MTR stormat

MTR Som driver tunnelbanan i Stockholm sedan 2009 är liksom alla företag vinstdrivande, deras profit är det absolut viktigaste och att ge arbetare bra villkor och resenärer bra service är endast i syfte att just maximera vinsten, sådan är kapitalismen.

Men ibland rinner bägaren över och det hände i februari i år när de anställda stormade huvudkontoret efter ytterligare försämringar för arbetarna. Stormningen i sig skedde inte våldsamt men man tog sig in och ställde chefen, vd Peter Viinapuu till svars. Tidigare hade en manifestation hållits av fackförbundet SEKO som organiserar arbetare i bl.a. tunnelbanan.

Den här gången berodde missnöjet på att MTR själva ville bestämma när de anställda ska få ta ut semester, om man inte bestämt sig tio månader i förväg. Samtidigt kan MTR inte planera för ens fyra dagar framåt utan kräver att arbetare hoppar in och arbetar med kort varsel. Detta är endast toppen av ett isberg.

För att maximera vinsten ännu mer har nedskärningar skett så till den grad att personal inte får ta de matraster man har rätt till, arbetar fler helger än tidigare och spärrpersonal som inte ens har möjlighet att ta rast för att gå på toaletten, listan kan göras längre.

Vad jag förstått är fackförbunden, åtminstone de lite mer radikala förhållandevis stora i Stockholms tunnelbana och såväl SEKO som SAC har tagit tidigare strider med arbetsköparen i Stockholms tunnelbana. Detta är oerhört viktigt och att arbetare organiserar sig i fackförbund gör att man också kan kräva gemensamma bättre villkor, tillsammans är arbetarklassen stark.  // Max Colliander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0