter ju bara dumt, och som sandlådepolitik. Alla politiker behöver inte tycka exakt likadant även inom sina partier.

Nä blir det så får politikerna gråta bäst de vill för att de inte kan förutse varenda liten omröstning i riksdagen. Jag känner ingen empati där. Dock skulle jag skämmas ordentligt som svensk om Sd kom in i riksdagen, men mer om det får det bli i något annat inlägg. // Max Colliander

Jag har betalat - så vad gäller?

Får jag filmen E.T. på dvd? Jag har ju betalat för filmen redan, eller får jag ladda ned den nu för min VHS-spelare finns inte kvar av olika skäl men jag har en blue-ray spelare nu i form av ett Playstation 3. När VHS-filmen köptes vad betalade jag för då, filmen eller den fysiska produkten VHS-film?

Ifall jag betalade för filmen så har jag ju redan betalat den och då borde jag ju få kraftig rabatt av filmen på blue-ray. Eller tanka ned den på datorn gratis det är väl okej då eller? Jag har ju redan betalat för filmen faktiskt.

Ifall jag betalade för produkten VHS, så gör det ju inget om jag tankar ned filmen nu för jag nyttjar ju ingen ny fysisk produkt vid fildelning. Och återigen så har jag ju redan betalat för den.

Slutligen, om inget av detta är rätt och jag ändå måste betala för filmen en gång till nu då jag vill se den, så kan jag lika gärna se den hos en kompis eller låna den av en kompis. Är det okej? Jag bara undrar. // Max Colliander

Skivbolag, filmbolag och tvspelen

Häromdagen kom jag och tänka på lite det här med upphovsrätt och fildelning och de stora bolagens handlingar. Det slog mig då att det endast är skivbolag och filmbolag som hetsjagar fildelare, och ser ut att ha misslyckats i att ge oss konsumenter vad vi vill ha. Visst finns det tv-spel som fildelas men bolagen som producerar tv-spel har inte alls samma problem som filmbolagen och skivbolagen verkar ha.

Vad beror då detta på, vad har tvspelstillverkarna lyckats med som inte de andra har? Jo, tv-spelen ligger före oss i tekniken. De kan ge oss konsumenter något väldigt smidigt och billigt. Tar mitt Playstation 3 som exempel: Jag har Internetuppkoppling på hårddisken där och kan när jag vill tanka hem nya speldemos gratis och prova på innan jag väljer att köpa ett spel. De erbjuder mig detta rakt hem i vardagsrummet och gamla tv-spel som är svåra att få tag på ja de kan jag köpa väldigt billigt, eller ibland ladda ned helt gratis.

Nu senast var jag tveksam om jag ville lägga ned ca. 500 kr på det nya Harry Potter-legospelet så jag kollade i Playstation Store och fann en demo på spelet direkt. Nu vet jag att jag vill ha det, men inte så mycket så jag måste ha det just nu utan jag avvaktar gärna tills jag köper det. Playstation kan ge mig något jag vill ha, på ett sjysst sätt. De anklagar inte sina fans för att vara kriminella, de bötfäller och jagar inte sina egna konsumenter.

Vad kan ett skivbolag erbjuda mig? Jo en cd-skiva för ca. 150 kr som jag måste ta mig ned på stan för att köpa, visst kan man handla på Internet med och det är ju bra, och köpa musik online direkt till datorn har börjat växa lite lite grann på sistone. Filmbolagen har börjat med 3d och erbjuder mig som konsument något jag inte sett tidigare, och ja det var värt 150 kr att se Avatar 3d på bio.

En ytterligare grej som är värd och nämna är det faktum att musikkonsumenterna tekniskt kommit ikapp industrin (jämfört med tv-spel). Idag finns det helt fantastiska möjligheter att mixa om musiken som man gillar och göra helt nya klipp och versioner och Youtube ett utmärkt exempel på allt som är möjligt och göra. Sedan kan fansen även förbättra musiken i fildelningen. Jag har själv varit med om att musik man laddar över från CD till dator blir fel med turordning och titlar. Detta är något som kan göras om och göras rätt av fansen vilket i praktiken innebär att fildelad musik på datorn blir bättre än den köpta cd:n på det sättet. De som laddar upp musik älskar musiken, och har ju köpt den själva och gör den ibland bättre. Att de då jagas tycker jag är helt fel.  

Av dessa tre är det tv-spelsindustrin som lyckats bäst tycker jag. Att tänka som ett företag och ge konsumenterna något de inte kan få på annat sätt är A och O för att sälja bra. När t ex skivbolag kallar sina egna artisters verk för "illegalt material" för att de spelas upp på fel vis, och med polisiära befogenheter jagar artisternas fans. Ja då tror jag inte de får särskilt mycket mer försäljning, tvärtom!

