Använde SVP våld i Västerås?

Jag har fått några kommentarer från mitt blogginlägg ”Nationell antivåldsmanifestation i Västerås” och fyra av dom har skrivits så pass seriösa och mogna att jag godkänt dom så de syns för alla. En person som verkar lite rädd för mig och både är anonym och rädd att utge sin e-mail skrev en kritisk kommentar som jag tänker besvara i detta blogginlägg.

"Demonstrationen handlade för det första om mord mot svenskar och inte om våld mot nationalister". En småsak i sammanhanget men värt att kommentera. Demonstrationens tema var emot s.k. mångkulturellt våld och inte mot mord på SVPs defination av svensk. - "Möt upp i Västerås på lördag, alla ni nationalister som vill få ett slut på det svenskfientliga våldet," säger Martin Ekedahl från SVP till en nationell hemsida. Så svenskar i allmänhet var inte inbjudna, det var nationalister som bjöds till manifestationen. 

Jag försöker nu vara extra tydlig, då många nationella verklar ha glömt, eller förträngt att våld förekom från den tillståndsgivna manifestationen.

1, Se en nationell egen rapportering (alltså inte kommentarer utan officiell rapportering), jag citerar nedan:

"Nästan kravaller. Nationella kastade en stor mängd flaskor"
"Nationella sprang rakt in i polisen. Demon pausad"
"Nationella trycker bort polisen!!!!!"
"Nationella slås brutalt med civilpoliser!!!!!!"
"Civilpoliserna flydde och fick spö av de nationella!!!!!!!!"
"Nationella hoppsparkade polis i huvudet!!!!!!!!!!"
"Nationella bryter sig ut"
"Nya extrema slagsmål mellan polis och nationella!!!!!!! Polisen använder grovt övervåld!!!!!!!!!!"

Det var enligt egna källor nästan kravaller på torget och de nationella kastade en stor mängd flaskor. Sedan sprang de nationella rakt in i polisens kedja, förvånande att poliser slog med batong? Nationella trycker sedan bort polisen och om detta görs med våld eller inte kan man bara spekulera i. Därefter slåss nationella brutalt med civilpoliser. Bara jag som tycker det låter som våld? Sedan gav de nationella spö åt civilpoliser, de gav spö utan våld eller? En hoppspark i huvudet på en polis är inte heller våld eller?  Sedan använder polisen grovt övervåld efter nya extrema slagsmål mellan polis och nationella. Förvånande om polisen använder grovt övervåld? De har de gjort många gånger mot div. politiska grupper och som man kan se på de nationellas bilder finns maskerade i båda lägren, faktiskt i alla tre lägren: Polisen, nationella och motdemonstranter.

Men detta räcker inte för att kunna påstå att nationella var våldsamma på sin antivåldsmanifestation eller? Jag ska ta en titt på lite youtube-klipp och se om jag hittar något eller om jag bör ta tillbaka mitt påstående att nationella använde sig utav våld:

Klipp 1:
Filmad inifrån torgmötet. Kravallutrustad polis slår mot nationella som försöker bryta sig ut? När nationella försöker trycka bort polisen? Inte så förvånande. Ska dock påpeka att poliser kan vara riktigt brutala och det är något som många politiska rörelser fått utstå, så de kan mycket väl bete sig som våldskåta svin ja.

Klipp 2:
SVPs egen officiella video från Västerås 29/5-10. Värt att poängtera från introt så manifesterade inte de nationella mot våld i allmänhet utan mot våldet som riktas mot en enskild etnisk grupp, deras egen.

Tiden 02.00-02.02 syns maskerade deltagare i SVPs manifestation.
Tiden 02.08-02.22 ser man polisvåld som jag personligen anser är för grovt. Samt nationella som inte ser ut att delta i torgmötet utan hellre bråkar med polisen och istället för backar står man emot och pressar på sina kamrater så de får ta emot fler smällar av batonger.
Tiden 02.23-02.28 ser det inte heller ut som ett torgmöte? Utan mer som maskerade nationella som försöker ta sig någonstans lite stressat. Kanske fått stryk av polisen vad vet jag?
Tiden 02.40-02.52 ser vi hur nationella försöker pressa sig igenom polisens kedja, för att ta sig ut på gatan och andra sidan där motdemonstranter fanns? En idé kan ju vara att lyssna på torgmötets talare istället.

