Uranfynd i Jämtland

På Dagens Nyheters hemsida kan man idag läsa om att det Australiensiska gruvföretaget Aura Energy hittat stora urantillgångar i Jämtlands berg. Vill först klargöra att jag är emot kärnkraft i allmänhet och inte vill se någon uranbrytning någonstans i världen.

Men, idag har vi fyra kärnkraftverk med tio reaktorer som ger oss el och enligt opinionsundersökningar verkar ju svenska folket tycka det är rätt okej kanske t.o.m. bra liksom vår borgerliga regering inklusive Centerpartiet. Vi har ingen uranbrytning i Sverige av flera anledningar. I flera lagar är uranbrytning hårt reglerad och det krävs tillstånd utfärdade enligt minerallagen, miljöbalken samt lagen om kärnteknisk verksamhet. Dessutom har varje enskild kommun rätt att säga nej till urangruvor, ett s.k. veto kan man säga.

Det jag reagerar emot är denna eviga och egoistiska dubbelmoral vi har i Sverige. Vi slår oss på hjärtat och skryter om hur duktiga vi är, medan andra mindre lyckligt lottade får göra skiten åt oss. Ska vi nu ha kärnkraft i Sverige tycker jag verkligen vi ska stå för uranet själva.

Nä i Sverige bryter vi inte uran för det är skadligt för natur, djur och människor. Men, ändå ska vi utsätta andra människor för denna skit? Arbetare i andra länder, bl.a. Niger ska utvinna skiten åt oss. Tacka fan för att de arbetarna inte har samma levnadsstandard som vi och kan tacka nej, eller hänvisa till minerallagar och kommunala veton som sätter stopp för uranbrytningen som här i Sverige. Nu tror jag visserligen inte att några företag som bryter uran i Sverige skulle ge allt till svenska kärnkraftverk utan de skulle givetvis sälja uranet på det vis som gav mest ekonomisk vinst.

Men min ståndpunkt är alltså. Ska vi ha kärnkraft i Sverige så kan vi lika gärna stå för uranet själva, är det för skadligt så tack och adjö med kärnkraften. Uranbrytningen rent praktiskt kan kommunerna eller någon myndighet stå för så inga företag som prioriterar vinst före miljösäkerhet sköter verksamheten och tar pengarna det ger. // Max Colliander

fotat i Amsterdam. Av Max Colliander
(Fotade denna bild i Nederländerna för några år sedan)

Kommentarer
Postat av: Olaus

Sverige importerar uran från Kanada, Australien och Ryssland.

De två första länderna har liknande miljölagar som Sverige.

2010-07-24 @ 04:52:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0