// Max Colliander

Skall skolk synas i betygen?

svd.se kan man nu läsa om att utbildningsminister Jan Björklund vill att skolk ska föras in i betygen redan från grundskolan då i åttonde klass. Björklund menar att det ju inte är okej för vuxna att "komma och gå" som man vill på en arbetsplats och då ska det inte vara det för skolelever heller. Visst har han rätt i att det inte är okej att göra så som vuxen, men nu är heller barn inte vuxna. Barn måste lära sig och ibland kan det ta tid, och jag lovar dig utbildningsminister att barn inte skolkar utan anledning.

Det Björklund vill är att det i slutbetyg från grundskola och gymnasie ska synas hur mycket lektioner man gått på, alltså hur mycket skolk man har. Man vill alltså kräva mer av våra barn och ungdomar än av oss vuxna på arbetsplatsen. Ingen arbetsgivare får se i mina papper hur mycket jag skolkat eller inte skolkat på min förra arbetsplats. Men våra unga skall alltså straffas för detta menar man. Jag tycker att kraven på de unga aldrig får överstiga de på oss vuxna som man faktiskt kan förvänta sig mer av samt ställa högre krav på!

Om detta förslag blir verklighet kommer statistiken säkert visa åt borgarnas fördel, att fler elever går på lektionerna. Men till vilket pris? Går de då dit för att lära sig, eller för att de med indirekta hot känner sig tvingade och hur mycket lär sig en elev som går till lektionen p.g.a. detta lagförslag?

Självklart måste vi markera att skolk inte är okej. Skolan är en arbetsplats för elever som för lärare och man har ett arbete att sköta. Detta arbete sköts också av de allra flesta. Men de få som inte sköter det till 100 % har antagligen väldigt olika anledningar att missköta skolarbetet, och att hota med att skolk syns i betygen tror jag i längden är fel väg att gå.

Jag instämmer i att man ska markera tydligt och kontakta föräldrarna vid mycket skolk, men så sker redan idag såvitt jag vet. Föräldrarna till ett barn ska givetvis involveras i sin ungdoms studier framför allt när det går snett. Men det behöver vi inte denna lag för.

Ylva Johansson, ansvarig för skolfrågor hos Socialdemokraterna stöder detta och går ihand med borgarna. Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande i Lärarförbundet håller liksom alla parter med om att det är ett problem med skolk i skolan. Men hon ser vilket jag sympatiserar med, att det behövs mer resurser till skolan istället.

Idag ser vi nedskärningar och privata företag som driver skolverksamhet och dessutom får pengar av kommunerna för detta arbete. Satsa pengarna på kommunägda skolor istället, på eleverna, se dem och ta tag i skolk i tid. Men straffa dom inte för detta så det följer med dom resten av livet, det hjälper inte! // Max Colliander, arbetat inom grundskolan i drygt 1 år


Företag utmanar lagar

Vi har sett det förrut, och ser det igen. Tandlösa lagar som utmanas av företag och som hellre betalar böter än ändrar sin verksamhet. Nu senast i fallet är det Ryanair som meddelar att man tänker fortsätta ta betalt när kunderna vill betala med kort. Detta har nyligen förbjudits i hela EU. Konsumentverket och Finansinspektionen kommer mala på med sitt arbete och hur mycket resultat det ger vet vi inte än. Men Stephen McNamara, kommunikationschef vid företaget verkar ju inte särskilt oroliga då han är övertygad om att förbudet går att kringgå. Om Konsumentverket får in anmälningar som visar svart på vitt, kommer man "kontakta" dem säger Sharon Lavie, informatör på Konsumentverket. Jag tror verkligen de blir såååå oroliga nu (ironi).

Detta är ett fall då företag sätter sig upp mot lagarna, mot staten och oss, folket. Fler fall är att vänta och det är inte så förvånande heller om vi ser på samhällsutvecklingen. Frågan är bara vad för samhälle vi vill ha och det är här jag stör mig så fruktansvärt mycket på högerpolitiken för att inte tala om retoriken och argumenten.

Idag finns det två samhällsmodeller och det högerm menar är att de vill flytta makten från dom själva, från politikerna och ge till oss medborgare. Man vill vara snälla och ge bort makten över skola, sjukvård, flygbolag you name it. Visst låter detta snällt, och ädelt. Men vad är resultatet, hur ger detta dig och mig makt? Hela grundidén med politikerna, och staten är ju att de ska representera oss, folket! Det är vi som röstar på dom så dom ska förvalta vad vi vill med samhället. Men högern vill kanske lägga ned hela riksdagen och ge företagen fritt spelrum? Man kan ju tro det ibland för makten de får genom folkliga val påstår man ju att man vill ge bort.

Så vad är då konsekvensen av denna ädla politik, får vi mer makt? Knappast! Makten flyttas istället över till en annan aktör, företagen. När vi idag är missnöjda med polisen, systembolaget eller någon statligt ägd aktör så kan vi klaga, vi kan få insyn i verksamheten och vi vet vad vi har att förvänta oss. Det viktigaste dock är att dessa statligt ägda aktörer finns till för dig och mig.

