57 arbetare dog (på arbetsplatserna) 2011

Under år 2011 omkom 57 personer på sina arbeten, enligt Arbetsmiljöverket. Hur många som överlever arbetsplatsolyckor men ändå får men för livet, eller har ont i några dagar kan vara hur många som helst. Varför finns ingen nollvision för dödsolyckor på våra arbeten när det finns en sådan i trafiken? Varför existerar inte ens målsättningen att noll arbetare ska behöva dö på sina arbeten i år?

Jag tror svaret är rätt enkelt, regeringen har ingen sådan ambition på dagordningen för det går inte i samma linje som deras politik. Politiken att sälja ut allt som är vårt, förbjuda kommunal och statlig verksamhet som riskerar att konkurrera med den nyliberala "marknaden" men ändå låta friskolor få konkurrera ut de av allmänheten gemensamt ägda skolorna. Alltså en politik som går ut på att maximera vinsten i företagägarnas fickor.

Men en nollvision inom arbetslivet måste regeringen sätta hårdare krav på företag vars främsta syfte är att tjäna pengar, och mer säkerhet på arbetsplatserna ger ju minskad vinst åt företagen, så där går det ju inte helt ihop sig.

En av de 57 arbetare som dog ifjol gick på en höjd av 4 m, helt utan räcke att hålla i sig, är det för mycket begärt egentligen av ett företag och kräva räcken på sådana höjder? Nu påstod visserligen företaget att man antecknat problemet, men någon åtgärd gjordes ändå aldrig i tid vilket kostade ett människoliv.

En politik som gynnar arbetarkollektivets säkerhet bör gå i främsta rummet och det skulle också gynna en majoritet av befolkningen. En nollvision för dödsfall på arbetsplatserna är ett steg i rätt riktning! // Max Colliander

Uppdaterat kl 22:13: "Arbetsmiljön skördar 1000 offer varje år"

Kommentarer
Postat av: Madde

Helt sjukt att det dött nästan 60 människor på ett år i arbetsplatsolyckor, i SVERIGE, och att det knappt ens lyfts upp som ett problem...

2012-01-27 @ 20:06:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0