Bankernas kris sprider sig

Cypern, Irland, Spanien, Italien och Grekland. Är alla arbetare lata, struntar i och betala skatt och får skylla sig själva när EU tvingar till stora nedskärningar av välfärden och nödlån direkt in i banksektorn? Så lät det nämligen till en början men ju fler områden krisen sprider sig ju mer genomskinligt blir påståendet, en syndabock är enkel men nu handlar det inte bara om Grekland längre.
 
En intressant syn är dock hur arbetarklassen, som är de som drabbas mest hanterar detta. Enorma gatuprotester förekommer även i länder som inte tvingats till s.k. banklån. Men sen då, när livet "återgår till det normala"? I Spanien har flera börjat överge euron och hela kapitalismen på sina håll. Byteshandel där allt arbete är lika mycket värt och betalning sker med kuponger, för en timmes arbete får man en kupong som är värd just en timmes arbete. Så t ex kan en rörmokare byta sin tjänst mot att få bli undersökt av en sjuksköterska, helt utan kontanter inblandade.
 
Arbetslösa lärare, rörmokare m.fl. använder sig av tidsbanken och med en arbetslöshet på uppemot 50 % bland de under 25 år, och att en tredjedel har svårt at få ekonomin att gå ihop så är det lätt att anta att systemet med tidsbanken kommer utökas till flera städer. Människor finner lösningar även i mörka ekonomiska tider, det är intressant och positivt att se. // Max Colliander
 
se även: acambiode.com en sajt för utbyte av tjänster

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0