Akademiska sjukhuset i Uppsala t ex, finns till för att du och jag som skattebetalare ska kunna få bra vård. Vad är det viktigaste på ett privatägt sjukhus? Vad är det viktigaste i alla privatiserade verksamheter? Jo att tjäna pengar, så mycket som det bara går. Det är inget konstigt, det är företagens största strävan och det är ett faktum. Om de sedan tjänar pengar på att ge oss vård, utbildning, säkerhet eller vad är inte relevant. Deras viktigaste verksamhet kvarstår, att tjäna pengar.

Allt vi har att säga till om med det som är statligt ägt (ägs av oss folket) försvinner i samma sekund, och för evigt när det privatiseras. Då har vi ingen del i det längre och får rätta oss efter deras egna regler. Hur god är insynen? Det kan vi aldrig säkert veta. Och hur gör vi när det sedan går så långt som nu då. Då företagen börjar utmana lagar, staten, dig och mig och de lagar vi andra lever efter. Jo då får vi en konflikt, en konflikt som till en början kan verka väldigt liten.

Men ett samhälle jag aldrig skulle vilja leva i, är ett samhälle där företagen har mer makt än staten, där de vi röstar på i valen inte ens har någon egentlig makt, varför då rösta ens? Då lagar de stiftar för att göra det bättre för oss, ändå ignoreras av företagen. Det kan skrivas mycket i ämnet. Men detta är en väsentlig skillnad mellan de som kallar sig höger, och de som kallar sig vänster.

Frågan är inte om politiker ska ha makt eller inte. Frågan är vilka som ska förvalta makten, staten genom folkvalda politiker - eller företagen. Borgerliga politiker vill ge bort statens makt till företagen. Inte en röst åt borgarna! // Max Colliander


Flygblad: UV - Ge oss jobb Reinfeldt!

Detta flygblad är från Ung Vänster. I första stycket skrivs det att arbetslösheten bland unga ökar lavinartat, visst är den väl på nästan 30 % nu? Denna ungdomsarbetslöshet var såvitt jag vet väldigt hög när de rödgröna styrde Sverige med och att påstå att den nu ökar "lavinartat" känns väldigt vinklat, någon bevis för detta läggs inte fram i flygbladet. Man tar upp en del försämringar som borgarna gjort men glömmer även saker som sänkt arbetsgivaravgift med nästan halva summan som borgarna medfört. Om borgarnas konkreta åtgärder givit resultat eller inte vet jag dock inte, känns ju inte så i alla fall.

I andra stycket skrivs det lite klyschigt att de nu tröttnat på regeringens nonchalans. Har man tröttnat på den endast för att det är valår, är det därför man bryr sig nu? Eller tyckte man det var okej till en början kanske och därför tröttnar nu? Jag anser att Ung Vänster har rätt i att den idag förda politiken ökar klassklyftorna i samhället, men någon vidare stor skillnad såg jag inte tidigare heller. Sedan undrar man ju när "dom", regeringen ska ha sagt att de inte har råd att minska arbetslösheten, vilket påstås i flygbladet.

På baksidan av flygblad läggs bl.a tre förslag fram hur vi ska få flera jobb. UV menar att sänkta skatter inte ger fler jobb men på sätt och vis borde ju logiskt vis fler unga anställas då regeringen sänkt arbetsgivaravgiften när man anställer just unga. Men annars håller jag med. Tror ju inte att folk p.g.a. sänkta skatter känner "jippie nu slipper jag betala lika mycket skatt nu ska jag arbeta och ta alla inkomster själv" liksom. Sänkta skatter försämrar för den offentliga sektorn och stärker den som har ett redan välbetalt jobb. Att det är just vad borgarna också vill gör ju inte skattesänkningar så förvånande för dom heller. Ung Vänster har i många många år drivit frågan om fler bostäder och då främst hyresrätter, det håller jag fullständigt med ungdomsförbundet om.

Ung Vänster menar att regeringen borde skapa fler utbildningsplatser och bra yrkesutbildningar, men hur detta skall göras framgår inte. Var det så himla mycket bättre med de rödgröna då? UV vill hellre lägga pengar på anställningsstöd för de som anställer en långtidsarbetslös, istället för skattesänkningar. Jag tror detta kan vara något, men ändå inte. Staten ska väl inte behöva (i den bästa av världar) gå in och ge företag pengar för att de ska anställa någon? Kan fungera kortsiktigt men det skulle inte vara hållbart i längden tror jag.

Som avslutning på flygbladet finns en talong med rubriken "Jag tycker arbetslösheten är skit! Jag vill..." så får man välja om man vill gå med i Ung Vänster och liknande saker. Jag tycker arbetslösheten är skit, men nej tack Ung Vänster. Jag skickar inte in talongen.

// Max Colliander
på Max Collianders åsiktsblogg

RSS 2.0