Olaglig demonstration? Lägg ned!

Återigen har svensk media skrivit rubriker om "olagliga demonstrationer" eftersom de saknat tillstånd av polis. En demonstration utan tillstånd från polis är aldrig olaglig av den anledningen, punkt.


Enligt svensk grundlag, regeringsformen får alla och envar demonstrera för precis vilka vidriga, eller härliga åsikter som helst. Väljer man som organisation att inte söka tillstånd är det grundlagen som går först och ingenting annat. För att demonstrationen skall bli olaglig i den mening att polis får ingripa är endast om det råder stor fara för värdefull egendom eller om människor riskerar att komma till skada (ex. kravaller). Eller vid allvarlig trafikstörning, ex om en motorväg skulle blockeras i flera timmar (aldrig hänt?).

Att inte söka polistillstånd för en demonstration kan ha många orsaker, dels för att man kanske inte känner något behov av det, mer komplicerat än så behöver det inte vara. Det kan också bero på att handläggningstiden skulle ta för lång tid och ordningsmakten inte skulle hinna behandla ansökningen, eller för att man vill spara pengar då en ansökan kostar drygt 200 kr att lämna in. Eller för att man helt enkelt vill slippa tjafs med polisen inför en demonstration. Somsagt orsakerna kan vara många, och vilken som än är grund till beslutet så är demonstrationen inte olaglig. Icke tillståndsgiven javisst, men inte olaglig.

Det finns exempel på demonstrationer i Sverige som samlat deltagare i tusental, utan att söka tillstånd. Och det finns demonstrationer utan tillstånd, där det ändå funnits en aktiv dialog med ordningsmakten.

Ett sista argument som kan användas för att inte söka polistillstånd är att om man nekas, så är det direkt olagligt att genomföra demonstrationen den sökta tiden och platsen som tillståndsansökan gäller. Vill man slippa ta den risken, så söker man heller inte tillstånd utan låter grundlagen gälla.

Men om man har ett intresse av en god dialog med ordningsmakten, är det en sjysst gest att söka tillstånd och få en god dialog därutöver. Tack och hej // Max Colliander http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100213/KRISTIANSTAD/702159959

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0