Deltid och Handels

Enligt en undersökning bland fackförbundet Handels medlemmar så vill 74 % av de deltidsanställda arbeta mer. Men deltidsanställningarna inom handeln ökar och Handels kan inte göra någonting verkar det som.

Företagen sätter i system att tvinga bort heltidsanställda så de blir billigare arbetskraft då de vid deltidsanställning i stället tvingas arbeta mertid. Bara i Uppsala kan spontant några exempel räknas upp, Stadium, Systembolaget, Akademibokhandeln.

En farlig sak med detta i längden är att det vid avtalsrörelserna mellan de stora fackförbunden och arbetsköparorganisationerna oftast avtalas om rättigheter för de som arbetar heltid.
Men om detta fortsätter kan ju arbetsköparna gå med på vad som helst i framtiden, för vem kommer beröras av avtal som gäller heltidsanställda om företagen redan tvingat bort alla heltidsanställningar? Arbetskraften blir billigare och sedan kommer väl bemanningsföretagen in för att sätta lagar som Lagen om anställningsskydd helt ur spel.

Det är tragiskt och se fackförbund som Handels stå handlingsförlamade, bakbundna av fredsplikt. Handels kanske inte kan ta den fackliga striden, men
arbetarklassen kan. // Max Colliander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0