SD som vågmästare, en lögn

Det talas jämt och ständigt om ett litet parti som heter Sverigedemokraterna. Dom har den senaste tiden pendlat fram och tillbaka kring 4 %spärren för att komma in i riksdagen och kallas för vågmästare. Att partiet spär på denna lögn är inte så förvånande men att media fortsätter sätta rubriker som "Sd får vågmästarroll i ny mätning" eller upprepade gånger sätter rubriker som "Jämnt mellan blocken Sd vågmästare" är inte bara sorgligt utan tyder även på okunnighet.

För att kunna bli vågmästare krävs det att man har minst två sidor som vill ha ens röst då man kan välja och vraka och därmed ställa krav med sin politik. Man kan t ex inte säga att jag har friheten som vågmästare om jag får köpa en Daim eller Cola ifall jag ändå inte har råd med någon, eller som i detta fall ingen vill ha med dom och göra. Inget parti i riksdagen, (eller utanför vad jag vet) vill samarbeta med Sverigedemokraterna så ifall de kommer in i riksdagen bör de ändå inte ha så mycket att säga till om. Så fungerar demokratin i Sverige och vi ser ju täta samarbeten mellan andra partier för att kunna få makt och bilda regering osv.

Att Sd inte blir vågmästare ifall de kommer in i riksdagen är inte odemokratiskt vilket det ibland påstås. Det är ren och skär politik och det är så demokratin fungerar i Sverige. Man kan inte kräva makt och kalla de andra för odemokratiska bara för att man får stöd av över 4 % av väljarna när man står så långt ideologiskt från resten av partierna. I den situationen skulle ca 96 % av väljarna (liksom i riksdagen) inte vilja driva Sd:s politik och så skulle det antagligen bli. Det är inte på något sätt odemokratiskt att vägra samarbeta med partier som står långt ifrån ens egen ideologi. Moderaterna och Vänsterpartiet skulle nog aldrig samarbeta just av denna logiska och ideologiska skillnad. Att Sd inte har några kompisar i riksdagen är ju trist för dom.

Men okej, om vi leker med tanken att det vore odemokratiskt. Isåfall kan vi inte ens kalla vår demokrati för demokrati. Se idag, vårt näststörsta parti heter Socialdemokraterna och har hela 30 % av väljarstödet, men ändå får de ingen makt alls i regeringen. Detta vore extremt odemokratiskt sett med ett sådant synsätt. Så kära Sd, det är inte odemokratiskt att "stänga ute er". Det är i allra högsta grad demokratiskt!

Några artiklar till i ämnet:

"Fortsatt jämnt mellan blocken"
"SD:s vågmästarroll en myt"

Ytterligare ett exempel i media
// Max Colliander

Kommentarer
Postat av: Jimmy Windeskog

Du begår ju ett uppenbart tankefel här. I och med att SD har en förhandlingssituation (om undersökningarna visar rätt) mellan två cementerade block så är det ju språkligt fel att inte kalla detta för just en Vågmästarroll.Sedan är det ju nära på tokroligt att du tycker att SVeriges störtsa parti har "ingen makt alls"....

2010-08-25 @ 10:47:35
URL: http://bssborlange.blogspot.com
Postat av: Max Colliander

Svar till Jimmy Windeskog: Det uppenbara tankefelet håller jag inte med om. De två cementerade blocken du nämner har också uttalat sig att de är cementerade gentemot Sd, de vill inte samarbeta! Då finns inga förhandlingar heller. Jag skrev att Socialdemokraterna inte har någon makt i regeringen, läs om läs rätt.Måste f.ö. påpeka det intressanta i att du verkar stödja såväl Sverigedemokraterna som Nationaldemokraterna (snabbkoll på din blogg). Så olika var dom två partierna ja!

2010-08-26 @ 17:46:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0