Skyddsombud i det privata

På de flesta arbetsplatser finns det ett skyddsombud, en person som har till uppgift att se över arbetsplatsen och arbetsmiljön för att minimera risken för ex. olyckor. Ett skyddsombud är utsedd av arbetskamraterna och har rätt att om säkerheten mot arbetarna är hotad (ex en hög trappa utan stång att hålla i sig) begära åtgärder eller t om stänga ned en arbetsplats tills problemet åtgärdats.

Att detta sticker i ögonen på en del profithungrande företag som gärna slarvar med arbetarnas säkerhet för att maximera vinsten är ett faktum. Det finns exempel på skyddsombud som varnat för en hög fallhöjd och arbetsköparens åtgärd har varit att varna skyddsombudet, strax efter föll en arbetare och miste livet.

Det privatägda vårdföretaget Carema som ägs av det amerikanska riskkapitalbolaget KKR har gjort sig kända genom skandalvård men även uppmärksammats för sin hantering av skyddsombud. Våren 2011 tog Carema över ett äldreboende i Vetlanda vilket ledde till att personalen pressades allt hårdare. Skyddsombudet gjorde en skrivelse och åtgärdades något problem? Icke, i stället fick skyddsombudet sparken och fick inte ens arbeta under uppsägningstiden.

Vad har skyddsombuden för plats i det borgerliga Sverige där privata företag får fritt spelrum egentligen? Vad fyller de för syfte och vem kommer i framtiden våga ta rollen som skyddsombud på allvar när man riskerar varningar och uppsägningar? // Max Colliander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0