(FP) uppmanar att skita i facken

Samtidigt som LO inte vill kritisera de borgerliga partierna för att man inte ska syssla med partipolitik, går Folkpartiets ordförande Jan Björklund hårt åt och uppmanar kommuner och landsting att skita i facken och införa "ungdomslöner" snarast. Att de stora fackpampsförbunden i Sverige är så himla fega är fanimig ett stort skämt.

FP och de andra borgerliga partierna står för precis samma sak som alltid, de står på företagens sida och vill ha billig arbetskraft och att vi arbetare ska ha noll makt på våra arbetsplatser. Att linda in det ideologiska i argumentet "bekämpa arbetslösheten" gör ingen skillnad i praktiken.

I det mycket kritiserade FAS 3 får företagen t om betalt för att ta emot arbetare, var det inte tvärtom nyss? Ska inte arbetaren som säljer sin arbetskraft få betalt av företaget eller? Näst på tur är nu Folkpartiets krav om ungdomslönerna, med ovan nämna argument.

De vill att arbetare som är under 24 år ska lönedumpas och få 25 % mindre i lön, detta är självklart ingenting som skulle minska arbetslösheten då den finns där för att någon tjänar på den. Detta skulle bara ge företagen billigare arbetskraft och större vinster till ägarna, och när en anställd fyller 24 år sägs den upp och man anställer nytt fräscht blod. Det hade jag gjort om jag drev ett vinstdrivande företag och Folkpartiet fick genom detta så varför skulle inte företagen göra så?

Nä att LO tappar medlemmar förvånar mig inte, men visst är det synd om arbetare som utnyttjas på arbetsplatserna dagligen. Men utan en stark arbetarklass som sätter ned foten mot staten och kapitalet så är det väl så här det ser ut. Med hopp om ljusare dar // Max Colliander

Storföretag hänger ut arbetare

Storföretagen Jack & Jones och Vero Moda kommer trots protester fortsätta att systematiskt hänga ut sina arbetare på en lista som sedan mejlas ut till samtliga anställda (inte bara i den arbetarens egen butik). Ju mer en arbetare säljer per dag ju fler poäng får den på listan som skickas ut en gång per månad.

Fackförbundet Handels har begärt att det i stället ska poängsättas på butiksnivå så alla kan se vilken butik (och inte enskild arbetare) som sålt mest respektive minst. Företagen går alltså inte med på detta utan tycker listorna är ett bra verktyg, och det kan man ju förstå.

Dels får man ju hänga ut den arbetare som inte arbetar tillräckligt hårt (lite hämnd), sedan är det ju ett effektivt verktyg för att splittra arbetarklassen.

Att arbetare ska tävla mot varandra i stället för att förena sig och kräva ex. högre lön, fasta anställningar osv. I klädbranschen finns ju butiker som redan håller på och avskaffa fasta anställningar. Handels borde sätta ned foten och våga kräva mer, våga ta fajten. // Max Colliander

EU länsar haven på fisk

Att miljön i havet är hotad är de flesta överens om, samt att fisket är alldeles för stort i omfattning då fisken i ex. Östersjön inte hinner återhämta sig varje gång trålare åker med allt från bottentrål till vanliga nät. Med bottentrålning rivs dessutom hela havsbotten sönder och kvar lämnas ett dammsugat, dött hav. Idag beräknas ca 90 % av Europas hav vara överfiskade.

När opinionen väl blivit så stark i EU-länderna och folk började protestera valde politikerna att lyssna, eller? Starka fiskeriföretag och fiskeriländer är nog rätt nöjda ändå för nu när EU är så duktiga och låter haven vila, åtminstone en viss del så länsar de nya hav på fisk.

Har vi märkt av mindre fisk i matvarubutikerna kanske? Nä inte precis, eftersom man nu tömt det mesta i europeiska vatten åker man med sina monstertrålare till afrikanska västkusten och tömmer haven där.

De stora EU-trålarna fångar mer fisk på en timme än en lokal fiskare fångar på en månad, fiskare som då lever på fångsten de får upp och behöver den för sin överlevnad.

Situationen i bl.a. Senegal blir mer och mer kritisk. De lokalt boende måste stanna ute längre och längre tid och åka längre ut i haven för att fånga sitt leverbröd medan man får se på hur EU-trålarna drar upp allt i sin väg.

Värt att nämna är också att EU-medborgarnas skattepengar är med och finansierar utfiskningen. 25 % av fiskefångsten i EU fångas i vatten utanför unionen och avtal med de afrikanska länderna bryts systematiskt då man egentligen bara får fiska på "eventuellt överskott av fisk".

De rika länderna måste sluta utnyttja de fattigare länderna och ta ansvar för såväl fisket som att människor ska kunna leva kvar där de bor vilket blir omöjligt om fisken försvinner. // Max Colliander

Träning på arbetstid, win-win situation

Ständigt publiceras nya rapporter om hur viktigt det är att vi rör på oss ordentlig, och risken att dö i förtid ökar med flera år om man inte rör på sig tillräckligt.

Fackförbundet TCO meddelar att allt färre av deras medlemmar får träna på arbetstid, något som givetvis gynnar arbetsköpare kortsiktigt. Men att arbetare även presterar bättre på jobbet om man får en timmes träning i veckan råder ingen tvivel om. Alltså är det egentligen en win-win situation och arbetarklassens levnadsvillkor skulle också förbättras.

