USA - krigshetsare no1.

Internationellt finns ett förbud mot klustervapen. Ett förbud som nationalstaten USA utmanar gång på gång vilket kritiseras hårt av människorättsorganisationer. USA propsar på att tillåta fortsatt produktion, användning, handel med och lagring av klustervapen. I dagsläget har USA ca 6 miljoner klustervapen.

Klustervapen slår främst mot civila likt minor, om de inte sprängs så ligger de kvar i åratal tills någon kommer för nära. Några hundra vassa delar som skjuts ut åt alla håll och orsakar fruktansvärda skador som dödar eller skadar alla som är i närheten. Det är inte ovanligt att barn drabbas. Att USA fortsätter arbeta för vapen som främst skadar och dödar civila är vidrigt och kan inte annat än fördömas.

Konventionen som som förbjuder klustervapen kom år 2010 har gett resultat, över en halv miljon klustervapen har förstörts, vid minröjning har minst 60000 klustervapen hittats och 18 miljoner kvadratmeter har rensats. Det skall dock påpekas att det finns stater som stödjer USAs förslag om att tillåta klusterbomber, bland annat Frankrike, Australien, Tyskland och Storbritannien.

Och när man tänker efter, vilka är det som mestadels drabas av USAs (och allas) krig, är det de rika, överklassen? Knappast, i huvudsak är det fattiga, och arbetare som skickas ut i krig. I USA värvar man fattiga till armén direkt på gatan med erbjudanden om pengar och utbildning.

Och att USA är världens största krigshetsare bör det inte råda någon oenighet om. Listan på antal länder man invaderat är hur lång som helst. Man har militärbaser över hela världen och bara i Europa finns ca 65000 soldater, officiellt. Samtidigt hotar man med krig mot stater som vill skaffa kärnkraftverk, samtidigt som man själva innehar såväl kärnkraftverk som kärnvapen.

Så länge USA innehar kärnvapen, kan deras krav att andra ska vara kärnvapenfria inte tas seriöst ens det minsta. En övrig liten detalj är att när man räknar USAs oljekonsumtion (mycket i det militära) så behöver inte Pentagon (deras s.k. försvarshögkvarter) räknas in. Pentagon gör ensamt av med lika mycket olja som en vanlig stat. Krigshetsen smörjs och att USA kallas för "Terrorist no1" är inte förvånande. // Max Colliander

Banderoll målad i Uppsala för jättelänge sen, / Max Colliander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0