Illegalt skogsbruk hot mot miljö och djur

Östafrikas kustskogar är under ständig skövling och idag är ca 90 % av den ursprungliga skogen skövlad. Timret körs allt som oftast till det rikare Europa där det helt lagligt importeras fast det skövlats illegalt.

Att man kan transportera in flera ton illegalt skövlat timmer, men inte en piratkopierad cd-skiva i Europa är märkligt men vittnar om marknadens intressen där företagens vinster prioriteras högst. När nu 400 nya arter hittats i de hotade skogarna reagerar givetvis Världsnaturfonden och kräver starkare skydd.

Det är inget fel i sig, men man vågar inte inse problemet för vad det är. Starkare skydd skulle inte automatiskt freda skogarna, tvärtom sker ju redan skövlingen illegalt. En fattig person som arbetar hårt för att få ihop pengar till mat och tak över huvudet åt sin familj kommer inte sluta skövla skogen för några nya arters skull.

Att förvänta sig att man sätter sin egen överlevnad och familjens på spel för att några hotade arter kan dö ut är naivt och fel väg att gå. Klassklyftorna i världen är enorma och gapet mellan Europa och Afrika gäller inte bara levnadsstandard och livslängd utan även utbildning och tillgång till rent vatten. Att minska klassklyftorna kontinenterna emellan, ihop med utökad utbildning i Afrika samt hårdare lagar mot företagens svartimport av timmer är en lösning som på riktigt kan leda till en långsiktig återhämtning av skogarna och de nyupptäckta arterna.

Men som med allt annat så kräver ju det att man delar med sig, om någon ska få det bättre behöver också några dra ned på sin lyxstandard. Det tror jag inte Europas nationalstater är beredda och göra. // Max Colliander

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0