Det här är en av alla frågor där fackförbunden borde flytta fram sina positioner. Säljer vi vår arbetskraft 40 timmar i veckan kan man gott få 1 timmes träning också tycker jag. Sedan är det synd att det är sådana stora skillnader. Hela 60 % av de bankanställda får träna på arbetstid, medan siffran är endast ca 16 % för servicesektorn. Jag har själv möjlighet att träna lite på arbetstid och det höjer min arbetsinsats garanterat, samtidigt som det gör mig fysiskt friskare och piggare mentalt. // Max Colliander

Ockupation gav resultat i Husby

När politikerna i Stockholm stad beslöt sig för att verksamheten på Husby träff skulle flyttas till betydligt mindre lokaler fick de boende som berördes av beslutet nog. Husby träff ockuperades och många ville vara med och protestera mot att politiker hellre ville se företag flytta in i lokalerna.

Efter två veckors ockupation med direktdemokratiska möten och stort engagemang lovades en ny dialog om lokalerna och ockupationen avslutades. I samma veva stoppades också Husbybadet från att privatiseras och bli en ren vinstmaskin istället för en plats för rekreation.

Uppe i norr har två ockupationer genomförts i protest mot nedskärningar i sjukvården och även där tycks politikerna så smått att tänka om. Att folk tar makten över sin egen situation är imponerande och resultat kan nås med vilja och engagemang, långt mer än en röst var fjärde år kan ge. // Max Colliander

Vem är storebror?

"Storebror ser dig" är ett välkänt begrepp om hur staten övervakar befolkningen, och hur ett totalitärt samhälle byggt på övervakning överallt kan beskrivas. Men hur mycket ska vi frukta staten i ett samhälle byggt på kapitalism där borgerliga politiker utgör regering och en större del av staten?

Borgerliga politiker pratar ju så fint om att de inte vill ha makten, de vill ge bort den
(till företagen). Och vilka är de som övervakar när man sitter och äter på stan, vilka övervakar en på gymmet, när man reser etc. Är det staten? Nä storebror blir allt mer och mer de företag som tar över makten från staten.

För tio år sedan var det mycket debatt om kameraövervakning, de som trots allt fick tillstånd fick endast spela in ca 24 timmar och sedan spelades bandet över och 24 nya timmar spelades in. Endast polisen skulle vid en polisanmälan få kolla på det inspelade.

Idag ser verkligheten helt annorlunda ut. Flera företag sätter upp kameror i syfte att övervaka sina egna anställda, live. Tänk dig att chefen sitter med sin smartphone live och följer allt du gör så du inte råkar ha en dålig dag. Det är verklighet på sina håll och även i Uppsala.

Ett annat argument för kameraövervakning hos företag är att de har hand om mycket kontanthantering, märkligt att kamerorna börjar öka så mycket då eftersom kontanter håller på och fasas ut ur samhället.

När Länsstyrelsen i Stockholm nyligen gjorde en razzia hittade man 29 krogar som hade olaglig kameraövervakning, en del påstod att det var för rånrisken, andra ville övervaka sina anställda och gästerna.

Böterna är låga och företagen kan börja sin övervakning snart igen. Och några av dom fick ihop med böter också tillstånd för att fortsätta övervakningen. Nej är det någonstans det behövs hårdare straff för att skydda integriteten så är de uppåt i samhället, mot makten,
mot de företag som anser sig ha rätten att övervaka varje steg vi tar, kund som anställd.
// Max Colliander

Arbetare offras på anstalter

Sedan ett uppmärksammat mord på en av Kriminalvårdens anstalter i höstas höjdes röster inte minst från facket med krav att förbjuda enmansarbete. Arbetaren som gick på sitt pass ensam övermannades av en intagen och slogs ihjäl med en batong.

Att arbeta inom Kriminalvården är i sig ett utsatt arbete då man vid jobb på anstalt arbetar med dömda brottslingar, att då inte ge Kriminalvården de resurser som behövs för att aldrig behöva arbeta ensam är skandal. Att spara pengar är tydligen viktigare än arbetares liv.

Enligt Justitieombudsmannen pågår enmansarbete i "mycket hög grad". Fackförbunden säger att de måste ta en titt på det, så det kunde man inte komma på redan i höstas? Någon större protest mot nedskärningarna från deras sida lär inte bli av då de förbjuds enligt fredsplikt att ta till stridsåtgärder, trots att arbetarna de företräder riskerar livet. Det är pinsamt att de stora fackpampsförbunden inte gör mer! // Max Colliander

Denna text har även publicerats i Upsala nya tidning

Försäkringsbolaget LO

I en konversation nyligen blev en företädare för LO upprörd när jag frågade om de var ett försäkringsbolag och bad hen förklara vad de verkligen var. Självklart vet jag att LO är fackliga, de samlar 14 fackförbund men det var intressant och diskutera.

Anledningen till att jag blev lite kluven var deras kampanj "Facket försäkrar".
I Metro annonserade LO med inte mindre än fem annonser i olika storlek om att de försäkrar, och man skulle kolla deras hemsida lo.se om man hade mer pengar att hämta.

Inte ett ljud om fackliga kamp, arbetarnas rättigheter eller att flytta fram positionerna, att organisera. Endast massa tjat om att man kanske hade rätt till pengar eftersom de försäkrar.

Om LO nu hellre vill syssla med försäkringar än att organisera arbetare så är det fritt fram, men kalla er inte för fackförbund då utan starta ett försäkringsbolag är mitt tips.
// Max Colliander

RSS 2.0