Klipp 3:
Rapport 19.40 samma dag förutsätter jag

Tiden 0.52
värd att kommentera då ca 100 antirasister samlades vid Råby torg. Det torg som SVP i fyra artiklar sa att man skulle samlas på kl 13.00 utan tillstånd, och Västmanland mot rasism skulle samlas där kl 12.45 utan tillstånd. Grattis Västmanland mot rasism som höll torget!
Tiden 0.56-1.03 ser man hur nationella slänger föremål (flaskor?). Men detta är inte heller våld, att på ett tillståndsgivet torgmöte slänga iväg föremål eller? Värt att kommentera är också att man i klippet ser att motdemonstranter bestod av folk som höll upp lappar och skramlade med nycklar och mestadels allmänhet som skrek slagord, men även maskerade vilket jag personligen inte uppskattar.

Klipp 4:
21 sekunder långt klipp filmat från torgmötets sida poliskedjan och uppladdadaren på youtube är tillsynes nationell. Klippet talar för sig självt, men detta är väl inte våld? Detta är väl helt naturligt beteende på en nationell manifestation mot våld eller?

Som avslut på inlägget måste jag, tillsammans med de tjugotalet flaskor jag själv såg manifestationsdeltagare kasta konstatera återigen. Svenskarnas partis antivåldsmanifestation i Västerås var en mycket våldsam manifestation! Tack för mig // Max Colliander

Ögonblicket efter att nationella till vänster i bild slängt ett tjugotal flaskor i riktning mot Punkt-gallerian. Flera nationella skyndar till det hörnet av torget. Denna bild är ej publicerad på Internet tidigare.

På Max Colliander åsiktsbloggen


Kommentarer
Postat av: Madelene

Det är fantastiskt hur blinda nazisterna kan vara när det kommer till deras egna handlingar...



Förövrigt! "väljer att vara anonym eftersom jag inte vet vad du är kapabel till", okej, personen vet inte vem du är, men jag kan inte låta bli att garva XD

2010-07-07 @ 14:35:16
URL: http://iwantnothing.blogg.se/
Postat av: Kari

Jag befann mig själv i nationalistdemon.

Visst förekom det våld. Det är inget att sticka under stolen med. Men vad du verkar tiga om är orsaken till det våld som förekom.



1. Två nationalister hade blivit utsatta för ett mordförsök av AFA dagarna innan. De hade delat ut flygblad för demon ifråga och blev knivhuggna p.g.a. det.

2. Maskerade antifascister stod tillsammans med nyckelskramlarna och de som höll upp lappar. De maskerade kastade både flaskor, stenar och ägg mot nationalisterna.

3. Polisen gjorde inte något mot de som uppenbarligen störde torgmötet och som kastade projektiler.

4. Nationalister valde då att konfrontera de som kastade projektilerna. Gör inte polisen sitt jobb så kommer nationalisterna att göra det åt dem.

5. Efter att detta hade gjorts så blev det lugnt på andra sidan gatan. Antifascisterna flydde nämligen. Några hundra meter bort så tog de skydd bakom en stor poliskedja. Då förekom ingen flaskkastning etc från deras sida.

6. Polisen gick in och skulle gripa nationalister. Anledningen var p.g.a. maskeringsförbudet som rådde. Huruvida det är maskering med ett par solbrillor och en keps är dock svårt att förstå. Polisen använde sig av övervåld direkt. Slog bl a sönder armen på en 16-årig flicka så att armen knäcktes. Då gick nationalister emellan.

7. Civilpoliser gick in i omgångar och sprutade ned människor med pepparspray. När detta skedde så slogs även dessa tillbaka.

8. När dialogen hade förhandlat fram att vi skulle få sätta oss på bussarna och började gå så klev civilarna återigen in och vevade besinningslöst med sina batonger.

9. Det du hänvisar till om att nationella tryckte bort polisen är riktigt. Men detta skedde eftersom polisen helt godtyckligt ville pressa ned nationalisterna från den plats de stod på. Helt utan dialog eller förvarning.



Världen är inte svart och vit. Det finns även nyanser.



Vi nationalister är inga pacifister. Vi står för det vi tycker och tänker. Vi är för yttrandefrihet för både oss själva och er antifascister. Ni får gärna demonstrera emot oss hur mycket ni vill. Men går det över till handgripligheter från er sida så slår vi tillbaka. Detsamma gäller polisen. Vi förstår att de måste hålla ordningen. Men när ordningen innebär polisbrutalitet och inskränkning av demokratiska rättigheter så slår vi tillbaka.

Förväntar mig inte att du kommer publicera detta svar. Om du gör det så är det visserligen kul. Men om du inte gör det så vore det trevligt om du slutade se saker och ting så svart och vitt.

2010-07-07 @ 17:52:29
Postat av: Max

Kari har fått svar via e-mail.

2010-07-07 @ 18:55:55
Postat av: Max

Svaret till Kari nådde inte fram då mailen som angavs verkar felaktig. Denna mail skrevs med i kommentaren: [email protected]

2010-07-11 @ 15:09:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0